reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test PC - PC Abacus Zajímavá sestava 7800/nForce4

9.12.2005, Karel Polívka, Patrik Steiner, recenze
Srovnávací test PC - PC Abacus Zajímavá sestava 7800/nForce4
Dále tu máme počítač od firmy Abacus. Pokud nebyl pro vás vzhled Hal3000 tím pravým ořechovým, tak zpozorněte. Abacus vsadil na atypické provedení, avšak stále v decentním duchu. Do toho si dal záležet i na systému chlazení a výkonnostnímu vyvážení komponent.
Procesor: Athlon 64 3500+ (socket 939)

Jádro: DH8-E6
Nesprávný název: Venice
Maximální přípustná teplota: 49 až 65 stupňů na povrchu (modely 3000+ až 3500+)
Úsporné režimy: Stop Grant / Halt, PowerNow! v1.4




Základní deska: Biostar TForce4 (čipová sada nForce4)

Tato základní deska je postavena na čipové sadě nForce4 - jedná se tedy o základní variantu bez podpory některých funkcí, které mají silnější sourozenci v podobě nForce4 Ultra a nForce4 SLI (potažmo nForce4 SLI x16). Konkrétně se jedná o absenci funkce ActiveArmor, podpory přenosů 3Gb/s u integrovaného diskového řadiče rozhraní SATA a samozřejmě režimu SLI pro provoz dvou grafických karet za účelem zvýšení výkonu. Tyto funkce však ne každý vyžaduje a proto jejich absence nemusí znamenat hned záporné body. Tento model je navíc zástupcem série TForce, kterými Biostar označuje o poznání vybavenější základní desky s mnoha funkcemi vhodnými pro ladiče výkonu/přetaktování, než jaký je jeho běžný sortiment o kterém je nutno říci, že většinou moc ovací nedostává (avšak často se dokáže prosadit nízkou cenou).

Na detailní zkoumání možností této desky však bohužel nebyl dostatek prostoru, avšak o to více to nabádá k tomu, abychom se na nějakého toho zástupce podívali v brzké době formou samostatné recenze. Pro účely tohoto testu tedy mohu jen komentovat čipovou sadou, funkce které deska umožňuje i díky přídavným čipům (zde se nachází čip VIA VT6307 přidávající možnost využití rozhraní FireWire 400 (IEEE1394a) a posléze osazení jako takové. Chlazení je zde realizováno pasivem (navíc chladič je na ilustračním obrázku na webu výrobce jiného zpracování, než jaký byl v reálu), na kterém je umístěn 40mm ventilátor, což většinou dává jistotu, že postupem času o sobě značně dávat dost najevo, přestože z počátku je míra produkovaného hluku v rámci přijatelných mezí. Proto bych tento aspekt hodnotil spíše negativně - o tom, že to jde udělat mnohem "elegantněji", se může rozpovídat třeba takový Abit nebo Asus, kteří se nebojí nasazení rozměrných pasivů, nebo přímo systémů využívajících technologii Heat-pipe.

Pokud jde o rozšiřující sloty, tak zde nalezneme dva sloty PCIe x1, které jsou nejvýše položené, čímž je zabezpečena ve většině případů jejich bezproblémová využitelnost i za použití dvouslotového chlazení grafické karty (kolizi můžou však způsobit různá exotická pasivní řešení, která by svá žebrování směrovala právě na zadní stranu). Pod nimi tedy následuje slot PCIe x16 pro grafickou kartu doprovázen slotem XGP (Xtreme graphics slot), na který jsme v souvislosti se základními deskami Biostar již v minulosti mnohokrát narazili. Jedná se o slot odpovídající fyzicky slotu AGP, avšak jelikož čipové sady z rodiny nForce4 neumožňují podporu sběrnice PCIe a AGP naráz, tak je realizován spřazením dvou obyčejných PCI "slotů", což má samozřejmě za následek podstatně nižší datovou propustnost (tedy nižší výkon) a navíc není zaručen bezproblémový provoz všech grafických karet. Pod slotem XGP se nachází dále 3 klasické sloty PCI. Na webu výrobce je možné nalézt seznam odzkoušených grafických karet, u kterých by měl být bezproblémový provoz zaručen. Základní deska je standardního formátu ATX (234x293,5mm).

obrázek z webu výrobce


Přídavné čipy, které se na desce nalézají:
  • LAN - Vitesse VSC8201 (Gigabit PHY)
  • FireWire - VIA VT6307 (IEEE1394a - 400Mb/s)
  • Zvuk - Realtek ALC850 (High Definition Audio, 7.1)
  • I/O - iTE IT8712F



Zdroj: Spire ATX-315WB&P4 (+3.3V: 16A / +5V: 25A / +12V: 13A / -5V: 0.5A / -12V: 0.8A / +5V vsb: 2A) - 315W

