reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 14 zdrojů - 1. část

18.5.2006, Martin Šejnoha, recenze
Srovnávací test 14 zdrojů - 1. část
Před nedávnem jsme slíbili srovnávací testy počítačových zdrojů. Dnes přinášíme první z nich. Je rozdělen do dvou částí (dnes popis modelů, zítra testy) a je v něm zastoupeno 14 zdrojů v ceně od 1000 do 2500 Kč. Jmenovitě jde o následující značky: Enermax, Eurocase, Fortron (3x), Chill Innovation, LC Power (2x), Nexus, Seasonic, Spire, Tagan, UltraPower.
Balení a příslušenství

Zdroj je balen v úhledné kartónové krabici, sám je ještě pro jistotu v bublinkovém pytlíku. Příslušenství je ukryto v menší krabici a je opravdu bohaté. Výrobce přibalil šroubky k uchycení, síťovou šňůru, manuál, navlékací krytky na konektory, sadu stahovacích pásek a samozřejmě kabeláž. Stahovací pásky přibalené výrobcem jsou velmi praktické, jsou totiž provedeny na suchý zip a je jich 5 kusů. O účelu krytek na konce kabelů stále přemýšlím, podle mě je to úplně zbytečná věc.




Parametry

Výrobcem uváděný výkon je 550W. Výkony jednotlivých větví naleznete v tabulce:


Větev
+3.3V
+5V
+12V1
+12V2
-5V
-12V
+5VSB
Proud
26A
30A
20A(26A)
20A
0.8A
1A
2.5A

Zdroj umožňuje sloučení 12V větví, maximální odběr ze sloučených větví je 26A. Zdroj pak vyhovuje staršímu standartu ATX12V 1.3. Výrobce dále uvádí maximální součet odběrů na 12V větvích 26A.
Maximální součet výkonů na 3.3 a 5V větvi je 180W. Zdroj je vybaven Aktivním PFC. Vstupní napětí může být v rozsahu 115-230V.




Provedení, vzhled

Skříňka zdroje je vyrobena z plechu tloušťky 0.8mm, je opatřena černým, lesklým nátěrem. Provedení perforace zadní stěny je výborné, umožňuje perfektní průchod vzduchu. Ventilátor je kryt stříbrnou drátěnou mřížkou v jejímž středu je velké logo Tagan. Použitý ventilátor je vyroben z klasického černého plastu, lopatky mají poměrně ostré hrany, ale jsou bez otřepů. Provedení otvoru pro ventilátor ve víku zdroje je perfektní. Plech nijak nezasahuje do zaoblení rámečku ventilátoru.







Kabeláž

Tento zdroj je vybaven odpojitelnou kabeláží, což umožňuje přítomnost jen těch kabelů, které potřebujeme. Nepotřebné od zdroje jednoduše odpojíme a nikde ve skříni nám nezavazí, to je ta ideální stránka věci. Nectností tohoto řešení je to, že je v přívodu zařazen další kontakt, na kterém je vždy nějaký přechodový odpor, který s sebou přináší úbytek napětí úměrný zátěži. Tagan  zvolil to nejmenší zlo - kabeláže Main Power a +12V Power konektorů jsou napevno. Těmito svazky právě tečou největší proudy. Odpojitelné jsou tedy jen svazky s Peripheral Power, PCIe a Serial ATA konektory.

Veškerá kabeláž je potažena flexem černé barvy. Main Power konektor je dělený na 20+4piny, aby se dal použít i ve starších deskách disponujících 20pin Main Power konektorem. Zdroj je vybaven dvěma zdvojenými +12V Power konektory. Délka kabelových svazků Main power a +12V Power konektorů je 50cm. Zdroj umožňuje napájení dvou karet v PCIe slotech (ocení majitelé dvou grafických karet v SLI režimu), délka jejich kabelových svazků je 55cm, navíc jsou tyto svazky stíněné a v konektoru jsou přidané další blokovací kondenzátory. Dále ke zdroji dostanene dva kabely nesoucí po jednom Peripheral Power konektoru, jejichž zvláštností je, že jsou stíněné, jsou vybaveny feritovým kroužkem proti šíření rušení a přímo u konektorů jsou přidané blokovací kondenzátory. Při plném obsazení konektorů na zdroji máme k dispozici celkem 8 Peripheral Power konektorů. Ovšem pak již nezbývá na kabely se Serial ATA napájecími konektory, proto je použitelná konfigurace šest Peripheral power konektorů a dva Serial ATA napájecí konektory. Zdroj poskytuje šest konektorů pro připojení kabelů nesoucích Serial ATA a Peripheral power konektory, v tabulce naleznete seznam použitelných kabelů.


Konektory
Délka
Počet kusů
1x Peripheral Power/FDD power
45cm
2
2x Serial ATA
55cm
2
2x Peripheral Power
50cm
2
1x Peripheral Power
55cm
2 (stíněné, blokovací c)


Kabeláž tohoto zdroje je velmi nadstandardní a myslím, že i těm nejnáročnějším budou konektory přebývat. Jediné co se mi nelíbí, je stísněná manipulace při zapojování kabelů do zdroje, obzvláště pokud je zdroj zamontovaný v case.







Vnitřní provedení

Ihned po otevření mě zdroj velmi potěšil. EMI filtr je velice dobře proveden, pronikající rušení bude jistě na nízké úrovni. Zdroj je vybaven aktivním PFC. To je umístěno na zvláštní desce, výrobce použil kvalitní značkové součástky, například spínací tranzistory od firmy International Rectifier. Kapacita kondenzátorů stejnosměrného meziobvodu je poměrně nízká. Zdroj tedy bude hůře překlenovat krátké poklesy v síti, ovšem musím výrobce pochválit, protože jsou použity kvalitní kondenzátory od firmy Matsushita. Spínací tranzistory jsou vybaveny opravdu mohutným chladičem, jejich teplota bude díky tomu za provozu velmi nízká. Výstupní transformátor je skutečně obrovský, svojí velikostí zcela odpovídá výkonu zdroje a řekl bych, že je i slušně výkonově předimenzovaný. Ani výkonové dimenzování usměrňovacích diod výrobce nijak neodbyl, navíc jsou vybaveny skutečně obrovským chladičem.

Zdroj je vybaven odděleným snímáním proudu pro 12V větve a umožňuje i jejich spřažení do jedné větve. Připomínku bych měl jen k výstupním filtračním kondenzátorům, jejich kapacity jsou poměrně nízké vzhledem k výkonu, výrobce navíc použil neznačkové typy. Na tomto zdroji se mi nelíbí, že je vnitřek poměrně natěsnaný. Vše je ale uděláno, tak aby nebyl průtok vzduchu příliš bržděn. Zdroj je řízen klasickým obvodem TL494. K osazení nemám jiných výhrad, pájení je provedeno velmi kvalitně. Tento zdroj je poměrně slušný, jeho koupí určitě chybu neuděláte.











reklama