reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 80mm a 92mm ventilátorů

10.3.2006, Jan Vítek, recenze
Srovnávací test 80mm a 92mm ventilátorů
Ani moc vody neuplynulo a máme tu druhý srovnávací test ventilátorů. Nyní je ale k výběru již podstatně méně výrobců, a tak můžeme jedním článkem pokrýt rovnou 80mm a 92mm ventilátory, zatímco druhý článek si necháme na zajímavější 120mm třídu.
Posledními dvěma ventilátory v testu jsou výrobky firem Nexus a NorthQ. Po jejich představení již přistoupíme k testům.


Nexus - DF1209SL-3


Tento ventilátor je zabalen podobně jako jeho menší kolega, jen s tím rozdílem, že je balení proti otevření chráněno dvěma tuhými nýty. Vskutku skvostný nápad. Doporučuji si na ně vzít tuhý nůž a poté kleště, však co jiného byste si také chtěli vzít na rozbalení ventilátoru, že?



Ventilátor rovněž nese heslo real silent a poukazuje na stránku Nexusu - stopthenoise.com, zda oprávněně, to se ještě uslyší. Po zkušenosti s 80mm modelem jsem čekal, že tento bude zpracovaný neméně skvěle, ovšem přepočítal jsem se. Co se týče rámečku, ten je na stejně dobré úrovni, ovšem lopatky jsou již zpracovány zcela jinak - nejsou sice ostré, ale ani zaoblené, tedy hranaté.


Velikost (mm)92
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)1500
Hluk (dBA)19,2
Průtok vzduchu (CFM)27
Typ ložisek N/A
Spotřeba (W)0,96


Příslušenství zde také neexistuje a musíme se tedy spokojit s tím, co je jíž na ventilátor napojeno, tedy kabel s třípinovým konektorem i průchozím molexem na připojení větve ze zdroje.


NorthQ - 3703


Verze 3703 s přízviskem-oxymoronem Silent Tornado se rovněž snaží upoutat průhledným balením v podobě igelitového sáčku. Oceňuji tak, že se můžeme bez problémů podívat a v mezích normy i ohmatat ventilátor před koupí.



Na rozdíl od 80mm NorthQ - 3701 je tento výrobek vyveden v černém plastu a co se týče zpracování, neváhal bych jej označit jako ekvivalent předchozího Nexusu. Stejně jako on má totiž dobře zaoblený rámeček, ale kvalita lopatek pokulhává.


Velikost (mm)92
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)1500
Hluk (dBA)17
Průtok vzduchu (CFM)28
Typ ložisek keramická kuličková
Spotřeba (W)N/A


Představili jsme si tedy všechny ventilátory, které půjdou na pomyslný kobereček a můžeme přikročit k samotným výsledkům testů. 80mm lopatky přijdou jako první na přetřes.
reklama