reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 6 externích HDD boxů

5.6.2006, Jan Vítek, recenze
Test 6 externích HDD boxů
Na našem trhu je bezpočet různých externích boxů pro pevné disky, v nichž není snadné se vyznat. Proto dnes uvádíme bližší pohled na šest boxů pro 3,5“ PATA pevné disky, jež se připojují přes rozhraní USB 2.0 a IEEE1394 Firewire. Sledována bude především kvalita zpracování a použité materiály, což má také přímý dopad na chlazení disků.
Welland ME-720U2

ME-720U2d firmy Welland je typickým zástupcem ‘plasťáků’, na kterých není ani kousek kovu. Kvůli tomu se nemůže nikterak spoléhat na pasivní chlazení, tudíž musí využít aktivní chlazení a zavolat si na pomoc ventilátor.






Přichází v krabici kombinující modrou a žlutou barvu prezentující se jako Do It Yourself kit. Brzo poznáme, že na tomto označení je více pravdy, než by se mohlo zdát. Uvnitř je vše pečlivě uloženo na své místo tak, aby se součásti při převozu nepomlátily.



ME-720U2e opatřen zajímavým povrchem. Tvoří jej plast v barvě stříbrné metalízy, na němž je druhá vrstva – průhledné plexi. Celkově je tak vytvořen reflexivní povrch. Na horní straně je také nápisem USB 2.0 jasně vyjeveno, přes jaké rozhraní bude box s počítačem komunikovat. Rozměry tohoto Wellandu jsou 213 * 128 * 39.





Spodní strana odhalí, že tento výrobek je určen k provozu v horizontální poloze. Dokládají to gumové nožky pro oddálení boxu od podložky, což má za účel především připravit prostor pro vyfukující ventilátor, jehož mřížku objevíme v zadním pravém rohu. Ta je ale k proudícímu vzduchu velice restriktivní, takže ten nebude zrovna ideální.






Pohled zepředu je vyfocen až po dokončení instalace, kde jsou na místě i boční stříbrné lemy a především přední stříbrný panel. Stejný případ je pohled zezadu, na kterém si můžeme prohlédnout přítomné porty, jež jsou celkem obvyklé – USB 2.0, napájecí pětikolík i s popiskem a vypínací tlačítko.


Takto ale není ME-720U2cela pohromadě, chybí mu ještě postranní lemy a přední panel. Tyto součásti se ale nainstalují až po disku. Celá instalace tak připomíná spíše skládačku. Zatím ale pro otevření stačí uchopit horní víko a sejmout je. Vnitřek už je viditelně složitější, než byl u Gembirdu nebo ICY BOXU. Zaprvé zde máme štítek z tenkého plechu chránící část s elektronikou a ta je samotná ještě chráněna nevodivou fólií.



Odšroubováním plošného spoje se můžeme ještě podívat na napájení ventilátoru přes dvoupinový konektor, takže kdyby ventilátor příliš rušil a nebyl zapotřebí, můžeme jej snadno vypojit.



Příslušenství je také obvyklé se svým průhledným USB 2.0 kabelem, zdrojem s 12V a 5V, šroubky, manuálem a CD s ovladači.



Instalace

Umístění disku do útrob ME-720 je nepoměrně složitější, než v obou předchozích případech. Po otevření boxu je nejdříve zapotřebí vyjmout spodní plech, který drží za čtyři šroubky. Poté na onen plech přišroubujeme disk a celek zase opětovně připevníme do boxu.


Poté dáme na své místo víko a připravíme si boční lišty. S těmi jsem pár minut laboroval, než jsem zjistil, že je stejně zapotřebí použít trochu hrubé síly a lišty na boky prostě nacvaknout. Poté je ještě nutné dopředu vměstnat onen zmíněný panel. Ten také drží za výstupky na krajích a také je nutné jej na své místo dostat silou. Až sem bych tento způsob ještě akceptoval, ale pokud chceme provést deinstalaci disku, nebo prostě něco uvnitř změnit, musíme ony dvě lišty odstranit ze všeho nejdřív a to se již vůbec neobejde bez hrubé síly a hlavně ostrého nože, jenž vrazíme do spáry a lišty prostě vypáčíme. Nenašel jsem jinou cestu ani po delší meditaci nad uzavřeným boxem a manuálem, takže předpokládám, že páčení je nezbytně nutné.

Co se týče provozu ventilátoru, předpokládal jsem, že bude daleko hůř. Výrobce očividně nechtěl uživatele nijak obtěžovat nadměrným hlukem, takže instalovaný ventilátor má nízké otáčky a tudíž velmi nízký aerodynamický hluk. Vadou na kráse ale je poměrně silné vrčení, nešvar nekvalitně zpracovaných motorků.
reklama