reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SteelSeries Xai: herní profesionál

9.2.2010, Jan Vítek, recenze
SteelSeries Xai: herní profesionál
S výrobcem SteelSeries jsme se na našich stránkách ještě nesetkali, a tak bude dnešní recenze laserové herní myši Xai jeho premiérou. Je třeba říci, že Xai si už dle pohledu na nic nehraje a spíše než vzhledem se snaží zaujmout specifikacemi. Hurá na ni.

Instalace


Ze stránek výrobce jsme si stáhli nejnovější software k myši Xai ve verzi 1.4.2, jenž po své instalaci a prvním spuštění hned poukázal na zastaralý firmware myši a ten začal ihned aktualizovat. Průběh aktualizace se ukazoval nejen na obrazovce počítače, ale také na samotné myši, respektive jejím displeji. Takovýto přístup je mě osobně sympatický, protože nemusíte nic nikde zdlouhavě hledat. Následně se myš restartuje a nakonec si z ní aplikace nahraje uložené profily.


- aktualizace firmware -

Nutno dodat, že hotové profily si můžete také stáhnout ze stránek SteelSeries, kde je mají zatím ale jen sedm progamerů pouze pro Counter Strike 1.6. Všimněte si také na pravé straně okna vyskakovací nápovědy, která vám osvětlí některé funkce myši.


Software


A nyní k samotnému software, jehož grafické uživatelské rozhraní je velmi přehledné a logické, a tak se v něm budete bez problémů již od začátku orientovat. V hlavním okně zcela nahoře máme čtyři hlavní záložky týkající se různého nastavení a dole si pak můžeme přepínat mezi profily (pojmenovat je lze dle vlastního uvážení).


- nastavení tlačítek -

Výchozí okno se tedy týká tlačítek. Těm si lze přiřazovat makra což se však netýká hlavního levého tlačítka (u praváků) a posunu kolečka nahoru či dolů. Je tedy pravda, že programovatelných tlačítek je zde sedm, ale najednou jich můžete pro přiřazení maker využít pouze šest, a to v závislosti na levorukém/pravorukém módu.


- tvorba maker -

Rozvinutý seznam u každého programovatelného tlačítka nám dá vybrat buď z již existujících maker v seznamu, nebo si můžeme (a za začátku musíme) vytvořit makra nová. K tomu slouží samostatné okno se třemi částmi - v první je seznam maker, v druhé samotný jejich obsah a třetí slouží ke spuštění/zastavení záznamu a volbě, zda se mají započítávat také reálné prodlevy. Jak vidíme z obrázku, program zaznamenává stisk i puštění kláves, pokaždé s příslušnou prodlevou. Každou událost lze pak editovat, nebo mezi některé vkládat jiné akce (stisk tlačítka, apod.). Nebo si lze zapnout grafický editor prodlev...


- Advanced Delay Editor -

Ten nám velmi přehledně na časové ose ukáže celý průběh makra podobně jako když editujeme videozáznamy. Díky tomu dostaneme lepší přehled o celkovém jeho průběhu.


- ostatní nastavení rozlišení, dotazovací frekvence, atd. -

Druhá záložka nám zpřístupní několik chloub SteelSeries, kam patří ExactAim a FreeMove. Ale popořadě. Nejdříve narazíme na ExactSense, což není nic jiného, než nastavení rozlišení senzoru. Zde si lze pro každý profil zvolit dvě hodnoty od 100 do 5001 CPI, mezi nimiž se přepínáme vrchním tlačítkem. CPI 2 je tak aktivní při rozvícené bílé LED kontrolce.

Následuje ExactRate a pod tento název je schována dotazovací frekvence rozhraní USB nastavitelná od 125 do 1000 Hz. SteelSeries zde doporučuje si ji nastavit na co nejvyšší násobek frekvence vašeho monitoru a FPS hry dle něj také sesynchronizovat.

SteelSeries ExactAim a FreeMove se dotýkají softwarových korekcí dat získaných ze senzoru. ExactAim zde vyhlazuje křivky pohybu na stupnici od 1 do 10 a FreeMove zase dovolí vypnout korekci nerovného pohybu, jež se hodí při kancelářské práci. Obě funkce mají skutečně citelný dopad na pohyb kurzoru a záleží jen na vás, jaké nastavení si zvolíte.

ExactAccel dokáže akcelerovat pohyb kurzoru, což nám je snad všem jasné, o co jde a nakonec je tu volba jasu a kontrastu displeje.


- rychlost rolování, dvojkliku a kurzoru -

Záložka Windows setting již dle názvu nemůže obsahovat žádná nevídaná nastavení. Je tu rychlost rolování pomocí kolečka, nastavení dvojkliku a rychlost pohybu ukazatele.


- obecné informace -

A nakonec nás bude poslední záložka informovat o verzi software i firmware a odkáže nás na nějaké užitečné stránky. Možnost změny jazyka tu sice naoko je, ale software na vás stejně umí mluvit pouze anglicky.


reklama