reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test devíti multifunkčních panelů

25.1.2008, Jan Vítek, recenze
Test devíti multifunkčních panelů
Tématem dnešního článku je test 9 multifunkčních panelů do počítačových skříní od 8 výrobců. Tyto panely jsou povětšinou určeny pro monitoring teplot komponent a monitoring i nastavování otáček ventilátorů. Leckde se však najdou ještě doplňkové funkce.

AXP Thermal Control Panel


Třetím v pořadí je AXP Thermal Control Panel, jenž přichází v černé krabici, kde je navíc chráněn plastovou výplní. Přesné označení modelu je AXP-ATC001 a jedná se o zařízení do jedné z 5,25" pozic s poměrně originálním zpracováním LCD displeje.



Model
Thermal Control Panel AXP-ATC001B
Rozměry
148 x 109 x 42 - určeno do 5,25" pozice
Materiál
černý plast
Ventilátory
regulace až 3 ventilátorů - zobrazení RPM
nastavení 6 - 12 V
alarm 500 - 2000 RPM po 100RPM krocích
Teplotní čidla
3 teplotní čidla - °C / °F (0-90 °C)
Čtečka karet
SD, mini SD, micro SD, MMC, RS-MMC, CF, MS Pro Duo, MS, MS Pro, MS Duo
Ostatní
eSATA, USB, indikace práce pevného disku, kopírování karet stiskem 1 tlačítka
Dostupná zbarvení
černá - AXP-ATC001B
bílá - AXP-ATC001W

Celoplastový AXP Thermal Control Panel na první pohled vypadá jako optická mechanika s vestavěnou čtečkou paměťových karet, což je zajímavá myšlenka, ale tak tomu samozřejmě není. To, co se jeví jako dvířka mechaniky, je ve skutečnosti vysouvací panel s displejem. Ten je nutné pro vysunutí nejdříve stisknout, čímž se uvolní, následně ručně vytáhnout a otočit nahoru.



Pak se nám otevře pohled na oválný displej ve stříbrném rámečku, v němž jsou také umístěna tlačítka. Jednak je to tlačítko COPY, jež najdeme také na čele zasunutého displeje, vedle něj MODE a RESET a nakonec nalevo šikmá tlačítka + a -. Displej je ke zbytku panelu připojen pomocí mnohažilového plochého kabelu, kde se mi nelíbilo jeho napojení na konektor v PCB. Jeden vodič byl totiž viditelně uvolněn a držel jen tak tak. Podrobně zkoumat pevnost tohoto spojení se mi pochopitelně příliš nechtělo.



Pod vysunovacím displejem pak máme zbytek předních portů, kam se vešel jeden eSATA (zde bez napájení), osamocený USB a dále pět různých konektorů pro různé paměťové karty, kde nechybí ani jeden přímo vyhrazený pro Micro SD karty.



Zadní část je zpracována velmi jednoduše. Můžeme vidět holé konektory napájené na PCB, kde bráno zleva jsou to tři dvoupinové headery pro teplotní čidla, dále tři třípinové konektory pro připojení ventilátorů následovány čtyřpinovým konektorem napájejícím panel a dvoupinovým pro připojení kabelu sledujícího práci disku. A zcela vpravo to pak je univerzální USB konektor a datový SATA konektor.




Příslušenství


Veškeré příslušenství máme zabaleno v jednom igelitovém sáčku. Jsou zde nezbytné šroubky, lepicí štítky pro čidla a dále kabeláž. Vedle klasických kabelů s teplotními čidly a ventilátorových kabelů je zde napájecí kabel pro panel s průchozím Peripheral Power konektorem, datový SATA kabel a také interní USB kabel s devítipinovým konektorem. Ten se stará o připojení jak jednoho USB konektoru, tak o připojení čtečky paměťových karet.



A nakonec zde máme manuál v angličtině, němčině, francouzštině, italštině a španělštině a vedle něj malé CD s ovladači.




Zkušenosti z provozu


Veškeré kabely u tohoto zařízení jsou modulární a musíte si je zapojit sami, takže si můžete do počítače nainstalovat opravdu pouze ty, které budete potřebovat. Zařízení se zapnutým napájením se s zavřeným displeje ohlásí modrým světlem u tlačítka COPY. Nás ale bude zajímat, jak vypadá jeho ovládání. Manuálně tedy vysuneme displej, jenž se ukáže modrým podsvícením. V případě, že se spustí alarm, se podsvícení změní na červené a začne nepříjemné pípání. Zajímavé je, že panel je dělaný tak, aby byly nápisy nejkontrastnější při pohledu shora. Pokud se podíváme přímo, text a piktogramy rapidně mizí. Při ostrém úhlu pohledu shora však zase vidíte všechny nápisy, tedy i ty, které právě nesvítí.



Ovládání je zde jednoduché a příjemné. Na levé straně jsou tlačítka plus a mínus a na displeji vedle nich korespondující grafické zobrazení nastavení. Při cyklickém nastavování zobrazení otáček a teplot se vždy zobrazí jedny otáčky a jedna teplota, celkem tedy tři sady. Grafické znázornění točícího se ventilátoru nám pak ukáže, zda je zrovna nějaký připojený a zda se točí. Pokud by se ale netočil, spíše než z této 'animované ikonky' se to ihned dozvíme podle alarmu. Zcela pravé tlačítko pak přepíná mezi zobrazením teploty v °C a °F. Celkově se mi tedy tento displej svou velikostí a způsobem rozvržení líbil, i když pozorovací úhly by mohly být lepší.

reklama