reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SteelSeries 6Gv2: Cherry MX jednoduše

6.9.2012, Jan Vítek, recenze
SteelSeries 6Gv2: Cherry MX jednoduše
Na otestování konečně dorazila mechanická klávesnice SteelSeries 6Gv2, kterou její výrobce sice označuje za herní, ale vzhledem k tomu, že je velmi jednoduchá, si ji mohou oblíbit i uživatelé, kterým hry nic neříkají. Podívejme se tedy, co nám nabídne.
Kapitoly článku:
  1. SteelSeries 6Gv2
  2. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Tělo klávesnice SteelSeries 6Gv2 je tedy velmi odolné a přitom nezabírá více prostoru, než je nutné (podobná je třeba recenzovaná CM Storm Quick Fire Rapid). V tomto ohledu nemůže být snad nikdo nespokojen. A i když jde dle označení o herní klávesnici (dle obalu dokonce o ProGaming), její nabídka se v tomto ohledu nijak neliší od těch nejlevnějších kusů. Rozdíly tedy tkví pouze v kvalitě zpracování a sem patří také použitá mechanická tlačítka Cherry MX Black.




Cherry MX Black


A jak už jsme si mohli několikrát ověřit, tlačítka Cherry MX se s hybridními membránovými vůbec nedají srovnávat. Vůbec nezáleží, zda se prstem trefíte do středu klávesy či jen do jejího okraje. Klávesa vždy ochotně zajede, nedrhne a už vůbec se nezasekne, alespoň tomu tak bylo po celou dobu několikadenního používání. Psaní a použití vůbec je tak daleko pohodlnější, s méně chybami a uživatel má díky mechanice také jasnou hmatovou odezvu, kterou doplňuje i ostrý klapavý zvuk. SteelSeries 6Gv2 jistě patří mezi hlučnější klávesnice, s čímž se musí počítat. Vadit to ale může leda tak někomu jinému, kdo sedí vedle vás a má rád ticho.




Cherry MX Red


S touto klávesnicí se vám tedy bude pracovat velmi dobře, ale je fakt, že si na ni budete muset zvyknout. Především vysoký odpor tlačítek Black při stisku je zpočátku trošku nepříjemný a na prstech je to po delším psaní znát, ale stačí týden a zůstane pouze dobrý pocit. Druhá věc, na niž je třeba si zvyknout, je rozložení kláves, tedy konkrétně tak běžné umístění zpětného lomítka, ale na to jsem si osobně přivykl ještě dříve.

Co se týče počtu najednou stisknutelných kláves, pak zde realita také odpovídala tomu, co prohlašuje výrobce. V případě zapojení klávesnice na rozhraní USB je to šest plus modifikátory (Shift, apod.) a při zapojení na PS/2 není počet omezen (respektive nemám tolik prstů, abych to ověřil).


Odpor při stisku


Minule jsme také poprvé zkoušeli, jaká zátěž je skutečně nutná k tomu, aby tlačítko seplo. Jednalo se o Cherry MX Red u klávesnic Corsair K60 a K90, která mají ve specifikacích 45 gramů, zatímco Cherry MX Black mají 60 gramů. U této klávesnice začnou zajíždět již po zatížení cca 56 gramy, ale až poté, co jsme jim naložili 61 - 62 gramů, tak skutečně reagovala. To tedy odpovídá specifikacím použitých tlačítek.


Závěrečné hodnocení


Klávesnice SteelSeries 6Gv2 rozhodně není hardware pro každého. Naprostý laik v ní neuvidí nic jiného než extrémně předraženou klávesnici, kterou si může pořídit za několikanásobně nižší cenu, však tu není žádné podsvícení, žádné makro klávesy nebo něco jiného, co by stálo za úvahu o koupi.




- klikněte pro zvětšení -


To zajímavé se ale skrývá pod pevným a odolným povrchem a jde o tlačítka Cherry MX Black, která uživateli propůjčí komfort a jistotu při psaní nebo hraní her. To ocení především ti, kteří na počítači pracují nebo hrají dlouhé hodiny a potřebují skutečnou kvalitu, která v tomto případě vzhledem k jiným podobným produktům přeci jen na tak velkou částku nepřijde.

Je jen velká škoda, že jsou dnes protěžována tlačítka Cherry MX Black, popřípadě Red a vedle toho klávesnici s Cherry MX Blue, jež by pro psaní měla být vhodnější, na našem trhu není vidět.


Plusy


+ pevné a odolné tělo
+ tlačítka Cherry MX Black
+ n-key rollover (PS/2)
 
 

Minusy


- nelze nastavit sklon
- pro někoho umístění zpětného lomítka
 
 
Cena v době testování: cca 1.800 Kč s DPH


---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

SteelSeries 6Gv2 keyboard definitely is not a hardware for everybody. Majority of computer users will see nothing but extremely overpriced keyboard that can be replaced with a model that costs many times less money. One could say that there is no backlight, no macro keys or something else that would make it worth buying.

However, the interesting stuff is hidden in the strong and durable body. I am talking about the mechanical Cherry MX Black switches that provide us with comfort and safe use when writing or playing games. This is what will appreciate especially those who work or play on their computer for long hours and it is also true to say that in comparison with other comparable products 6Gv2 is not expensive at all.

I just have to add that today one can see many new keyboards with Cherry MX Black or Red, but a keyboard with Cherry MX Blue for typists simply does not exist on Czech market.
Jak hodnotíte klávesnici SteelSeries 6Gv2?
V anketě šlo hlasovat od 6.9.2012 do 3.9.2013. Počet hlasujících: 8
Výborná50 %
Průměrná25 %
Špatná25 %
reklama