reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 500GB 3,5" externích pevných disků: 1. část

10.9.2008, Michal Koláček, recenze
Test 500GB 3,5" externích pevných disků: 1. část
Otestovali jsme několik 3,5" externích pevných disků s kapacitou 500 GB. Proti sobě se postaví 8 disků od Seagate (Maxtor), Verbatim a Western Digital. V dnešní 1. části si jednotlivé modely popíšeme a zítra se v 2. části zaměříme na testy a vyhodnocení.
Od výrobce Maxtor (Seagate) máme k dispozici modely s označením OneTouch 4 a OneTouch 4 Plus. Podrobněji si rozebereme každého z nich, představíme si je slovně i obrazově pomocí přiložených fotografií, uvedena bude základní specifikace včetně softwarové výbavy. Přejdeme k prvnímu jmenovanému.


Maxtor OneTouch 4


Představení se mu dostalo v říjnu roku 2007 a byl označován společně se svými dvěma "bratry" (OneTouch 4 Mini a Plus) za čtvrtou generaci externích pevných disků. Jeho rychlost otáčení je typicky 7 200 RPM, velikost vyrovnávací paměti je u obou 3,5" variant 16 MB. Čím, že se od sebe liší? Rozhraním, dostupnou kapacitou a také použitým materiálem.

Nejprve se zaměřím na oranžovobílou krabici, jíž dominuje vyobrazený externí HDD, jeho název a samolepka s popisem kapacity, délce záruční doby a podporovaným rozhraním USB 2.0. Zde můžeme vypozorovat první a zásadní odlišnost, protože OneTouch 4 Plus disponuje navíc dvěma 6pinovými konektory FireWire a štítek na jeho balení obsahuje navíc zmínku o IEEE 1934a.


- Balení -

Jak je vidět z přiložené fotografie obsahu celého kompletu, najdeme v něm vše potřebné. Samotné zařízení, kabeláž nutnou k propojení například s počítačem, externí napájecí zdroj s výměnnými koncovkami, uživatelskou příručku a žlutý list papíru představující jakýsi kurz rychlé instalace pro platformu Macintosh.


- Obsah balení -

Celkovým pohledem se dostáváme k samotnému boxu. Na pohled je tvarem stejný jako OneTouch 4 Plus. Ovšem jeho rozměry 171,45 x 149,35 x 63,5 mm a hmotnost kolem 1 kilogramu dávají tušit, že je o malinko menší a také lehčí. Žebrování pro odvod teplého vzduchu je provedeno stejně jako u edice Plus, tedy na spodní a boční straně. V popředí je ještě tlačítko OneTouch. K tomu více za chvíli.


- Celkový pohled -

Dostáváme se ke konektorům. Zleva je vidět zdířka pro externí napájení a mini USB port. Tedy vše, co pro správnou funkci zařízení potřebujeme.


- Boční pohled s detailem na konektory -

Funkčnost a popis podsvíceného tlačítka si uvedeme o pár řádků níže. Zde bych se pozastavil nad jeho dílenským zpracováním, které je dost odfláknuté. Nevím, jestli je to vada jen tohoto kusu, nebo tím trpí všechny, ale průhledný plast se nadměrně hýbe a viklá. Při zmáčknutí je cítit malá vůle. Zcela opačná situace je u OneTouch 4 Plus. Tam je vše v pořádku a nedochází k žádným problémům. Svítivost je srovnatelná, neruší, považuji to za běžný stav.


- Signalizační LED -

ModelMaxtor OneTouch 4
Rozměry171,45 x 149,35 x 63,5 mm
Hmotnost1 kg
Rozhraní USB 2.0 / 1.1
Rychlost7 200 RPM
SWMaxtor Manager
Operační systémWindows XP/MCE/VISTA, Mac OS X 10.4.7 a novější
Dostupné modely320 GB, 500 GB, 750 GB, 1 TB
Záruka5 let


Maxtor OneTouch 4 Plus


Tento model od společnosti Maxtor spadá do kategorie s označením OneTouch 4 Plus. Dle výrobce se jedná o výkonný externí HDD nabízející řadu zajímavých funkcí. Dorazil v pevné krabici laděné do modré a bílé. Čelní straně dominuje označení produktu a pod ním je vyobrazen samotný disk. Vidět můžeme také nálepku s potřebnými informacemi o délce záruky, kapacitě a nabízeným rozhraním. Po otočení nalezneme rozepsané funkce zařízení v několika jazykových mutacích.


