reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 14 zdrojů - 1. část

18.5.2006, Martin Šejnoha, recenze
Srovnávací test 14 zdrojů - 1. část
Před nedávnem jsme slíbili srovnávací testy počítačových zdrojů. Dnes přinášíme první z nich. Je rozdělen do dvou částí (dnes popis modelů, zítra testy) a je v něm zastoupeno 14 zdrojů v ceně od 1000 do 2500 Kč. Jmenovitě jde o následující značky: Enermax, Eurocase, Fortron (3x), Chill Innovation, LC Power (2x), Nexus, Seasonic, Spire, Tagan, UltraPower.
Balení a příslušenství

Zdroj je balen v kartonové krabici a ještě v bublinkovém pytlíku. Příslušenství od výrobce není žádné, alespoň šroubky k uchycení by mohl přibalit. Na krabici jsou popisy vlastností zdroje, ovšem s chybami a vyskytuje se tam i pár nepravd.




Parametry

Výrobcem uváděný výkon je 400W ve špičce, trvalého výkonu jsem se ale nedopídil. Na krabici i štítku je uvedeno, že zdroj nemá -5V větev, ale není tomu tak. -5V větev je fyzicky přítomna a je vyvedená na Main Power konektor. Výkonové parametry větví naleznete v tabulce:


Větev
+3.3V
+5V
+12V1
+12V2
-5V
-12V
+5VSB
Proud
28A
35A
15A
16A
neuvedeno
0.8A
2.5A

Zdroj je vybaven pasivním PFC. Průchod vzduchu zajišťují dva 8cm ventilátory (jeden vzduch nasává a druhý vytlačuje), na zadní stěně zdroje je třípolohový volič funkce ventilátorů. V první poloze jsou ventilátory řízeny automaticky dle teploty, v druhé poloze pracují na poloviční výkon a v třetí poloze pracují na maximální výkon. Ventilátor na zadní stěně je vyroben z čirého plastu.




Provedení, vzhled

Skříňka zdroje je vyrobena z plechu tloušťky 0.8mm, povrchová úprava je klasická šedá.

Ventilátory jsou vybaveny drátěnými mřížkami, ovšem zaoblení jejich rámečků je zcela překryto otvory v plechu, což je předzvěst většího aerodynamického hluku. Jak již bylo zmíněno, vnější ventilátor je vyroben z čirého plastu, hrany jeho lopatek jsou poměrně ostré ale bez otřepů a drsností.

Ventilátor starající se o nasávání vzduchu z počítače je klasické černé barvy, jeho lopatky jsou také ostré ale navíc s otřepy. Zdroj je asi o 1cm delší, než je obvyklé.






Kabeláž

Zdroj disponuje 24pinovým Main Power konektorem, který je vyřešen tak, aby se dal použít i v základních deskách s 20pin Main Power konektorem. Provedení Main Power konektoru je ale špatné. Oddělená 4pinová část není při použití nijak mechanicky spojena s 20ti pinovou částí, mohlo by se stát, že se přídavné 4piny samovolně vysunou. Délka  kabeláže k Main Power konektoru činí 50cm a je potažená černým flexem. Délka kabeláže by měla postačovat i do rozměrných skříní.

Dále je zdroj vybaven jednoduchým +12V Power konektorem, jehož kabeláž je stejně dlouhá jako u Main Power konektoru, ale již bez flexa, svazek je pouze uprostřed stažen stahovací páskou. Zdroj je vybaven pouze jedním Serial ATA napájecím konektorem, délka jeho kabelů je 50cm a jsou staženy pouze jednou stahovací páskou uprostřed. Dále je zdroj vybaven šesti Peripheral Power konektory, rozdělenými mezi dva svazky o délce asi 70cm, na jejichž koncích je po jednom FDD konektoru. Kabelové svazky jsou vyvázané jen uprostřed a přitom nejsou nijak zakroucené, takže je v nich spleť.

Za nedostatek považuji přítomnost pouze jednoho Serial ATA napájecího konektoru a špatné provedení Main Power konektoru.




 Vnitřní provedení

Již při odšroubování krytu zdroje jsem byl překvapen, jeden otvor pro šroubek byl příliš velký a po přitlačení šroubováku hlavička projela plechem skrz. Tlumivka pasivního PFC je umístěna v horním krytu zdroje a je připojena do desky pomocí konektoru. Zdroj má dobře provedený síťový filtr, díky čemuž bude pronikat méně rušení do sítě. Dokonce i filtrační kondenzátory mají odpovídající kapacitu vzhledem k udávanému výkonu zdroje. Chladiče polovodičů mají velikost odpovídající výkonu zdroje. Zklamáním je pro mě poměrně malý hlavní transformátor, odpovídající svojí velikostí asi 350W zdroji. Další výkonově poddimenzovanou částí jsou usměrňovací diody 12V větve, přičemž zde to není zase tak tragické. Výrobce nám lže v tom, že zdroj je vybaven dvěma 12V větvemi, není tomu tak.

Na krabici dokonce výrobce uvádí, že zdroj splňuje specifikaci ATX12V 2.0, což není pravda. Zdroj je řízen klasicky, obvodem TL494. Kvalita osazení je poměrně špatná, ale jsou i horší zdroje v tomto směru. Kvalita pájení je ucházející, asi takový průměr. Tento zdroj mě vzhledem k ceně nijak nepřekvapil.




reklama