reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Synology DS214+: bohatá výbava i vysoký výkon

27.12.2013, Jan Vítek, recenze
Synology DS214+: bohatá výbava i vysoký výkon
Zbrusu nový Synology DiskStation DS214+ byl představen jako výkonný NAS určený menším firmám, kterým nabídne vysokou propustnost až 208 MB/s, podporu rozhraní USB 3.0, hardwarové šifrování dat a firemní OS DiskStation Manager (DSM).
Kapitoly článku:
DiskStation DS214+ tak není NAS server, který je určen pro každého uživatele, neboť každý nedokáže využít to, co nabízí. Jsou to především dva gigabitové ethernetové porty, jež můžeme využít v kooperaci a pomocí Link Aggregation si zdvojnásobit datovou propustnost. Jenomže k tomu potřebujeme i odpovídající síťovou infrastrukturu, která obvykle není součástí domácnosti. Jinou možností pochopitelně je zapojit NAS do dvou různých sítí či popřípadě využít druhé rozhraní jako zálohu pro případ, že by jedna síť selhala.


 
Nicméně stále jde pouze o dvoudiskový malý NAS, i když ten má v nabídce rovněž rozhraní eSATA, díky němuž si budeme moci jeho kapacitu navýšit. Vedle toho tu nechybí ani nabídka portů USB skládající se ze dvou USB 3.0 a jednoho USB 2.0. Ten je umístěn vepředu a poslouží pro funkci jednoduchého zálohování a synchronizace dat třeba s vaším osobním flash diskem.



DiskStation DS214+ dorazil v pěkné bílozelené krabici, kde byl uložen včetně svého příslušenství, mez nímž nechyběly ani dva ethernetové kabely. Sami tak musíme dodat "pouze" pevný disk, či lépe dva.

Model
Synology DiskStation DS214+
Procesor
Marvell Armada XP, dvoujádrový, 1,33 GHz
FPU a engine pro hardwarové šifrování dat
Paměť
1 GB DDR3 RAM
Podpora HDD
2x 2,5"/3,5" Serial ATA 6 Gbps (Hot-Swap)
max. 8 TB
seznam podporovaných disků
LAN
2x Gigabitový Ethernet (RJ-45)
USB, apod.
1x USB 2.0 vepředu
2x USB 3.0 vzadu
eSATA
1x eSATA vzadu
LED kontrolky
Status, LAN 1, LAN 2, HDD 1, HDD 2, One Touch Backup
Rozměry
157 x 103,5 x 232 mm
Hmotnost bez disků
1,65 kg bez disků
Spotřeba
27,6 W v provozu
9,3 W s vypnutými disky
Ostatní
otvor pro zámky Kensington
tlačítko pro zálohování (One Touch Copy)
chlazení disků pomocí 92mm ventilátoru (hlučnost 19,2 dBA)
Operační systém
DiskStation Manager (DSM)
Souborový systém
interní: EXT4
externí: EXT4, EXT3, FAT, NTFS, HFS+ (pouze pro čtení, max. velikost oddílu 2 TB)

Zpracování tohoto NAS serveru nás ničím nepřekvapí. Jeho provedení je naprosto klasické, takže tu máme úzkou a nízkou skříňku vyrobenou z kovu, která má v tomto případě v bocích vyřezáno logo firmy, za nímž je perforovaný plech. Skrz vyřezaná písmena se tak bude dovnitř nasávat čerstvý vzduch. Panely na obou stranách jsou pak vyrobeny z pevného plastu, který má podobný povrch jako kovová část.



- klikněte pro zvětšení -

Vepředu máme pochopitelně především šuplíky pro disky, jež můžeme snadno uvolnit stiskem jejich spodní části. Přesně tam je také otvor pro klíček, s jehož pomocí můžeme šuplíky uzamknout. To má spíše než zajištění bezpečnosti za úkol to, aby nám disky nějaký šťoura za běhu neodpojil.

V pravé části pak máme všechny ostatní prvky, čili tři stavové kontrolky - Status, LAN 1 a LAN 2. Disky mají své zelené kontrolky přímo v horní části svého šupláku. Pak tu je malé zelené tlačítko s kontrolkou, které poslouží v kooperaci s portem USB 2.0 dole k funkci zálohování. A nakonec nesmí chybět červený vypínač, jenž má u sebe rovněž vlastní, modrou kontrolku. Ta by mohla být méně výrazná, nebo by nám výrobce mohl dát možnost ji v nastavení vypnout, stejně jako veškeré ostatní, ovšem takovou možnost jsem nenašel.



- klikněte pro zvětšení -

V zadní části se ukazuje pěkně zpracovaná mřížka 92mm ventilátoru, pod nímž pak máme veškerá zbylá rozhraní a prvky - dva ethernetové porty RJ-45, dva USB 3.0, jeden eSATA, zapuštěné tlačítko Reset, otvor pro zámek Kensington a nakonec kulatý napájecí konektor.



Nakonec se můžeme podívat na samotné šuplíky a instalaci disků. K té nepotřebujeme vůbec žádné nástroje. Stačí šuplík vysunout, z jeho stran vyloupnout plastové pásky, umístit dovnitř disk a pásky opět nacvaknout do šuplíku. Ty pak svými trny zajistí disk v šuplíku, který hned můžeme zase vrátit na místo. Instalace disku je tedy otázkou několika sekund.


Příslušenství


Vedle samotného NAS tedy dostaneme dva kratší ethernetové kabely, dva plastové klíčky pro uzamknutí diskových šuplíků a nakonec napájecí adaptér, jenž dodává 12 V a maximálně 6 A. Jde tedy o spíše naddimenzovaný adaptér, ovšem ten musí pokrýt krátkodobě zvýšenou spotřebu disků, která nastane při jejich startu.

reklama