reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 8 IP kamer s Wi-Fi: 1. část

13.8.2007, Jan Vítek, recenze
Test 8 IP kamer s Wi-Fi: 1. část
Dnešní článek načne téma IP kamer, které využívají rozhraní Wi-Fi, ale samozřejmě také Ethernet. Možná jste již zamýšleli, že si podobný produkt koupíte, ať už chcete vědět, jaké počasí panuje na vašem letním sídle, či chcete vědět, kdo to v neděli ráno dlouhými stisky zvoní u branky domu. Nyní se tedy podíváme na první čtyři kousky z celkových osmi.

Nastavení kamery a software


Kamera WL-5400CAM využívá dvě softwarové aplikace – Setup Wizard a IPView SE. Začneme se Setup Wizard, který nám po zapojení kamery do napájení a přes Ethernet kabel k routeru nebo počítači kameru automaticky najde a umožní její nastavení.







Nejdříve samozřejmě kamera nemusí získat správné nastavení sítě, ale software si ji přesto najde a po zadání jména a hesla (výchozí je admin / admin) automaticky zvolí nejvhodnější nastavení IP adresy, masky podsítě a brány – k tomuto účelu je třeba mít zprovozněný DHCP server. Jinak si samozřejmě můžete zvolit vlastní adresy. Pak již začne kamera správně komunikovat a vy si můžete zvolit správné nastavení sítě a také případně zapnout Wi-Fi připojení, zabezpečení a způsob komunikace – Infrastructure či Ad-hoc. Podrobnější nastavení je možné až ve webovém prostředí, na které se dostanete ihned po uložení nastavení sítě a rebootu kamery. Ten však zhruba minutku trvá.


Úvodní obrazovka webového rozhraní

Po zadání adresy kamery do prohlížeče se po přihlášení načte úvodní okno, kde se ukáže statický obraz (nikoliv streamované video) a uživateli se nabídnou tři možnosti – zobrazit video pomocí ActiveX, zobrazit video pomocí Javy a System Administration, tedy nastavení kamery.


Hlavní okno s videem

První dvě volby zobrazí stejně rozvrženou stránku, kde se již konečně ukáže streamované video z kamery a několik málo jednoduchých možností a informací. Jednak je to vlevo nahoře datum a čas, pod ním čtyři stupně digitálního zoomu, se kterým však nejde pohybovat do stran a nakonec aktivace voleb Upload Video a E-Mail Video. Je tedy vidět, že příliš široké možnosti na základní obrazovce nemáme.


System Administration


Tato volba nás zanese na hlavní okno s veškerým nastavením kamery. Uvidíme tam záložky Management, Configuration, Tools, Help a Home. Poslední volba nás vezme zpět na úvodní obrazovku.


Hlavní okno s nastavením kamery

Co se týče Management a Configuration, jedná se v podstatě to samé, ale s tím rozdílem, že záložka Management nám nastavení pouze ukáže, kdežto v Configuration si ona nastavení můžeme zároveň měnit. Management je tedy zde poměrně zbytečný, ale přesto se podívejme, co nám nabízí. Je rozdělen do záložek System, Video, Wireless, Network a User. Ukážeme si teď jednotlivé screenshoty, které dle mého názoru nevyžadují vysvětlivky.







Raději se nyní zaměřme na konfiguraci kamery, která obsahuje již osm podzáložek - System, Video, Wireless, Network, User, DateTime, Upload a E-mail. Prvních pět nastavuje to, co jsme viděli v Management. Ukážeme si je na následujících screenshotech včetně možných voleb.


Systémové nastavení - jméno kamery, popis umístění, nastavení hesla a předních LED


Hlavní okno s nastavením videa - rozlišení, framerate, obrazu, atd.


Nastavení bezdrátového rozhraní včetně zabezpečení


Nastavení TCP/IP, DDNS a UPnP


Nastavení uživatelských účtů


Nastavení data a času - synchronizace s Time servery, nebo manuální


Využití FTP serveru pro upload obrazových dat z kamery


Využití e-mailové adresy pro zasílání obrazových dat z kamery

Nakonec zde máme vedle Help záložku Tools, která slouží pro ostatní akce. Jednak s její pomocí můžeme otestovat správné nastavení FTP serveru a zasílání e-mailů, pak můžeme restartovat kameru, zresetovat ji do továrního nastavení, upgradovat firmware a nakonec také vytvořit zálohu nastavení. To je ohledně webového rozhraní a této kamery vše, takže se můžeme podívat na další.
reklama