reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 500GB 3,5" externích pevných disků: 1. část

10.9.2008, Michal Koláček, recenze
Test 500GB 3,5" externích pevných disků: 1. část
Otestovali jsme několik 3,5" externích pevných disků s kapacitou 500 GB. Proti sobě se postaví 8 disků od Seagate (Maxtor), Verbatim a Western Digital. V dnešní 1. části si jednotlivé modely popíšeme a zítra se v 2. části zaměříme na testy a vyhodnocení.
Dalším zástupcem v našem testu se stal External Hard Drive od společnosti Verbatim. Poskytuje velkokapacitní úložný prostor, a to především pro zálohování všech typů souborů. Nabízí vysoký výkon a spolehlivost širokému spektru uživatelů (údaje výrobce). Dorazil v pěkně zpracované krabici modro bílé barvy, uvnitř níž je vše velmi pečlivě zabaleno. Je umístěn v ochranném obalu a vsazen do molitanových chráničů (boxů). Ostatní příslušenství je v samostatné krabičce. K dispozici je příručka rychlého použití ve 27 jazykových variantách. Podpora češtiny nechybí.

Čelní stranu balení mimo jiné zdobí název zařízení, informace o podporovaném rozhraní, kapacitě a dodávaném programovém vybavení. Po stranách je uvedena podrobná specifikace včetně obrázkového doprovodu. Jak tomu bývá, v zadní části jsou sepsány obecné věci o produktu.


- Balení -

Po sundání papírového obalu a vybalení příslušenství z krabičky, najdeme asi půl metru dlouhý USB kabel a napájecí adaptér s výměnnými zástrčkami. Více napoví přiložený obrázek. Drobnou výtku bych měl k manuálu, ale vzhledem k povaze zařízení nejde o nic závažného. Sice je rozsáhlý počtem podporovaných jazyků, ale zajímavého se z něj nedozvíme vůbec nic.


- Obsah balení -

Jeho design mě upoutal svoji jednoduchostí. Jedná se o zhruba 20 centimetrů černou krabičku s plastovým dnem, čelem a zadním panelem. Horní část a boky jsou z jednoho kusu a to plechu s matně černou barvou. Kovový obal zvyšuje celkovou hmotnost, ale jeho výhoda je v tom, že slouží pravděpodobně i jako chladič. Nahoře se nachází logo Verbatim. Na materiálu jsou vidět veškeré otisky, takže vám nezbude nic, než neustále povrch čistit hadříkem.


- Celkový pohled -

Elegantním zpracování má rozměry 202 x 114 x 40 mm a hmotnost 1 kg, hrany jsou zaoblené. Díky gumovým nožičkám vysokým cca 4 mm disk neklouže po povrchu, na kterém se nachází. Velikost zmíněných podložek souvisí i s prouděním vzduchu (chlazením), o tom až dále.


- Boční pohled -

Podíváme také na zadní část, kde uvidíme modelové číslo (47510), spínač pro zapnutí či vypnutí, kulatý konektor pro napájecí kabel a k datovému přenosu sloužící USB konektor typu B. Vypínací tlačítko je zde výhodou, protože odpadá manuální vytahování kabelu ze zásuvky. Na pravé straně je také průduch, za nímž je místo pro miniaturní ventilátor, ale to není osazeno. Ventilátor je možná využit u některého z větších modelů - vyrábějí se kapacity 500 GB, 640 GB, 750 GB a 1 TB.


- Konektory v zadní části -

V plastovém dnu na dolní straně jsou k vidění podélné větrací otvory, kudy má dovnitř proudit vzduch. I kvůli tomu jsou nožky zespodu o něco vyšší, než je zvykem. U jedné ze stran je pak umístěna záruční pečeť, která má zákazníka odradit od úmyslu se podívat dovnitř. V našem případě je zřejmé, že už ji někdo před námi porušil. Avšak spíše než tato samolepka zákazníka odradí konstrukce celé case. Ta je pravděpodobně bezšroubová, což napovídá, že k sundání krytu povede obtížná cesta (systém plastových zarážek a šikovné ruce).


- Spodní část -

V přední zkosené části, která je vyrobena z lesklého plastu je zelená LED dioda. Jejím úkolem je signalizovat uživateli zapnutý stav. Stejně jako u většiny jiných modelů, v průběhu zápisu nebo čtení bliká.


- Signalizační LED -

Model Verbatim External Hard Drive 47510
Rozměry 202 x 114 x 40 mm
Hmotnost 1 kg
Rozhraní USB 2.0 / 1.1
Rychlost 7 200 RPM
SW Nero BACKITUP 2 Essentials
Operační systém Windows ME/2000/XP/Vista, Mac OS 9.x, Mac OS X 10.1 a vyšší
Dostupné modely 500 GB, 640 GB, 750 GB, 1 TB
Záruka 2 roky


Software


Aplikace Nero BACKITUP 2 Essentials je umístěna přímo na pevném disku, na kterém mimo to najdeme i manuál v nejrůznějších jazykových mutacích (podpora češtiny nechybí).



Již úvodní obrazovka nám řekne, co vše tento software umí. V podstatě se nijak neliší od ostatních podobných aplikací. Můžete zálohovat, synchronizovat, tvořit si pro tyto účely šablony a že jde o Nero, je podporováno i zálohování na optická média.

reklama