reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Stavíme bezdrátovou síť!

20.11.2003, Štěpán Mrázek, recenze
Stavíme bezdrátovou síť!
Dnešní recenze je určena pro zájemce o počítačovou bezdrátovou síť. Celý článek je koncipován pro uživatele klasického počítačové sítě, kteří ji chtějí doplnit o bezdrátovou část, obě sítě propojit a zabezpečit. Tentokráte jsme se věnovali zařízením splňujícím standard IEEE 802.11g s teoretickou datovou propustností 54 Mbit/s, což je více než polovina klasického Ethernetu.
Samotné zapojení bezdrátové sítě je opravdu ukázkově jednoduché. V první řadě vybalíte z krabice samotný Access Point a připojíte jej k napájecímu adaptéru. To je vše co je potřeba udělat se samotným Access Pointem. Nyní přijdou ke slovu obě síťové karty. V prvé řadě je potřeba je zapojit do slotu PCI (či PCMCIA) a nainstalovat ovladače. Ty jsou dostupné na dodávaném instalačním CD a jedinou výhradou, kterou vůči nim mám, je absence certifikace společností Microsoft (viz následující obrázek).


Obr. 7 – Absence certifikace

Druhou podmínkou pro zapojení bezdrátové sítě je instalace klienta (AirStation – Client Manager), která zabere několik minut a je opravdu velice jednoduchá. Po zasunutí instalačního CD do mechaniky se objeví automatická nabídka s možnostmi. Jedno z nich je právě instalace výše zmíněného klienta. Po té co jej nainstalujete (v průběhu budete dotázání zda chcete nechat konfiguraci na operačním systému Windows či na dodávaném programu) a spustíte, stačí již jen kliknout na vyznačené tlačítko (viz obrázek), které vyhledá Access Point.



Obr. 8 - AirStation – Client Manager
klikněte pro zvětšení




Obr. 9 – Připojení k Access pointu
klikněte pro zvětšení

V tomto okamžiku máte všechny pracovní stanice u nichž jste provedli výše zmíněné kroky zapojené do bezdrátové sítě. Ta je však nezabezpečená, může se k ní připojit prakticky kdokoliv - a co je nejhorší, není propojená s klasickým Ethernetem. Na další stránce naleznete postup jak bezdrátovou síť spojit s klasickým Ethernetem.
reklama