reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test devíti multifunkčních panelů

25.1.2008, Jan Vítek, recenze
Test devíti multifunkčních panelů
Tématem dnešního článku je test 9 multifunkčních panelů do počítačových skříní od 8 výrobců. Tyto panely jsou povětšinou určeny pro monitoring teplot komponent a monitoring i nastavování otáček ventilátorů. Leckde se však najdou ještě doplňkové funkce.

Scythe Kama Meter


Od oblíbené společnosti Scythe, kterou většina z nás zná spíše jako výrobce chladičů, kam patří například výborný Ninja, došel do testu v pevné kartónové krabici Kama Meter. Jedná se o panel s velkým displejem určený do 5,25" pozice. V balení byly všechny součásti velmi pěkně roztříděny do přihrádek z pěnového materiálu, takže jejich poškození přepravou příliš nehrozilo.



Specifikace Kama Meter:


Model
Kama Meter
Rozměry
149 x 42 x 75 mm
Hmotnost
320 g
Barva panelu
bílá / stříbrná / černá - vyměnitelné panely
Podsvícení displeje
8 barev
Teplotní čidla
4
Počet ventilátorů
4
Teplotní rozsah
0 - 90 °C
Dostupná zbarvení
Součástí Kama Meter jsou tři panely - černý, stříbrný, bílý

Scythe Kama Metert tedy dle specifikací umí měřit čtyři teploty, ovládat otáčky čtyřech ventilátorů, ale na obalu také můžeme vidět, že displej má ještě třetí stupnici, která měří decibely (dB). Zde však nejde o měření hluku počítače, nebo jednotlivých ventilátorů, ale o schopnost panelu ovládat hlasitost zvukového výstupu počítače, což umí rovněž zobrazit na svém panelu. K tomu ale až později.



Panel samotný je vyroben převážně z tlustého ocelového plechu, kvůli čemuž je trošku těžší, ale také jistě i velmi odolný proti mechanickému poškození. Přední panel je svým designem velmi jednoduchý. Můžeme na něm vidět pouze zaoblený výřez pro rozměrný displej a ve všech čtyřech rozích stříbrné knoflíky přepínače a potenciometru (dole) či krokových přepínačů (nahoře). Dole vpravo to je ovládání rychlosti ventilátorů pomocí krokového přepínače, jenž nemá krajní polohy, takže se může libovolně protáčet. Je to kvůli tomu, že neslouží pouze k ovládání jednoho ventilátoru, ale nastavuje všechny čtyři podle toho, jak je nastaven přepínač nad ním, jenž má celkem 4 polohy.



Na pravé straně dole je již klasický potenciometr pro nastavení hlasitosti a nad ním další přepínač se čtyřmi polohami pro zobrazení jedné ze čtyř teplot. Firma Scythe asi neměla zájem uvádět tři různé modely s odlišným zbarvením předního panelu, a tak uvedla jeden model se třemi vyměnitelnými panely, jež jsou součástí příslušenství. Kama Meter přišel s nainstalovaným bílým panelem a zbylé - stříbrný a černý - byly připraveny ve svých přihrádkách zvlášť.



Při pohledu na zadní část panelu, kde je vidět především zelený plošný spoj, uvidíme pěkné a čisté zpracování, ve kterém není problém se vyznat. Kabely vedoucí k přednímu panelu rozhodně nebudou vadit, takže se vám ke konektorům bude přistupovat snadno. Ono jich také moc není. Základem je bílý čtyřpinový napájecí konektor, na nějž můžete připojit buď kabel s Peripheral Power konektorem, nebo kabel přímo ze zdroje, jenž je určen pro napájení disketové mechaniky. Vedle jsou pěkně v řadě napájecí konektory pro ventilátory, díky čemuž se mohou kabely snadno svázat k sobě (pokud to je vzhledem k rozmístění ventilátorů vůbec vhodné). A opět ihned napravo máme řadu dvoupinových headerů pro kabely s teplotními čidly. Poté zbývá již jen jediný header s šesti piny, jenž je však obrácen souběžně s plošným spojem. Na ten se připojí zvláštní modul pro přivedení audio signálu.

Tento modul se instaluje do jedné z PCI pozic a na jeho záslepce jsou dva konektory pro 3,5mm audio jacky. Situace se řeší tak, že výstup ze zvukové karty připojíte krátkým dodávaným kabelem se vstupem IN v modulu. Odtud signál vede do panelu, kde jej můžete zeslabit a následně vede zpět do modulu v záslepce a jeho výstup, na nějž se již připojí reproduktory či sluchátka. Problémem bude vícekanálový zvuk, jenž budete sice moci pomocí zvolených dvou kanálů připojit, ale ovládání hlasitosti samozřejmě ovlivní pouze ony dva kanály. Tato vlastnost se tedy hodí pouze pro stereo výstup.


Příslušenství


Kromě zmíněných dvou alternativních předních panelů najdeme v balení především kabeláž. Jsou to tři svazky kabelů, kam patří dvoužilové s teplotními čidly, třížilové s ventilátorovými konektory a redukce z Peripheral Power na čtyřpinový disketový konektor, již, jak jsem říkal, není nutné využít tehdy, když máte k dispozici disketový konektor ze zdroje.



A nakonec je to opravdu jednoduchý manuál v angličtině, němčině a francouzštině na jednom listě A4 a sada šroubků a lepicích štítků.



Zkušenosti z provozu


Scythe Kama Meter využívá naoko analogového, ale spíše grafického znázornění informací společně s digitálním. Slouží mu k tomu tři 'ciferníky' pro indikaci teplot, otáček ventilátorů a také zvukového výstupu vaší zvukové karty, což je v tomto testu unikátní funkce. Displej se mi díky svému ztvárnění a pozorovacím úhlům velmi libil a byl také pohotový. Co se mi ale líbilo více, bylo ovládání pomocí čtyřech knoflíků, s jejichž pomocí jde vše snadno a rychle - především tedy přepínání mezi ventilátory a čidly. V praxi si tedy jedním knoflíkem zvolíte ventilátor a druhým můžete okamžitě upravovat jeho otáčky. Přitom máte také pocit, že skutečně něco ovládáte a nesnažíte se pouze docílit změny hodnoty na displeji zuřivým mačkáním jednoho tlačítka. Kromě toho, knoflík pro úpravu otáček lze také stisknout, což způsobí změnu barvy podsvícení. K dispozici jsou: modrá, fialová, světle modrá, zelená, oranžová, červená, světle fialová a rapidní cyklování mezi nimi pro příznivce diskotékového tuningu.



Pokud jste si nevšimli, pak volba ventilátoru a tepl. čidla na sobě nezávisí a aktuální nastavení je indikováno pomocí římských číslic I - III uvnitř budíků. Co se týče odečítání decibel a nastavování zvuku, to funguje dobře pomocí pravého dolního potenciometru a jedná se rovněž o užitečnou funkci, především tedy s ohledem na nastavení hlasitosti. Celkově se mi tedy tento panel velmi líbil a osobně ho považuji za zdařile navržený i vyrobený a mající uplatnitelné funkce. Vedle estetiky se zde tedy rovněž hledělo na funkčnost a to je velmi dobře.
reklama