reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Stavíme bezdrátovou síť!

20.11.2003, Štěpán Mrázek, recenze
Stavíme bezdrátovou síť!
Dnešní recenze je určena pro zájemce o počítačovou bezdrátovou síť. Celý článek je koncipován pro uživatele klasického počítačové sítě, kteří ji chtějí doplnit o bezdrátovou část, obě sítě propojit a zabezpečit. Tentokráte jsme se věnovali zařízením splňujícím standard IEEE 802.11g s teoretickou datovou propustností 54 Mbit/s, což je více než polovina klasického Ethernetu.
Testy propustnosti

Co se týká testů propustnosti, zaměřili jsme se na kopírování dat z pracovní stanice (notebook) na jinou pracovní stanici (běžný desktopový počítač). Jako první jsme přesouvali jeden soubor o velikosti 100 MB, v druhé řadě pak 1024 malých souborů o velikosti 1 KB. Testy jsme opakovali třikrát - výslednou přenosovou rychlost reprezentuje následující tabulka:


Ikona Odkaz na databázi
1 soubor
1024 souborů
upload
8,37 Mbit/s
0,34 Mbit/s
download
9,09 Mbit/s
0,41 Mbit/s
Tab. 1 – Datová propustnost při kopírování souborů

Závěrečné hodnocení

Na bezdrátových sítích je nejzajímavější vlastností právě mobilita a absence všech drátů (s výjimkou napájecího kabelu Access Pointu a jeho spojení strukturovanou kabeláží s HUBech/switchem). Pokud si odmyslíme starší specifikaci 802.11b, která zaručuje pouze 11 Mbit/s, pak novější 802.11g je již z hlediska datové propustnosti vcelku použitelná.

Co se týká bezdrátových zařízení Buffalo, mile mě překvapila jednoduchost instalace a spojení s Access Pointem (pomocí programu Client Manager – viz popis na třetí stránce). Taktéž konfigurace Access Pointu je velice jednoduchá a zvládne ji i laik. Co mě naopak zklamalo je absence certifikovaného ovladače na dodávaném CD obrázek 7).

Na závěr si ještě neodpustím jednu obecnou poznámku. Bezdrátové sítě nabízejí spoustu výhod (mobilita a dnes již konečně slušná propustnost), ale mají jednu velkou nectnost. Tou je cena potřebného zařízení. Zatímco 10/100 Mbit/s Ethernet je standardem téměř na každé základní desce (případně síťová karta stojí necelých 200 Kč) a cena nejlevnějšího osmiportového switche se pohybuje kolem 600 Kč, tak za pokrytí běžné kanceláře bezdrátovou sítí utratíte 10 až 20 tisíc. Na větší rozmach WLAN sítí si tak ještě musíme nějakou dobu počkat :-(.

A nakonec ještě jedna otázka do diskuze na závěr. Máte zájem o bezdrátové sítě? Máme se jim na Světu hardware věnovat více?

Ceny a záruky
  • Access point Buffalo WLA-G54C: 4 791 Kč doporučená koncová vč. DPH, 24 měsíců
  • PCI karta Buffalo WLI-PCI-G54: 3 836 Kč doporučená koncová vč. DPH, 24 měsíců
  • PCMCIA karta Buffalo WLI-CB-G54A: 2 697 Kč doporučená koncová vč. DPH, 24 měsíců

Odkaz na web výrobce: http://www.buffalo-technology.com


Za zapůjčení všech testovaných komponent děkujeme společnosti: AT Computers a.s.
reklama