reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test herních notebooků: Toshiba Qosmio F50

11.12.2008, Jan Vítek, recenze
Test herních notebooků: Toshiba Qosmio F50
Od Toshiby jsme získali zástupce řady Qosmio F50, který je vybaven skutečně výkonným hardwarem. Setkáme se zde s procesorem Intel Core 2 Duo P8400, grafickou kartou NVIDIA GeForce 9700M GTS, 3 GB operační paměti a 320GB pevným diskem.

Design


Qosmio F50 je další notebook, jenž se snaží nabídnou moderní vzhled plný různých detailů, jen aby nebyl "nudný", jako klasické notebooky. Jeho tělo využívá kombinaci černé a stříbrné barvy, přičemž je až na spodní stranu celé lesklé a nezřídka narazíme na přímo zrcadlový povrch.



Horní víko zaujme především svým velkým logem Qosmio, které je vyvedeno v lesklé stříbrné barvě, ale jinak tvoří jednolitou plochu s okolním plastem. Ten pak má na sobě úzké stříbrné pruhy a my si můžeme všimnout, že tyto pruhy se u krajů zmohutňují a prohýbají. Víko a jeho pevnost mi jinak připadalo dobře zpracované, takže zde si není na co stěžovat.


- klikněte pro zvětšení -

Po obrácení notebooku se potkáme s jediným plastem s matným a drsným povrchem, jinak je na tomto Qosmiu vše lesklé a hladké, což mi osobně tedy příliš neimponuje, ale budiž. Vespod si můžeme všimnout, že se odsud dá snadno dostat k paměťovým slotům a k pevnému disku, což je docela běžné. Pak je zde samozřejmě baterie, již výrobce umístil trochu netradičně k přední hraně přístroje a naopak na druhé straně máme chladicí systém a pod stříbrným děrovaným krytem byl položen basový reproduktor - subwoofer. I díky němu by měl tento model vynikat dobrým zvukem.

Již jsem nakousl chladicí systém. Podobné modely využívají dvou kusů pasivů - přes jeden vzduch vchází dovnitř a pak přes ventilátor a druhý pasiv zase ven. Zde je však pouze jeden pasiv, jenž by měl být ale také větší. Ostatně o chlazení se přesvědčíme v testech. A nakonec si všimneme čtyřech gumových podstavců, díky nimž nebude notebook po stole klouzat.


- klikněte pro zvětšení -

Notebook se rozevírá snadno, protože nevyužívá žádné záklapky, takže panel v zavřeném stavu drží pouze díky kloubům. Otevřít se dá však do úhlu pouze cca 120°, což je tak akorát, aby bylo na displej dobře vidět, když vám počítač trůní na klíně. Toshiba zde využívá jednoho dlouhého masivního kloubu a ten je zasazen do hlavního těla. Displej ve své poloze drží tak akorát pevně aby se neklepal a zároveň aby nebylo příliš obtížné jej nastavovat. Nad obrazovkou pak máme oko 1,3Mpix webkamery a pod ní zase další logo Qosmio, i tentokrát ve stříbrné barvě.



Hlavní tělo notebooku má v sobě zasazený lesklý stříbrný rám a ten dole přechází ve dvě tlačítka touchpadu. Začneme ale nahoře, kde jsou v rámu zasazeny dva reproduktory a u pravého nezapomněla Toshiba zdůraznit, že jejich původcem je Harman Kardon. Nad klávesnicí pak máme tlačítko Power, vedle nějž je dalších devět tlačítek, ale ta jsou již dotyková. Těmi výrobce také patřičně zdůrazňuje, že jde nejen o herní, ale také o multimediální notebook. Hned první tlačítko slouží k zapnutí Windows Media Center, další čtyři ovládají přehrávání audia/videa, potom je zde ztišení zvuku, ovládání webkamery a zvuku.

Záměrně jsem přeskočil jedno tlačítko, které vám zapne podsvícení. To se týká samotných dotykových tlačítek, pak tlačítka Power, dvou LED vedle reproduktorů a dole také kolečka ovládajícího hlasitost a světelnou lištu nad touchpadem. Ono kolečko je krokové a má v sobě prohlubeň, aby se s ním dalo lépe manipulovat. Tato prohlubeň je ale dle mých zkušeností naprosto zbytečná.



