reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test Access Pointů – popis modelů a srovnání

28.2.2005, Štěpán Mrázek, recenze
Test Access Pointů – popis modelů a srovnání
V předchozí části jsme vám přinesli spoustu užitečných informací, které se týkají obecně bezdrátových sítí. Dnes pro vás máme nachystané testy a srovnání čtyř Access Pointů z různých konců cenového spektra.
Závěrečné srovnání jsme rozdělili do tří částí, které zahrnují bezpečnost, klíčové funkce a nestandardní vlastnosti. To jak se v jednotlivých oblastech ukázaly testované modely si můžete projít v následujících tabulkách:


Bezpečnost
WEP
WPA
WPA2 (AES)
Ovislink AirLive WL-5424AR
ano
ne
ne
Linksys WRT54G
ano
ano
ano
Asus WL-500g
ano
ano
ano
D-Link DWL-2100AP
ano
ano
ne
Tab. 5 - Podpora bezpečnostních standardů

V sekci bezpečnost tedy s přehledem vítězí modely značek Asus a Linksys, které podporují plný repertoár dnešních standardů (zejména pak 802.11i, či chcete-li WPA2).


Klíčové funkce
Router
DHCP server
Upgrade firmware
Firewall
Ovislink AirLive WL-5424AR
ano
ano
ano
ano
Linksys WRT54G
ano
ano
ano
ano
Asus WL-500g
ano
ano
ano
ano
D-Link DWL-2100AP
ne
ano
ano
ne
Tab. 6 - Klíčové funkce jednotlivých access pointů

Jak vidíte zde je už je situace mnohem lepší. Prakticky všechny testované access pointy obstály se 100% úspěšností. Jedinou vyjímkou je zde model značky D-Link, u kterého postrádám zejména funkce routeru a integrovaný switch. Mimochodem při vhodnější volbě produktu do našeho testu (D-Link má i vybavenější modely, které jsme však nedostali), by produkty této značky jistě obstály mnohem lépe.


Ovislink AirLive WL-5424AR
Linksys WRT54G
Asus WL-500g
D-Link DWL-2100AP
N/A
Dvě antény
Sdílení CDMA připojení
SNMP software pro konfiguraci access pointu
FTP server s ukládáním dat na USB disk
Regulace vysílacího výkonu
Print server (LPT a USB)
108 Mbit/s (vyžaduje ovšem odpovídající WLAN kartu)
Možnost připojení webkamery do USB portu
Regulace vysílacího výkonu
Tab. 7 - Nestandardní vlastnosti

Pozn.: Pokud si chcete stáhnout zdrojové tabulky najdete je v následujícím souboru.

Recenze.xls

V této části je jednoznačným vítězem access point značky Asus, který množstvím nadstandardních funkcí jednoznačně drtí své soupeře. Prakticky vše zde zmíněné je nadstandard, který nabízí opravdu málokdo či dokonce vyslovený unikát (např. sdílení CDMA připojení). Model WL-500g značky Asus se tak stává vítězem našeho testu a získává ocenění Trefa za nadstandardní nabídku funkcí.



Ceny a záruky
  • Ovislink AirLive WL-5424AR: 2012 Kč doporučená koncová vč. DPH, záruka 24 měsíců
  • Linksys WRT54G: 2887 Kč doporučená koncová vč. DPH, záruka 24 měsíců
  • Asus WL-500g: 4082 Kč doporučená koncová vč. DPH, záruka 24 měsíců
  • D-Link DWL-2100AP: ani přes opakované urgence jsme až do včerejšího odpoledne nedostali od agentury PRAM (zastupuje v ČR společnost D-Link v PR oblasti) oficiální cenu tohoto AP se na internetových obchodech pohybuje okolo 3300 Kč vč. DPH. Záruka činí 24 měsíců.

Vcelku pěkně zde vidíte, že nejlepší přístroj je také tím nejdražším. Co mě ovšem překvapilo je cena access pointu Linksys. Vzhledem k nabízeným funkcím a zejména podpoře 802.11i bych očekával vyšší cenu a byl jsem velice mile překvapen. Naopak cena za produkt společnosti D-Link mi přijde naprosto neúměrná. Chápu, že produkt nabízí nestandardních a také nestandardizovaných 108 Mbit/s, ale nejde o nic jiného než o holý access point bez dalších možností (switch či router).

Pokud chcete to nejlepší, mohu vám s klidným svědomím doporučit značku Asus, pokud dáváte přednost poměru cena / výkon, pak zvolte Linksys a pokud jste ekonomicky uvažující uživatel a chcete investovat minimum prostředků, pak dejte přednost značce Ovislink.
reklama