reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test IP kamer střední třídy s Wi-Fi: 2. část

22.10.2008, Jan Vítek, recenze
Test IP kamer střední třídy s Wi-Fi: 2. část
Dnes si dokončíme článek pojednávající o 6 IP kamerách s Wi-Fi, které můžeme zařadit do střední třídy. Takové modely by nám již měly nabídnout i lepší kvalitu a ne jen bezdrátové připojení. Přesvědčme se, jak na tom modely od cca 5 000 do 12 000 Kč jsou.

D-Link - IP Surveillance


Nyní se podíváme na software přicházející s kamerami D-Link. Jmenuje se IP Surveillance a skládá se ze dvou částí - Monitor a Playback. Jak je možné snadno vytušit, Monitor slouží k prohlížení obrazu z kamer a případně k nastavení záznamu videa z jednotlivých kamer, abychom si pak mohli výsledky prohlížet pomocí aplikace Playback.


Monitor


Okno aplikace monitor je celé laděné do modré barvy a bohužel u nej nelze měnit velikost ani je maximalizovat. Přitom alespoň to by se u takovéto aplikace velmi hodilo. Maximalizovat jde alespoň samotné video a celou aplikaci můžeme schovat do traye, kde bude pokračovat ve své práci bez rušení uživatele.

Prostor okna je rozdělen mezi pravou část, kde můžeme mít najednou obraz až 16 IP kamer a levou část, kde jsou ovládací prvky. Zde je vše dobře srozumitelné a opatřené tooltipy. Dole si pak můžeme přepínat mezi čtyřmi volbami - PTZ (Pan/Tilt/Zoom Control), DI/DO (Digital I/O Control), Alert Msg (varovné zprávy) a Talk Control (ovládání komunikace přes kameru).


- klikněte pro zvětšení -

Důležitá ikonka je ve světle modrém poli nahoře vpravo. Přes ni se dostaneme především k nastavení kamer, jak vidíme dole. V tomto okně si také přiřadíme kamery jednotlivým pozicím a zapneme další vlastnosti jako digitální výstup, či detekci pohybu.


- klikněte pro zvětšení -

Dále si můžeme otevřít globální nastavení, kde je volba adresářů pro uložení záznamů včetně možnosti uploadu na síťový disk, atp.



Okno Display & UI settings obsahuje ostatní uživatelská nastavení týkající se grafického rozhraní, zvuků, časového formátu



Abychom funkce kamer zcela využili, je vhodné si naplánovat zaznamenávání obrazu, což je samozřejmě možné pro každou kameru zvlášť a pro každý den zvlášť. Dále je možné si zde aktivovat či deaktivovat detekci pohybu, případně si zvolit, jaká okna v obrazu kamery mají být pro tento účel aktivní. A nakonec tu je také sekundární nastavení.


- klikněte pro zvětšení -


Playback


Část aplikace nazvaná jako Playback nám umožní prohlédnout si zaznamenaná videa z kamer, která mohou být produktem našeho vlastního plánování, nebo mohou vzniknout po spuštění alarmu. K tomu je samozřejmě nutné, abychom věděli, kdy byl jaký záznam pořízen a také nás o tom tato aplikace dobře zpravuje. Videa si zde můžeme libovolně prohlížet, skákat na zvolené časy, přehrávat ve fullscreenu, zoomovat, atp. Z videí je pak možné si pořizovat výcucy do .avi souborů (volba kodeků je na nás), statické obrázky a ty je možné poslat rovnou na tiskárnu.


- klikněte pro zvětšení -

Software dodávaný ke kamerám D-Link tedy nabízí mnoho funkcí, které jej činí užitečným nástrojem. Přesto bych ale dnes již očekával poněkud modernější háv a kapku přívětivější a intuitivnější prostředí.
reklama