Co se týče klávesnice a kláves, na těch se mi velmi nelíbil jejich hladký povrch, jenž při psaní navozuje divný pocit. K rozložení samotných kláves jinak ale ani nemám výhrady, pouze možná Enter by mohl být trochu větší a také klávesy Home, End, Page Up a Page Down se možná někomu nebudou zamlouvat v takové poloze. Větším problémem ale je, že se klávesnice při psaní citelně i viditelně prohýbá, což v ní nevzbuzuje moc důvěry. A nakonec zde nesmí chybět ani klasické stavové LED pod stříbrnými tlačítky touchpadu. Ten je mimochodem trochu zapuštěn pod povrch okolního plastu a má zdrsnělý povrch.



Mezi LED jsem hledal také kontrolku Wi-Fi, avšak ta je trochu jinde - na přední hraně vedle posuvného tlačítka zapínajícího toto rozhraní. Nelíbil se mi však její vysoký oranžový svit, jenž by mohl leckoho v noci rušit. Kromě toho není na přední hraně notebooku už nic.



Přesuneme se k levé hraně, kde narazíme především na DVD mechaniku. Vzadu pak máme konektory pro sluchátka a mikrofon, dále FireWire, port USB 2.0 a nakonec v stříbrné části i čtečku paměťových karet 5 v 1.



Pravá strana vypadá poněkud chudě se svým slotem pro ExpressCard, dále rozhraním HDMI, dalším portem USB 2.0 a pak již jen otvorem pro zámek.


- klikněte pro zvětšení -

Zbytek očekávaných prvků musíme tedy hledat vzadu, což se mi celkem zalíbilo, protože osobně nemám rád kabely trčící ze stran notebooku. Především je zde ale výdech chlazení celého notebooku a pak vedle něj konektor pro napájecí kabel. Následuje speciální konektor, jenž se v poslední době začal velmi rozšiřovat, protože tak výrobci dokáží šetřit místem, i když to zrovna v tomto případě nemohla být hlavní pohnutka. Jedná se o kombinovaný konektor eSATA/USB 2.0 a vedle něj další dedikovaný USB 2.0. Tyto dva konektory jsou také označené malým bleskem a to znamená, že jsou napájeny i když je počítač vypnutý. Můžete si tak snadno neustále dobíjet třeba mobilní telefon.


- klikněte pro zvětšení -

A zcela nakonec se setkáme s klasickými konektory VGA, RJ-45 pro Ethernet a RJ-11 pro modem.


LCD panel


Nyni nás bude zajímat kvalita LCD panelu. Nebudu provádět žádné sáhodlouhé testy pomocí optické sondy, protože to neděláme ani u normálních testů jednotlivých notebooků. Zajímat nás tak budou spíše pozorovací úhly a rozepíšu se také o svém subjektivním dojmu z hraní některé vhodné FPS (First Person Shooter) hry a sledování filmu, protože zde jde o multimediální/herní notebooky. Toshiba se mimo jiné u tohoto modelu chlubí LED podsvícením.



Proužkování se tomuto LCD s úhlopříčkou 15,4" a 1280 x 800 nevyhnulo, ale je rozhodně snesitelné, protože se více projeví pouze při pohledu zespodu. Z přímého pohledu se musíme snažit, abychom nějaké postřehli.



Pohled zespodu ale přinese podstatnější nepříjemnost - i při mírném naklonění se tmavé barvy ihned invertují, což je zvláště patrné ve filmech. Světlejší barvy toto odnesou "pouze" tím, že se začínají přibližovat základním složkám RGB, takže ze žlutých odstínů se stává červená či zelená, z fialových modrá a červená, atp. Při pohledu z boku si všimneme pouze poklesu kontrastu, k čemuž rovněž napomáhá lesklý povrch displeje.



Co se týče her, pro něž má tento notebook díky výkonné grafické kartě a relativně nízkému nativnímu rozlišení displeje dobré předpoklady, tak zde jsou problémy hlavně u hran. Ty se při pohybu rozdvojují, ale to bude ostatně, jak počítám, problém většiny notebooků. Displej většinou není to hlavní, na co se výrobce ohlíží.



Webkamera


Tento notebook má také v základní výbavě integrovanou webkameru s dostatečným rozlišením 1,3 Megapixel. Ta je uložena v horním okraji LCD a její zapnutý stav indikuje modrá LED.



Kvality webkamery ukáže především naše modelka. Snímat je možné i v nativním rozlišení displeje, ale pak je obraz spíše trhaný. Lepší je proto použít některé z nižších rozlišení, ale i tak má kamera problémy při nižším osvětlení, kde se do obrazu vkrádá silný šum, což je patrné především v tmavších částech obrazu.

reklama