reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 500GB 3,5" externích pevných disků: 1. část

10.9.2008, Michal Koláček, recenze
Test 500GB 3,5" externích pevných disků: 1. část
Otestovali jsme několik 3,5" externích pevných disků s kapacitou 500 GB. Proti sobě se postaví 8 disků od Seagate (Maxtor), Verbatim a Western Digital. V dnešní 1. části si jednotlivé modely popíšeme a zítra se v 2. části zaměříme na testy a vyhodnocení.
V této kapitole bych rozebral trojici modelů z produktové řady My Book od Western Digital. Pro připravovaný test se nám podařilo zajistit My Book Essential Edition WDH1U5000N, Home Edition WDH1CS5000N a Office Edition WDH1B5000N. Kompletní popis jsem vypracoval u modré varianty Home. U ostatních dvou jsem uvedl základní specifikace a také odlišnosti včetně obrazové dokumentace.


Western Digital WDH1U5000N


První na řadu přichází Essential Edition a jeho zelená krabice, na níž je zároveň vyobrazen. Nechybí na ní označení, logo výrobce, údaj o podporovaném rozhraní (USB 2.0) a kapacitě (500 GB). Na zadní straně je v několika jazycích popsaná technologie inteligentní správy. Ta automaticky vypne nebo zapne pevný disk současně s počítačem (samozřejmostí je připojení i za chodu). Touto vychytávkou disponují i WDH1CS5000N a WDH1B5000N.

V balení je ochranný prvek proti krádeži v obchodech v podobě bílé samolepky. My Book umístěn v oddělené přihrádce ve speciálním plastovém nosiči. Jeho úkolem je především ztlumit případný náraz. Veškeré příslušenství snad kromě návodu je pečlivě zataveno v igelitech.


- Balení -

Po vybalení najdeme všechny důležité prvky. Kabeláž k propojení se zapnutým počítačem, externí zdroj napájení s evropskou a anglickou vidlicí (zástrčkou), uživatelský manuál a externí box.


- Obsah balení -

Ten je z plastu černé barvy a jeho povrch je oproti svým dvěma "bratrům" lesklý. To usnadňuje časté špinění, jsou na něm totiž vidět jakékoliv otisky nebo čmouhy a v neposlední řadě i všudypřítomný prach. Logo WD je vyraženo na bočnicích, jež drží díky několika záklapkám po obvodu. Celé řešení je tedy bezšroubové, což už se nedá říci o vnitřní elektronice. Mě osobně jeho atraktivní design, i když se nejedná o hliníkové provedení napomáhající lepšímu chlazení, připomíná vícestránkovou knihu. Proto nejspíš označení My Book.

Na to, že jde o 3,5" variantu nabízí velice příjemné rozměry 166 x 137 x 54 mm. Horší to je s hmotností, protože 1,15 kg z něj dělá silnou váhovou kategorii. Pro představu, například rodina Seagate FreeAgent váží 900 gramů, Verbatim External Hard Drive 1 kilogram a série Maxtor OneTouch až 1,11 kilo. Z oficiálního webu výrobce se můžeme dočíst, že uvnitř se nachází disk stejnojmenné společnosti, jeho rychlost otáčení je 7 200 RPM, průměrná přístupová doba kolem 9 ms a vyrovnávací paměť 16 MB. Můžeme se jen těšit, jak si povede v testech. V popředí je ještě tenký proužek sloužící k indikaci aktuálního stavu (lépe je zachycen na fotografii níže).


- Celkový pohled -

Dále je přiložen detail zadní strany s důrazem na konektory. Nejníže pro napájení, nad ním port mini USB. Pro pořádek napíši, že celá case je ze tří stran perforovaná z důvodu, aby nedocházelo k zahřívání a teplý vzduch mohl proudit ven. Pozorný čtenář si povšimnul světlého plíšku za žebrováním. Slouží pro umístění zámku, což znázorňuje i miniaturní odlitek v podobě klasické FABky. K dispozici je i u verze Home a Office.


