reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test zvukových karet

13.11.2006, Martin Šejnoha, recenze
Srovnávací test zvukových karet
Poslední test zvukových karet se na Světu hardware konal více než před rokem. Od té doby se mnohé změnilo, a proto jsme se rozhodli opět podobný test uskutečnit. Testu se zúčastnily karty M-Audio Revolution 5.1, Revolution 7.1, Creative Audigy 1 a 2, Creative X-Fi Platinum a Extreme Music. Zajímá vás kvalita analogové části, případně výkon ve hrách? Zaměření testu je primárně na kvalitu zvuku. Doplněno o popis testovací aparatury.
Balení a příslušenství

Jako první se podíváme na kartu RME, která v tomto testu posloužila jako referenční (disponuje vstupy a výstupy na kvalitativně vyšší úrovni, než ostatní testované karty). I její cílení je jiné, než u ostatních karet v tomto testu, ale i přesto byly herní testy provedeny i na ní. Berte je pouze jako zajímavost.

Karta je zabalena v kartónové krabici, na níž každého jistě zaujme motiv na obalu. V příslušenství nalezneme instalační CD, dva kusy S/PDIF optického kabelu, jednoduchý návod a kabelové vývody.




Specifikace výrobce

Podporované vzorkovací frekvence32, 44.1, 48, 64, 88.2, 96, 176.4, 192 kHz, externě 28 kHz - 200 kHz
Parametry převodníků192 kHz / 24 bit
Odstup signál/šum (výstup)-110 dB lineárně, -113dB s filtrem A
Odstup signál/šum (vstup)-109dB lineárně, -111dB s filtrem A
Dynamický rozsah110dB
Přeslechy mezi kanály (výstup)>110dB
Přeslechy mezi kanály (vstup)-108dB
Harmonické zkreslení (THD) (výstup) <0,00063%
Harmonické zkreslení (THD) (vstup)<0,001%
Intermodulační zkreslení (IMD)neuvedeno
Vstupní impedance10KΩ
Výstupní impedance 50Ω

Karta poskytuje dva vstupy a čtyři výstupy, z toho dva jsou koncipované jako sluchátkové a vyvedené na Jack 6,3mm. K dispozici máme i S/PDIF vstup a výstup.


Provedení karty, použité integrované obvody

Na pozici D/A převodníku je použit obvod AD1852 od Analog Devices, který svými kvalitami odpovídá parametrům karty. Samotný převodník dosahuje odstup signál/šum 114dB. Tuto hodnotu ovšem dále zhoršují další obvody na kartě, hlavně operační zesilovače. Na pozicích operačních zesilovačů jsou použity obvody NJM4580 od firmy JRC. Tyto obvody jsou často používány v profesionální technice a vyznačují se poměrně slušnými parametry při přijatelné ceně.

A/D převodníky AK5385 na této kartě jsou opravdová lahůdka, v tomto testu nemají konkurenci. Jako příklad si některé parametry uvedeme: odstup signál/šum: 114dB, dynamický rozsah: 114dB, přeslech mezi kanály: 120dB. Jako DSP máme na kartě programovatelné hradlové pole Xilinx Spartan, díky němuž je možná celkem snadná výměna firmwaru karty. Jedná se totiž o zcela univerzální, běžně dostupný obvod. Neméně kvalitní je i zbytek osazení karty. V signálové cestě se nachází téměř výhradně tantalové kondenzátory (doména HIGH-END přístrojů) a když už se někde najde obyčejný hliníkový elektrolyt, je použit kvalitní výrobek od firmy Nippon Chemi-Con.






Na této fotografii vidíte i kabely použité k propojení karet při měření (ony modré).


Softwarové vybavení

Na instalačním CD lze nalézt plný manuál ke kartě, dále nástroj pro přehrávání firmware karty a ovladače samotné. S instalací ani provozem karty jsem neměl nejmenší problém, vše funguje přesně tak, jak má. Na konec si můžete prohlédnout pár screenshotů mixeru a ovládacího panelu.





Výsledky měření

Tato karta byla jako jediná testována „sama sebou“, žádná jiná z testu nedosahovala stejných kvalit. Obzvláště v odstupu signálu od šumu a dynamickém rozsahu tato karta vyniká nad ostatními. V tabulce jsou uvedeny základní hodnoty a pro upřesnění si můžete prohlédnout charakteristiky vyexportované z programu RightMark Audio Analyzer.




Frekvenční charakteristika




Odstup signálu od šumu




Dynamický rozsah




Zkreslení harmonické+šum




Zkreslení intermodulační+šum




Přeslechy mezi kanály


reklama