- Balení -

Po vybalení veškerého příslušenství se setkáme mimo jiné s externím napájecím zdrojem, CD diskem Maxtor SafetyDrill Recovery, instalační příručkou a přibližně 1 metr dlouhou kabeláží pro USB 2.0 / 1.1 a IEEE 1394 rozhraní.


- Obsah balení -

Design celé case je velmi atraktivní. Kombinace černého žebrovaného plastu a hliníkových dílů s prohloubeným tvarem působí opravdu elegantně. Napomáhá tomu i její netradiční tvar.


- Celkový pohled -

Zatím co jsme se v kategorii 2,5" externích HDD mohli setkat s menšími rozměry a vahou několika stovek gramů, u 3,5" řešení jde o zcela jiné hodnoty. Rozměry v tomto případě jsou 171,45 x 152,4 x 63,5 mm, hmotnost pak 1,11 kilogramů. Z přiložené fotografie jsou vidět nabízené porty IEEE 1394a, 1 port pro USB a konektor pro napájení. Všimnout si můžete i žebrování, jež slouží pro odvod teplého vzduchu zevnitř boxu.


- Boční pohled -

Otvory pro odvětrání jsou i zdola. Ty jsou ohraničené podlouhlými gumovými podložkami a z jedné strany navíc štítkem z výroby. Povšimnout si můžeme i záruční pečeti vedle loga společnosti. Při bližším pohledu do boxu zjistíme, že kolem disku je dostatek místa na proudění vzduchu.


- Spodní část -

Tlačítko OneTouch prosvětluje signalizační LEDka. Viditelné je to na obrázku níže. V součinnosti s dodávaným zálohovacím softwarem se po jeho stisku provede automatická záloha dat podle vašeho nastavení. Nechybí ani možnost chránit obsah pevného disku pomocí hesla. Ještě je tu technologie Maxtor SafetyDrill. S její pomocí provedete snadno obnovení obsahu pevného disku v případě systémové závady nebo virové infekce. Svítivost zmiňované diody se mi zdála jako normální.


- Signalizační LED -

ModelMaxtor OneTouch 4 Plus
Rozměry171,45 x 152,4 x 63,5 mm
Hmotnost1,11 kg
Rozhraní USB 2.0 / 1.1, IEEE 1394a
Rychlost7 200 RPM
SWMaxtor Manager, Maxtor SafetyDrill Recovery CD
Operační systémWindows XP/MCE/VISTA, Mac OS X 10.4.7 a novější
Dostupné modely500 GB, 750 GB, 1 TB
Záruka5 let


Software - Maxtor OneTouch 4


V rámci programového vybavení se uvažované modely moc neodlišují. Instalační proces nabízí 3 možnosti prvotního výběru. Před vlastní instalací si můžete pročíst manuál nebo produkt zaregistrovat. Jak je vidno z přiložených screenshotů, po jejím dokončení se nám nabízí aplikace Maxtor Manager. Je přehledná a její ovládání není nijak složité.



V podstatě se nijak neliší od ostatních podobných produktů konkurence. Díky ní můžete provádět standardní operace, jako zálohování, synchronizaci, chránit obsah disku heslem atd.. Funkce programového vybavení jsem popsal o několik řádků výše viz tlačítko OneTouch.




Software - Maxtor OneTouch 4


V případě druhého externího disku se jedná o shodné aplikace. Vše je názorně vidět z přiložených screenshotů. Postup a celkový průběh instalace je prakticky shodný.



Stejný obrázek, aneb najděte dva rozdíly. Změna je viditelná pouze ve zobrazení ikonky názvu OneTouch 4 a označení jednotky.



Doposud uváděný SW byl uložen přímo na pevném disku. Co se týče Maxtor SafetyDrill Recovery CD, jedná se o bootovací médium, jež slouží k obnově vašich dat. Tím disponuje pouze produkt, o němž se právě bavíme.

reklama