- Konektory -

Poslední obrázek zachycuje WDH1U5000N v zapnutém stavu. V jeho středu je světle modře podsvícený úzký proužek. Pod ním je dvojice LED diod, které v době přenosu dat (čtení/zápis) střídavě problikávají. Jejich svítivost je decentní. Celkově je však tohle řešení spíše mínusem, protože v porovnání s ostatními My Booky působí lacině.


- Signalizační LED -

ModelWD My Book Essential Edition WDH1U5000N
Rozměry166 x 137 x 54 mm
Hmotnost1,15 kg
Rozhraní USB 2.0 / 1.1
Rychlost7 200 RPM
SWMemeo AutoBackup, AutoSync, Google
Operační systémWindows 2000/ XP/Vista, Mac OS X 10.4.8+
Dostupné modely160 GB, 320 GB, 500 GB, 640 GB, 750 GB, 1 TB
Záruka2 roky


Western Digital WDH1CS5000N


Posouváme se k zařízení Home Edition, jež je umístěno v rozměrově stejné krabici jako WDH1U5000N. Odlišná je modrá barva a popisky na čelní straně. Z nich je zřejmá podpora standardu USB 2.0, FireWire 400 a v neposlední řadě také eSATA, což je hlavní rozdíl od svých kolegů. Na bočních stranách je vyobrazen model ve své přední a zadní reálné podobě. Systém balení uvnitř včetně ochranného prvku proti krádeži je totožný s předcházejícím, a tak se podíváme na obsah.


- Balení -

Jelikož se jedná o externí paměťové úložiště, jež má širokou podporu v podobě výše zmiňovaných rozhraní, je trochu na škodu, že zde nenajdeme kabeláž pro eSATA. Ale s tímto neduhem jsme se mohli setkat i jinde, tak mě to až tolik nepřekvapilo. Po jednom kusu je přiložen kabel pro USB a 6-pinový IEEE 1394a. Nutností pro bezproblémový chod je externí zdroj napájení, který je dodáván s vyměnitelnými zásuvkami. Rozměrný bílý papír slouží jako uživatelský manuál.


- Obsah balení -

Malé rozměry (166 x 137 x 54 mm) umožňují disk umístit prakticky kamkoliv, kde je jen trochu místa. V případě, že jich vlastníte více, pohodlně se dají naskládat těsně vedle sebe. Díky kvalitnímu žebrování jim to nebude v žádném případě vadit. Po visuální stránce kopíruje předešlého zástupce, nechybí logo v podobě písmen WD a v popředí indikační světlo. Celková váha je také stejná, 1,15 kilo. V čem je rozdíl? Zvolen byl hladký matný povrch, ale to neznamená, že se vyhneme problému ulpívajících otisků. Po krátké době zacházení byla celá case značně upatlaná. Ale je pravda, že nečistota byla mnohem méně viditelná, než u WDH1U5000N.


- Celkový pohled -

Při pohledu z boku jsou vidět výše popisované otvory pro odvod teplého vzduchu. Všimnout si můžete i šedého plíšku, který slouží k uchycení zámku. Na obrázku vpravo jsem zachytil detail veškerých konektorů včetně spínače ON/OFF. Ten je doplněn o technologii Safe Shutdown, nebo-li úsporu napájení pro bezpečné vypnutí. Odspodu spatříme zdířku na adaptér, mini USB, eSATA a dvojici FireWire portů.


- Boční pohled včetně detailu na konektory -

Vespod jsou umístěny čtyři podlouhlé gumové podložky zajišťující stabilitu. Jsou vysoké snad jen 2 milimetry (pouze odhad), a tak se obávám o jejich výdrž při častém přesouvání disku. Celý komplet na stole drží, neviklá se a ani neklouže. Stejně jako nahoře, tak i dole je zmiňované místo pro odvod přebytečného (horkého) vzduchu. Jak tomu bývá, z výroby je zde ještě umístěn bílý štítek.


