reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 4 nízkoprofilových CPU chladičů

8.3.2012, Jan Vítek, recenze
Test 4 nízkoprofilových CPU chladičů
Nedávno jsme přinesli test 5 výkonných procesorových chladičů, po nichž nyní přichází na řadu 4 nízkoprofilové modely od firem Cooler Master a Scythe. Ty se budou hodit při sestavování HTPC a jiných počítačů uzavřených v nízkých skříních...
Dnes jsme si vyzkoušeli celkem 4 nízkoprofilové chladiče od společností Cooler Master a Scythe, které se všechny se svou cenou vejdou do 1000 Kč s DPH. Konkrétně jde o následující produkty:

Model
Přibližná cena s DPH
Cooler Master GeminII M4 (RR-GMM4-16PK-R1)
800 Kč
Scythe Kozuti (SCKZT-1000)
750 Kč
Scythe Shuriken rev. B (SCSK-1100)
700 Kč
Scythe Big Shuriken 2 rev. B (SCBSK-2100)
950 Kč

Srovnání těchto chladičů bylo obtížné především kvůli jejich rozdílným ventilátorům, ale i tak jsme dospěli k výsledkům, díky nimž můžeme učinit závěry. Co se týče modelů Scythe Kozuti a Scythe Shuriken rev. B, pak není náhodou, že jde o dva nejlevnější modely v testu. Pro chlazení výkonných procesorů s TDP nad 100 W je nemůžeme doporučit, protože když už to zvládnou, pak ne s nízkým hlukem a o teplotní rezervě také moc nelze mluvit.

Zbývají chladiče Cooler Master GeminII M4 a Scythe Big Shuriken 2 rev. B, které při vyšších otáčkách chladily v podstatě stejně účinně, ale při nižších (pod 1300 RPM) získal Big Shuriken 2 značný náskok a tento chladič byl při srovnatelných otáčkách navíc i tišší. Na druhou stranu si za něj oproti modelu Gemin II M4 také připlatíme, ale to je v pořádku.




Ocenění TREFA získává chladič Scythe Big Shuriken 2 rev. B
za vysoký výkon, nízký profil a nízkou hlučnost. Logo ocenění je ke stažení zde.


Nakonec bych tedy rád udělil ocenění TREFA Světa hardware chladiči Scythe Big Shuriken 2 rev. B za jeho velmi slušný výkon i přes výšku pouhých 58 mm a také nízkou hlučnost.


Za zapůjčení chladiče GeminII M4 děkujeme Cooler Masteru




Za zapůjčení chladičů Scythe děkujeme firmě TNTrade s.r.o.




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Today we have tested four low-profile CPU cooler made by Cooler Master and Scythe. All of them cost no more than 1000 CZK incl. tax.

Their direct comparison was not easy, since they have differently sized and shaped fans, but still we managed to come to certain conclusions. Considering the Scythe Kozuti and Scythe Shuriken rev. B, it is not by chance that they are the cheapest ones in our test. These coolers cannot be recommended for users who need to put them on a CPU with TDP above 100 W, because even if they manage to keep such a cooler in safe temperature range, it is not quiet cooling and there is also no reserve of power.

The other two coolers - Cooler Master GeminII M4 a Scythe Big Shuriken 2 rev. B - performed very similarly at higher speeds, but at lower RPM settings (below 1300), Big Shuriken 2 got the lead and it was also significantly less noisy than its competitor. On the other hand, it costs about 150 CZK more, but that is acceptable.

In final words, I would like to award the Scythe Big Shuriken 2 rev. B our TREFA prize for its decent performance, low profile and low noise as well.
reklama