reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test herních notebooků: Lenovo ThinkPad R500

12.12.2008, Jan Vítek, recenze
Test herních notebooků: Lenovo ThinkPad R500
Trochu černou ovcí mezi testovanými notebooky je Lenovo R500. Jelikož tato firma herní notebooky nenabízí, vybrali jsme model R500, jenž nám co nejvíce vyhovuje. Obsahuje procesor Intel Core 2 Duo P8400, 2 GB operační paměti a grafiku ATI Mobility Radeon 3470.
Notebook Lenovo řady R500 se svou konfigurací asi nejvíce blíží herním modelům v ceně do 30 000 Kč, ale stále to není ono. Grafický čip Mobility Radeon HD 3470 se 128 MB paměti jednoduše nemá šanci uspět oproti ostatním řešením, a podle toho také vypadají výsledky v grafické oblasti. S tímto modelem si tedy zahrajeme pouze nepříliš náročné 3D hry, ale pořád je takové řešení lepší než klasické integrované čipy v čipových sadách Intel, které mají kolikrát problémy i se spuštěním her. Co se týče ale ostatních výkonnostních oblastí, zde tento notebook v žádném případě nezaostává a v případě pevného disku nabízí velmi dobrý výkon.



V čem notebooky IBM/Lenovo vždy vynikaly, je rozhodně kvalita zpracování, takže v tomto případě jsem očekával, že rozhodně nebudu zklamán. Lenovo R500 připomínající jakousi placatou cihlu nabízí klasický vzhled ThinkPadů a výborné zpracování spojené s jednoduchým designem. Tento notebook tedy nemá zapotřebí zaujmout uživatele světelnými efekty, lesklými plasty, atp. Místo toho nabízí odolnost, funkčnost a tradiční design, což ocení především dlouhodobí zákazníci firem IBM a nyní Lenovo.

K tomu mohu přidat slušnou výdrž na baterie a také velmi nízkou hlučnost. Notebook i v největší zátěži pouze tiše hučí a rozhodně nebude rušit. Také hlavní otvore pro nasávání čerstvého vzduchu je po straně, takže se nemusíme bát, že chlazení položením notebooku na klín udusíme.

Zkrátka a dobře, Lenovo ThinkPad R500 do tohoto testu příliš nezapadá, ale byla by velká škoda si jej mezi ostatní modely nezařadit a podívat se, jak si stojí.


Výborné zpracování
Nízký grafický výkon
Účelný design
Ikona Odkaz na databázi
Výdrž na baterie
Ikona Odkaz na databázi
Nízká hlučnost
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: viz graf níže

Stále aktuální cena v českých internetových obchodech:


Graf ceny produktu IBM Lenovo ThinkPad R500-2732-32G poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení notebooku Lenovo ThinkPad R500 273232G děkujeme společnosti Lenovo

reklama