reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 6 externích HDD boxů

5.6.2006, Jan Vítek, recenze
Test 6 externích HDD boxů
Na našem trhu je bezpočet různých externích boxů pro pevné disky, v nichž není snadné se vyznat. Proto dnes uvádíme bližší pohled na šest boxů pro 3,5“ PATA pevné disky, jež se připojují přes rozhraní USB 2.0 a IEEE1394 Firewire. Sledována bude především kvalita zpracování a použité materiály, což má také přímý dopad na chlazení disků.
ST-Lab S-111

Poměrně známá firma na trhu periferií se představuje externím boxem integrujícím v sobě jak USB, tak FireWire rozhraní. Dodává se v černo-modré krabici, v níž má vše své pevné místo.






ST Lab používají na krabicích piktogramy, aby bylo na první pohled jasné, jaké vlastnosti daný výrobek má. Zde je to vyjádření o podpoře USB, Firewire, SATA, 3,5“ IDE, ATA133, disky větší 200GB a použitý materiál – hliník. Zavádějící je oznámení o podpoře SATA disků, protože box samozřejmě tyto nepodporuje. Výrobce používá stejnou krabici pro více výrobků, kvůli čemuž by ale mohly vzniknout zmatky, poněvadž označení boxu - S-111 - je zcela neurčující.



Uvnitř máme vše pečlivě poskládáno za pomoci papírových ohrádek, které především vyplňují volný prostor u hran krabice. Díky tomuto je vnitřek pečlivě chráněn a komponenty nemají v krabici volný výběh.


Samotný box je celý vyroben z hliníku, což je jedině dobře. Oproti ostatním boxům je také nepoměrně dlouhý (rozměry 250 * 116 * 44) a tomu vděčí zejména své konstrukci, která připomíná stavebnici, ale o tom až později. Z vrchní strany je S-111 stejný jako ze spodní strany; liší se pouze povrchovou úpravou, tedy nápisy. Nahoře je to pěkně zpracované logo firmy v oranžové a žluté barvě, jež odhalí, jak má být box správně položen. Dno a víko tvoří jednolité a rovné hliníkové plechy a stejně tak jsou vyrobeny i stěny. Ty však mají tmavší šedou barvu.






Přední stěna obsahuje jednak nenápadnou světelnou diodu s modrým svitem a také pozici pro 30mm ventilátor. Ten však není součástí dodávky a snad také nebude potřeba, protože chladicí schopnosti tohoto boxu vypadají velmi dobře. Zadní strana s porty obsahuje dvojici Firewire konektorů, menší vypínač disku, USB 2.0 konektor a konektor pro +12V. S-111 se tak řadí po boku Gembirdu, když si tvoří potřebných 5V sám, čímž uživatele šetří o nutnost s sebou tahat rozměrnější adaptér na 5 i 12V.


Box se rozebírá odšroubováním horní čtveřice šroubků. Ty jsou opatřeny nízkými a širokými hlavičkami, takže je lze pohodlně odšroubovat prsty. Po jejích odstranění můžeme pohodlně odklopit horní víko a otevře se nám pohled do vnitřku zařízení. Již z prvního pohledu je patrné, že výrobce si s úsporou místa moc hlavu nedělal – je ho tu víc než dost.



Také plošný spoj se řadí mezi ty rozměrnější. Můžeme si na něm také všimnout bílého dvoupinového konektoru pro případný ventilátor a také na druhé straně stejného konektoru, vedoucímu k přední diodě. Ta je ve svém panelu přidělána trošku neuměle s pomocí žlutého kytu. Patrná je také vnitřní konstrukce celého boxu. Pohromadě drží pouze přes osm šroubků, které se zavrtávají z obou stran do čtyřech sloupků a tím drží celek pohromadě. Box je tak možné jednoduše rozmontovat a rozložit do posledního dílku.



Příslušenství ani zde není výjimkou. Dočkáme se USB 2.0 i Firewire kabelů, jednoduchého 12V adaptéru, šroubků, malého CD s ovladači, manuálu a šedého plastového stojanu k umístění nastojato.

Instalace

Instalační procedura patří k těm jednodušším, díky nenáročné a jednoduché konstrukci ST Labu S-111. Víko jednoduše ručně odšroubujeme, zapojíme disk do datového a napájecího konektoru a nakonec jej přišroubujeme za boční stěny.


Uchycením disku je dobře postaráno o jeho chlazení, protože je naprosto evidentní, že teplo se velmi dobře rozvede po celém hliníkovém těle a pokud box navíc umístíme vertikálně do stojanu, máme vymalováno.

reklama