reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test herních PC: Prestigio Gamer Q6600

12.12.2007, Jan Vítek, recenze
Test herních PC: Prestigio Gamer Q6600
Asbis nám zapůjčil sestavu od výrobce Prestigio, model Gamer Q6600 pojmenovaný dle procesoru, jímž je Intel Core 2 Quad Q6600 se čtyřmi jádry. Dále obsahuje základní desku s čipsetem Intel P35 Express, 2 GB RAM a grafická karta NVIDIA GeForce 8800 GT.
Kapitoly článku:
Sestava se tedy otevírá přes levou bočnici, již přidržují dva šroubky. Bočnici je poté nutné kousek odsunout směrem doleva a poté ji můžete odklopit. Její zpracování je nepřesvědčivé, zvláště kvůli tloušťce použitého plechu. Kvůli tomu se bočnice všelijak kroutí a ani umístěná v šasi nesedí přesně, což je ostatně vidět na fotografii přední masky. A když se podíváme dovnitř sestavy, pak je jednoduchost zpracování použité skříně ještě znatelnější. To sice samo o sobě nemusí být na škodu, ale zde to znamená, že šasi z tenkého plechu není zpevněné přepážkami ani rohovými výztužemi a je velmi snadné jej zkroutit, což časem může přinést 'záhadné' poruchy.


- klikněte pro zvětšení -

Organizace kabelů uvnitř skříně nění tak čistě provedena, jak by se mi zamlouvalo, ale aspoň jsou ty nepotřebné sepnuty do jednoho chumlu a ve své pozici nemohou téměř nijak vadit proudění vzduchu, protože tím místem žádný jednoduše proudit nebude - nemá odkud. Dobrá zpráva je, že ve skříni je dostatek místa, což je vidět především na odstupu pevného disku od základní desky. Dlouhá grafická karta se tedy dovnitř vejde absolutně bez problémů a nemá šanci si s pevnými disky vzájemně vadit.



Použitá základní deska, Intel DP35DP, obsahuje čipovou sadu P35 Express, jejíž oba můstky chladí pasivně pomocí hliníkových chladičů. Podporováno je až 8 GB paměti DDR2 667/800 MHz a připojitelné jsou karty do celkem sedmi slotů: PCIe x16, 3x PCIe x1 a 3x PCI. Úložná zařízení pak využijí buď jeden PATA port, nebo šest SATA 3Gb/s portů. V této sestavě je zabraný pouze jeden PCIe x16, PATA port a dva SATA (pevný disk a vyvedený eSATA konektor)



Procesor Intel Core 2 Quad E6600 je chlazen originálním BOX chladičem, takže za toto chlazení si zákazník nepřiplatí ani korunu, ale také nedostane nic extra. Výhodou může být, že proud vzduchu od ventilátoru ovívá i základní desku a pokud vzduch nebude příliš teplý, může napomoci k chlazení především Northbridge.





Co se týče grafické karty, ta je zde od společnosti Gainward a využívá nejnovější čip G92 společnosti NVIDIA. Gainward BLISS 8800 GT pracuje s frekvencemi 600 MHz (jádro), 1500 MHz (shadery) a 1800 MHz (paměti), tedy standard.







Použité paměti pocházejí od výrobce Kingston a jsou to celkem dva 1GB moduly s frekvencí 800MHz DDR2 a časováním CL5 a napájecím napětím 1,8 V. Přesné označení pamětí je KVR800D2N5K2/2G a použité čipy pocházejí od společnosti Elpida. Kingston zde také nevyužívá žádné rozvaděče tepla.


Při pohledu do přední části skříně si můžeme prohlédnout nainstalovaný pevný disk s přilepeným teplotním čidlem. Je to model Seagate Barracuda 7200.11 s kapacitou 500 GB. Takové však Seagate nabízí dva, ale tento má vyrovnávací paměť 32 MB, takže jde o model ST3500320AS. Z této řady jde o model s nejnižší kapacitou z této řady; ostatní nabízejí 750 GB a 1 TB. Otáčky jsou 7200 RPM a Seagate zde používá fluidní ložiska, systém SBT (Sound Barrier Technology) pro snížení hlučnosti a především 250GB plotny, jež jsou zde tedy celkem dvě se čtyřmi hlavičkami. Pod košem s diskem si můžeme prohlédnout přední pozici pro ventilátor, která i zde zůstává neosazena, ale to dle mého názoru vůbec nevadí, protože disky by stejně nechladila a ostatní přínos je velmi diskutabilní, jako u valné většiny takovýchto pozic.



Nakonec se podíváme na napájecí zdroj Fortron FSB400-60GLN. Ten je vybaven dvěma +12V větvemi s 14 a 15 A a dále +3,3V / 30 A a +5V / 30 A větví. Nejedná se o žádný zázrak, ale pro své účely tento model musí stačit a rozhodně jde o pokrok oproti testu v minulém roce, kdy jsme se nejednou shledali se zdroji papírově daleko horšími.
reklama