- Spodní část -

V optickém středu přední části je bíle prosvícen podélný plast. Je velmi úzký a na svých koncích zaoblený. Tento My Book, obdobně jako přenosné varianty WDMLZ3200 a WDMS3200, disponuje funkcí Capacity Gauge. Nejen o nich jste se mohli dočíst v článku Test 320GB 2,5" externích pevných disků: 1. část. Smyslem uvedeného pojmu je informovat uživatele o zaplněném místu. Po zkušenostech s řadou Elite a Studio musím nad zpracováním onoho světelného indikátoru vyjádřit mírný obdiv. Celé zpracování působí velmi dobře.


- Signalizační LED -

ModelWD My Book Home Edition WDH1CS5000N
Rozměry166 x 137 x 54 mm
Hmotnost1,15 kg
Rozhraní USB 2.0 / 1.1, FireWire 400, eSATA
Rychlost7 200 RPM
SWWD Anywhere Backup, Memeo AutoSync, Google
Operační systémWindows 2000/ XP/Vista, Mac OS X 10.4.8+
Dostupné modely320 GB, 500 GB, 750 GB, 1 TB
Záruka3 roky


Western Digital WDH1B5000N


Celé představení zakončím povídáním o edici Office a modelu WDH1B5000N. Vše přišlo v papírovém obalu oranžové barvy. WD si tedy jednotlivé produktové řady škatulkuje dle barevného značení. To pak usnadňuje orientaci případných zájemců o jejich výrobky. Při dodání byl poškozený pravý dolní roh. Můžu jen spekulovat, jak k tomu došlo, ale faktem je, že chyba redakce to není. Z čelního pohledu je viditelná podpora USB 2.0 stejně jako u WDH1U5000N. Na zadní straně stojí za zmínku ikona Remote Access. Více se tím budu zaobírat v části týkající se softwaru.


- Balení -

Ti, kteří četli od začátku a pečlivě, si zajisté povšimnou, že v případě obsahu balení panuje shoda s My Bookem verze Essential Edition. Instalační příručka, napájecí adaptér, výměnné koncovky, kabeláž atd., žádné překvapení.


- Obsah balení -

Povrch boxu je "stříbrný" a matný. Asi nejméně na něm ulpívá nečistota, a to se cení. Ohledně propagace, hůře je na tom dvojice písmen WD. Logo výrobce není skoro vůbec vidět. Rozměry včetně hmotnosti jsou shodné jako v předchozích případech. Podélné světlo na přední straně je také stejné.


- Celkový pohled -

Dostáváme se k detailu části zadní strany. Pozorovat můžeme tlačítko ON/OFF, pod ním port mini USB a zdířku pro připojení externího zdroje. Povšimnout si lze i malinkaté ikony nad otvorem pro umístění zámku. Otvory sloužící k větrání jsou stejné jako u WDH1U5000N a WDH1CS5000N.


- Konektory -

Posledním obrázkem tohoto My Booka je pohled na prosvětlený pruh, jenž slouží k signalizaci aktuálního stavu. Funkčně i designově je srovnatelný s WD My Book Home Edition. V případě zápisu nebo čtení dat se světlo elegantně přelévá shora dolů a naopak. Jeho intenzita je normální.


- Signalizační LED -

ModelWD My Book Office Edition WDH1B5000N
Rozměry166 x 137 x 54 mm
Hmotnost1,15 kg
Rozhraní USB 2.0 / 1.1
Rychlost7 200 RPM
SWWD Anywhere Backup, MioNet, Memeo AutoSync, Google
Operační systémWindows 2000/ XP/Vista, Mac OS X 10.4.8+
Dostupné modely320 GB, 500 GB, 750 GB, 1 TB
Záruka3 roky


Na konci našeho povídání o sérii My Book uvádím přehlednou tabulku, která shrnuje vybrané ukazatele pro lepší orientaci.

