reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test dvou GeForce 6800GT: MSI vs. Gigabyte

11.11.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Test dvou GeForce 6800GT: MSI vs. Gigabyte
Tak se nám do redakce dostala jedna z nejlákavějších nabídek současného grafického trhu, GeForce 6800GT, a na potvoru hned od dvou výrobců - MSI a Gigabyte. Zatímco MSI se drží klasického designu a obsahuje obrovský bundle, Gigabyte sáhl k netradičnímu chlazení a přibalil DOOM 3. A jejich výkon?
Gigabyte GV-N68T256DH

Druhá grafická karta přišla do testu od společnosti Gigabyte. Ta již poslední dobou vyrábí stejně jako MSI karty s čipy od ATi i od nVidie a oboje dělá s velkou pečlivostí. Podívejme se tedy na GV-N68T256DH s čipem GeForce 6800GT.


Obr. 10 - Krabice od grafické karty Gigabyte
Klikněte pro zvětšení

Krabice je v případě Gigabyte o něco málo menší než v případě MSI a také o něco málo lehčí. Na přední straně Vás praští do očí ďáblík z Dooma 3, což má zdůraznit, že je tato hra v krabici bundlovaná. To potvrzuje i nápis "Recommended by ID Software for DOOM 3". Nás ovšem zajímá spíše obsah.


Obr. 11 - Netradiční horní strana karty
Klikněte pro zvětšení

Pokud jsem v případě MSI říkal, že je chladič tím, co Vás jako první věc udeří do očí, u Gigabyte to platí dvojnásob. Na horní straně karty totiž nenaleznete ani větráček, jen heatsink s dvěma odchozími heatpipes (popis níže). Kromě toho se na modrém PCB nacházejí stejné součásti jako u MSI - hliníkový pasiv kryjící napájecí MOSFETy a Molexový konektor.


Obr. 12 - A netradiční spodní strana karty
Klikněte pro zvětšení

Co nenaleznete seshora, najdete na spodní straně - zbytek pasivu s větrákem. Vše je pečlivě přiděláno mnoha šroubky, a to hlavně v otvorech pro případné vodní chlazení.


Obr. 13 - Detailní pohled na chladič
Klikněte pro zvětšení

Chladič je poměrně složitý a velmi netradiční. Na grafickém čipu se nachází měděná kontaktní destička, ke které jsou přitaveny dvě heatpipes (měděné trubičky naplněné kapalinou odvádějící teplo). Celá tato konstrukce je z horní strany přikryta velkým hliníkovým pasivem, který zároveň odvádí teplo i z paměťových čipů. Hlavní část tepla je ale přes heatpipes transportována na druhou stranu karty, která obsahuje kromě ještě o něco většího hliníkového heatsinku také 5 cm svítící větráček.


Obr. 14 - Čelní strana s konektory
Klikněte pro zvětšení

Paměti jsou stejně jako v případě MSI od Samsungu. Jedná se o identické čipy se stejným uspořádáním a totožnou kapacitou. Nic nového pod sluncem.

Dodávané příslušenství

V případě zbylého příslušenství je Gigabyte jen chudým příbuzným MSI. V balení se nachází redukce VGA->DVI, krátký kabel s S-Video konektory a napájecí rozdvojka, dále pak manuál, CD s ovladači a softwarem V-Tuner 2 a nakonec plná hra DOOM 3. To je asi největší předností této grafické karty, protože není zatím tolik výrobců, pro které nVidia protlačila tuto hru do bundle.


Obr. 15 - Příslušenství a software
Klikněte pro zvětšení
reklama