reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test devíti multifunkčních panelů

25.1.2008, Jan Vítek, recenze
Test devíti multifunkčních panelů
Tématem dnešního článku je test 9 multifunkčních panelů do počítačových skříní od 8 výrobců. Tyto panely jsou povětšinou určeny pro monitoring teplot komponent a monitoring i nastavování otáček ventilátorů. Leckde se však najdou ještě doplňkové funkce.

Zalman Multi Fan Controller


A jako poslední firma přichází Zalman, kterou všichni jistě dobře známe jako korejského výrobce chladičů, počítačových skříní a všeho, co k tomu patří. Zalman si vesměs udržuje standard vysoké kvality svých produktů, tak tomu snad bude i v tomto případě. Jedná se o Multi Fan Controller s označením ZM-MFC2, jenž přichází v pevné papírové krabici, kde je vnitřek rozdělen přepážkou. Příslušenství je pak zabaleno pohromadě v bílé krabičce a panel v igelitovém sáčku.



Model
Multi Fan Controller ZM-MFC2
Rozměry
147 x 96 x 42 - určeno do 5,25" pozice
Materiál
SECC, plast
Ventilátory
regulace až 3 ventilátorů pomocí změn napětí
regulace 1 ventilátoru pomocí PWM
Teplotní čidla
3 teplotní čidla: -9°C - 99 °C
Měření spotřeby
Pomocí CVS modulu
Dostupná zbarvení
černo-stříbrná

Z tabulky můžete vyčíst, že tento panel jako jediný v testu je schopen měřit aktuální spotřebu vašeho PC, kterou dokáže zobrazit na stupnici od 30 do 800 W. Tuto vlastnost mu umožňuje CVS modul, který vypadá jako síťový adaptér. Ten jednoduše zapojíte do sítě, do zdroje počítače zasunete jeho kabel a poté je ještě nutné propojit jeho USB kabel se samotným kabelem pomocí dodávané záslepky. Znamená to tedy mít kolem počítače a i přímo v něm spleť kabelů navíc, ale možnost okamžitého odečtu spotřeby přímo na displeji panelu je opravdu zajímavá, dokud se tedy ve zdrojích nedočkáme pořádné implementace architektury ESA (Enthusiast System Architecture).



Panel se skládá z plechového SECC těla a plastového předního panelu, kde můžeme vidět lesklou černou i matnou stříbrnou barvu. Díky tomu se bude asi nejlépe vyjímat ve skříních, které využívají podobnou kombinaci barev a ty dnes není problém sehnat. V černé části je umně skryt LCD displej a vedle něj máme logo výrobce a označení modelu. V pravé části je pak otočné krokové kolečko, jež je možné navíc stisknout a pod ním osamělé tlačítko MODE. S kolečkem se pracuje lehce a příjemně - je možné využít jeho prohlubeň pro prst, nebo je jednoduše uchopit mezi více prstů.



Zařízení je sice zakrytováno, ale není žádný problém horní panel uvolnit a podívat se dovnitř. Tam uvidíme pěkné a čisté zpracování a tři plošné spoje vzájemně propojené vícežilovými kabely.



Zadní část pak klasicky obsahuje veškeré konektory, kde máme tři třípinové pro připojení ventilátorů a regulaci jejich otáček pomocí změn v napětí, dále jeden čtyřpinový s regulací pomocí PWM (Pulse Width Modulation - krátké pulzy plného napětí), potom header se šesti piny pro kabel s teplotními čidly, konektor pro připojení USB kabelu z CVS modulu a nakonec Peripheral Power konektor pro připojení napájení ze zdroje.


Příslušenství


Mezi příslušenstvím zde naleznete veškeré kabely pro připojení až čtyř ventilátorů, poté kabely s teplotními čidly, které mají ale jen jednu šestipinovou koncovku, takže zapojíte všechny nebo žádný a také šroubky a lepicí štítky pro montáž.



A vedle toho zde máme samozřejmě zmíněný CVS modul, jenž není nejmenší a také záslepku do PCI slotu s připraveným kabelem pro propojení s panelem. Jako manuál zde slouží rozkládací list papíru psaný v angličtině a samozřejmě korejštině.




Zkušenosti z provozu


Zalman nám připravil také specialitku v podobě schopnosti panelu ZM-MFC2 monitorovat aktuální spotřebu počítače. Zda CVS modul udává přesné informace, to je otázka, ale vzhledem k použité sestavě, kterou mám vyzkoušenou, bych řekl, že udávané hodnoty budou přinejhorším zhruba odpovídat. Displej je velmi pěkný, rychlý a účelně rozdělený. Bohužel již po mírném pohledu shora nejsou hodnoty vidět, protože nejsou rozpoznatelné a to je také jediný vážný nedostatek.



Dobré je, že všechny hodnoty se zobrazují na displeji najednou, takže není třeba vymýšlet složité ovládání pro přepínání. Stačí nám jedno kolečko a tlačítko mode, s jehož pomocí si například nastavíme mezní hodnoty pro ventilátory, aby nás již při spuštění nepřekvapil zvukový alarm. Co také ostatní panely postrádají, je regulace PWM ventilátorů pomocí 4pinového konektoru. Avšak rozhodovat o koupi či nekoupi tohoto panelu se budete asi z hlediska toho, zda potřebujete funkci pro sledování aktuální spotřeby. Jinak byste si platili za něco, co nepotřebujete a jsou vám schopny poskytnout i levnější panely. A nakonec, výhodou tohoto Zalmanu je dle mě i fešný design.
reklama