Srovnání modelové řady My Book
Ikona Odkaz na databázi
USB 2.0 / 1.1
FireWire 400
eSATA
Programové vybavení
Tlačítko ON/OFF
Capacity Gauge
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Záloha dat
Vzdálená správa dat
Ikona Odkaz na databázi
Essential WDH1U5000N
*
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
*
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Home WDH1CS5000N
*
*
*
*
Ikona Odkaz na databázi
*
*
Office WDH1B5000N
*
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
*
*
*
*


Software - WD My Book Essential Edition


Stejně jako u představení, i u programového vybavení začnu WDH1U5000N. Vše je umístěno na pevném disku a po detekování v prostředí operačního systému Windows XP Professional na vás vyskočí následující screen. Z nabídky je možné vybrat Memeo AutoBackup, Memeo AutoSync, Google Software (k dispozici u všech třech modelů) a položku Copy Application Software (okamžitá záloha obsahu paměťového média). Výbava je to slušná, ale potíž je v tom, že se jedná o 30denní trial verze (AutoBackup a AutoSync).



První zmíněný je nástroj pro automatické i manuální zálohování vašich dat. Pracuje na pozadí a hlídá změny zvolených souborů, při každé detekci nové verze provede zálohu. Tu lze provádět na různá zařízení, současně lze spouštět více zálohovacích plánů.



Aplikace Memeo AutoSync je určena k automatické synchronizaci vybraných složek. Je možné ji realizovat mezi dvěma počítači nebo počítačem a výměnným zařízením (USB Flash diskem, externím pevným diskem atp.). Její ovládání je snadné a k dispozici je průvodce, který umožňuje tvorbu různých plánů.




Software - WD My Book Home Edition


Úvodní obrazovka vypadá u WDH1CS5000N skoro stejně, rozdíl je v jednom programu, respektive v jeho názvu. Jde o WD Anywhere Backup. Zálohuje přímo 1:1, nevytváří kompresní obraz souborů, ale tvoří jejich duplicitní kopie, a to i v několika verzích.



Práce v programovém prostředí je velmi jednoduchá. Stačí vybrat položky, cílové umístění, počet verzí a poslední možností je aplikace hesla. Anywhere Backup automaticky pozná, kdy uživatel v daných adresářích mění nebo vytváří nové soubory (příkladem může být import snímků z paměťové karty), které pak automaticky zazálohuje.




Software - WD My Book Office Edition


Mimo výše uváděných aplikací se nám v případě WDH1CS5000N objevila ještě jedna, a to MioNet Services. Ostatní volby jsou totožné s My Bookem edice Home. Vysvětlovat, co jaká utilita umí už nebudu, krátce se pozastavím u tučně zvýrazněné.



Shodné programové prostředí je zřejmé z přiložené obrazové dokumentace.





Stejně jako externího 2,5" HDD My Passport Elite WDMLZ3200 od Western Digital, tak i My Book Office Edition nabízí svým uživatelům program pro vzdálenou správu dat (MioNet). Nastaví síťové jméno zařízení a přihlašovací údaje pro administrátora. Dalším postupem je nastavení uživatele(ů), adresáře(ů), práv (write/read) atp.. Pokud toužíte po osobní privátní síti, po těchto krocích ji můžete začít využívat. Problémy, s jimiž jsem se setkal u instalace WDMLZ3200 (nesmyslná aktualizace), se nyní neprojevily. Podmínka registrace po internetu je zachována a dost obtěžuje.



Na závěr přináším screenshot z prostředí programu nesoucího název Picasa, který je součástí Google Software Suite a je stejný pro všechny tři modely. Nabízí uživatelům jednoduchým a přehledným způsobem spravovat jejich fotografie, vytvářet alba umístitelná přímo na web a nebo třeba tisknout obrázky.

reklama