reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky - výkonnostní preview

14.10.2008, Petr Štefek, recenze
S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky - výkonnostní preview
S.T.A.L.K.E.R. byl hrou, na kterou se čekalo tak dlouho, že s ní snad už nikdo nepočítal. Nakonec se ale objevila a vedla si skutečně výborně. Dnes se podíváme, jak je na tom po výkonnostní stránce nové pokračování s podtitulkem Clear Sky.
S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky je hrou velmi náročnou, ale odmění hráče skutečně efektními exteriéry, které působí tak, jak si většina z nás představuje. Jejich členitost a navržení občas přesně odpovídá předlohám z reálné zóny okolo Černobylu. Pokud bychom hodnotili pouze samotnou grafiku, tak se S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky řadí k těm nejlépe vypadajícím hrám současnosti.

Pokud nemáte dostatečně silný hardware, tak si grafických orgií příliš neužijete. Když jsem řekl dostatečně výkonný hardware, tak jsem tím myslel to nejlepší, co můžete v současné době pořídit. Vliv procesoru je ale v tomto případě zcela minoritní.

V našem výkonnostním preview si standardně velmi dobře vedly nové grafické karty z produkce Nvidia, což znamenalo GeForce GTX 260 a GeForce GTX 280. Posledně jmenovaná byla nejvýkonnější grafickou kartou v testu, které ovšem velmi zdatně dýchala na záda konkurence od ATI. Radeon HD 4870 v obou variantách předvedl opět sílu jádra RV770 a umístil se těsně za top model NVIDIE. Levnější Radeon HD 4850 dostal rovněž body za velmi dobrý výkon a je dle mého názoru spolu s GeForce 9800GTX+ doporučenou grafickou kartou pro hraní této hry na plné detaily (byť se snížením detailů světelného modelu).





Low-endové grafické karty, jako je Radeon HD 4670 nebo GeForce 9600 GT, nejsou pro hraní S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky tím úplně pravým, neboť jejich výkon je oproti zbytku startovního pole často méně než třetinový. Třetinová je ovšem i cena. Pokud tedy vlastníte výše jmenované grafické karty nebo nižší, tak se smiřte s tím, že S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky uvidíte ve výrazně nižších detailech.

Velkým zklamáním je pro mne nefunkčnost CrossFire v případě Radeonu HD 4870 X2, který tak dokázal konkurovat maximálně jednojádrovému Radeonu HD 4870. Bohužel se mi kvůli shodě okolností nepodařilo otestovat SLI v podání GTX 280 (jedna karta vypověděla službu a odebrala se tam, kde slunce již nesvítí). Je ovšem velmi pravděpodobné, že SLI podobným handicapem jako CrossFire trpět nebude. Pokud S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky ještě nemáte zakoupen a máte dostatečně výkonný hardware, pak neváhejte.



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>




Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama