reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test devíti multifunkčních panelů

25.1.2008, Jan Vítek, recenze
Test devíti multifunkčních panelů
Tématem dnešního článku je test 9 multifunkčních panelů do počítačových skříní od 8 výrobců. Tyto panely jsou povětšinou určeny pro monitoring teplot komponent a monitoring i nastavování otáček ventilátorů. Leckde se však najdou ještě doplňkové funkce.

NZXT Sentry 1


V malé a stylové černé krabičce přichází Sentry 1 od společnosti NZXT. Ta se specializuje na výrobu počítačových skříní a jejich doplňků. Uvnitř je panel chráněn bublinkovým sáčkem, ale jinak je krabička dost měkká a proti hrubšímu zacházení by panel neochránila. Je dobré, že je u něj použit ještě alespoň ochranná adhezivní fólie na displej.



Model
Sentry 1
Rozměry
148 x 67 x 42 - určeno do 5,25" pozice
Materiál
hliník
Ventilátory
regulace až 3 ventilátorů
Teplotní čidla
3 čidla
Ostatní
časový a teplotní alarm, HDD aktivita
Dostupná zbarvení
pouze černá


Zařízení se funkcemi i vzhledem podobá předchozímu panelu od společnosti Lian Li a dá se říci, že je to jeho větší bratříček. NZXT dodává zatím pouze černou verzi Sentry 1, takže majitelé stříbrných a bílých skříní musí zatnout zuby, nebo se poohlédnout jinde.



Na přední straně máme obdélníkový displej s rozměry 95 x 25 mm. Na levé straně máme bílým písmem logo firmy NZXT a na pravé straně tři malá, stříbrně zbarvená tlačítka MODE, ALARM C/F a SPEED. Jejich zpracování se mi příliš nelíbilo, protože jsou velmi volně uložená a rachtají. Jejich stisk je ale potvrzen zřetelným cvaknutím.



Od přední části vycházejí dozadu dvě kovové packy a ty jsou posíleny kovovou přepážkou, což se hodí v případě, že vaše skříň využívá bezšroubkové uchycení, které by mohlo packy jednoduše ohnout a nezajistit. NZXT veškeré prvky integruje na jednom PCB, na něž je připojený displej, objímka s kulatou baterií a stejně tak konektory. Ty jsou zde pěkně uspořádané u sebe, takže nebude problém je snadno sepnout. Především využijeme napájecí Peripheral Power, pak tři kabely pro napájení ventilátorů s chráněnými koncovkami a také tři teplotní čidla. Pro sledování práce pevného disku využijeme dvoužilový kabel do základní desky. A jak jsem si u Lian Li stěžoval, že z něj nevychází ještě jeden vývod pro LED na předním panelu počítačové skříně, tak zde tuto vymoženost máme k dispozici.




Příslušenství


Příslušenství se zde omezuje na anglický manuál v podobě jednoho listu A5 a pak sáček se šroubky pro montáž panelu a třemi lepicími štítky pro teplotní čidla. Baterie je již umístěna v objímce, ale není zbytečně plýtvána, protože má pod sebou kus igelitu, který je nutné před instalací vytáhnout.




Zkušenosti z provozu


Panel NZXT Sentry1 nabízí příjemně velký displej s modrým podsvícením a velkými číslicemi. Vedle tohoto displeje jsou tři tlačítka, s jejichž pomocí budeme ovládat veškeré funkce včetně budíku. Zklamáním už po chvíli používání je, že panel vůbec nezobrazuje otáčky ventilátorů. Jejich nastavení sice umožňuje, ale pouze pomocí třech kroků, které je nějakým způsobem upraví a panel to znázorní pomocí své střední části, kde se zobrazí tak to, zda se ventilátor vůbec točí.



Kvalita displeje také není z nejlepších. Barvy se při pohledu shora ze 45° již kompletně invertují a vy nemáte šanci poznat nic. Přitom při přímém pohledu displej vypadá velice pěkně. Mezi teplotami i nastavením ventilátoru kolujete pomocí horního tlačítka Mode a spodním Speed nastavujete 'otáčky'. Záležitosti jako hodiny a alarm se pak nastavují po třísekundovém stisku prvního tlačítka. Tento panel je tedy menším zklamáním z toho důvodu, že regulace a monitoring ventilátorů jsou zde velmi zjednodušené. A další funkce jako budík snad ani na monitorovacím panelu nemá co pohledávat. Zobrazovaný čas a datum jsou sice hezké, ale je otázkou, kdy budou využity, i když to se ostatně dá říci o panelech obecně.
reklama