V případě procesorů AMD je situace ohledně požadavků na specifikace zdroje dost odlišná. Jasné definice jako u Intelu tu chybí, avšak spotřeba tu není tak vysoká jako u Prescottů, takže zde stačí méně. Obecně lze říci, že pokud základní deska disponuje 24-pinovým Main Power konektorem, měl by se použít již zdroj standardu ATX12V v2.0, což ale není podmínkou nutnou pro bezproblémový provoz. Svou práci zastane i zdroj standardu ATX12V v1.3, který bude mít dostatečně silnou +12V napájecí větev (cca 20A a více). Když se však podíváme na specifikace tohoto zdroje, tak zde spatříme hodnotu pouze 13A, což je dost slabé, ba přímo pro tuto konfiguraci nevyhovující! Pomyslné kladné bodíky by si tedy tento zdroj rozhodně neodnesl - tichý provoz je sice příjemný, nicméně stabilní dlouhodobý provoz je základní požadavek - zde tedy měl Abacus sáhnout po něčem jiném.


Paměťové moduly: 2x512MB Kingston DDR 400MHz (2.5-3-3-8)









výpis SPD paměťových modulů pro jednotlivé frekvence


Grafická karta: Leadtek WinFast GeForce 6600GT (128MB, 500 MHz jádro, 1000MHz paměť)

Pokud sledujete dění v oblasti HW, tak myslím, že konkrétně tuto grafickou kartu není třeba nijak představovat. Předně je postavena na dost dlouhou dobu oblíbeném čipu GeForce 6600GT, který již před delší dobou znamenal velice povedený vstup nVidie do oblasti Mainstreamu pro sběrnici PCIe mající na svědomí v podstatě ovládnutí tohoto výkonnostního segmentu (z hlediska poměru cena/výkon), jelikož ATi neměla ještě dost dlouho adekvátní konkurenci. Dále je tento model od Leadteku opravdu velice dobře znám, jelikož přišel už v rané době s relativně tichým a efektivním chladičem, což bylo doprovázeno obecně dobrými výsledky přetaktování.

Jen zde tedy shrnu, že se jedná o grafickou kartu disponující osmi pixel pipelines, třemi vertex shadery, jádrem NV43 jemuž sekunduje v tomto případě 128MB paměti se 128-bitovou sběrnicí. Frekvence jádra číní 300MHz ve 2D režimu a 500MHz při 3D akceleraci. Frekvence pamětí je rovných 1000MHz. V dnešní době se již o takový trhák nejedná, jelikož je tu rozsáhlé množství alternativ a ATi nedávno dost zabodovala se svými Radeony GT, GTO, případně GTO2. Pro přesné výkonnostní porovnání doporučuji nahlédnout do našeho nedávného článku Výkon 31 grafických karet, část IV. - srovnání herního výkonu, který byl završením rozsáhlého testování všech v té době aktuálních grafických čipů - rozhodně tedy stojí za pozornost.





Pevný disk: Western Digital Caviar Special Edition (SE), 200GB


ilustrační obrázek

Model WD2000JS je tvořen 3 plotnami s hustotou záznamu 80GB na jednu a je vybaven diskovým rozhraním Serial ATA 3Gb/s. Jeho úložná kapacita činí 200GB a mezi další vlastnosti patří 8MB buffer a rychlost otáčení ploten 7200 krát za minutu, Pro více informací a výkonnostní srovnání tohoto pevného disku se svou stávající konkurencí nahlédněte do našeho nedávného megatestu pevných disků s kapacitou 250GB (první část, druhá část).

Optická mechanika: LG GSA-4167B (firmware DL10)

Na tuto mechaniku jsme se podrobně podívali v článku LG GSA-4167B, další v řadě DVD-R DL vypalovaček, proto pro více informací nahlédněte právě do něj. Přikládám sem tedy jen screenshoty vypalovacího software Nero a diagnostické utility Everest Home Edition. Je vidět, že mechanika v tomto počítači opět používá firmware DL10, přičemž jak jsme si na vlastní pěst ověřili, tak s novějším firmwarem DL11 podává podstatně lepší výsledky (viz zmiňovaný článek, poslední kapitola). Je to tedy poměrně škoda.






Příslušenství:

Manuály a CD s ovladači k jednotlivým komponentům, kabel HDTV a redukce DVI -> D-Sub náležící ke grafické kartě. Software v podobě: Adobe Reader 6.0.2 CE, DIGIMAX Home Print Service, Hollywood FX 5.5 Additional Effects, Nero OEM, Pinnacle Hollywood FX for Studio, PowerDVD, proDAD Heroglyph 1.0, proDAD Heroglyph 2.0, Quicktime, Studio 9, Studio 9 Content CD/DVD a her Prince of Persia Warrior Within a Tom Clancy's Splinter Cell Chaos Theory.


reklama