reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test IP kamer střední třídy s Wi-Fi: 2. část

22.10.2008, Jan Vítek, recenze
Test IP kamer střední třídy s Wi-Fi: 2. část
Dnes si dokončíme článek pojednávající o 6 IP kamerách s Wi-Fi, které můžeme zařadit do střední třídy. Takové modely by nám již měly nabídnout i lepší kvalitu a ne jen bezdrátové připojení. Přesvědčme se, jak na tom modely od cca 5 000 do 12 000 Kč jsou.

Linksys WVC200 - nastavení


Instalační CD nám nejdříve nabídne tuto pěknou obrazovku, kde po kliknutí na Click Here to Start se spustí detailní průvodce prvního zapojení a nastavení kamery. Dále si odsud můžeme nainstalovat aplikaci pro správu až devíti kamer s možností záznamu jejich obrazu.



Průvodce instalací sám nalezne připojenou kameru, zobrazí její typ a IP. Pak následuje několik nám dobře známých kroků, v nichž si provedeme nastavení sítě a ostatní záležitosti (heslo, čas, atp.)



Hlavní obrazovka nás již přivítá obrazem z kamery a dále hlavními volbami pro nastavení rozlišení, zoomu, zachytávání statických obrázků, převrácení obrazu videa a pak samozřejmě ovládáním pohledu kamery. To je možné dvěma způsoby, stejně jako u kamer D-Link - buď si vybereme piktogram ruky a poté si jednoduše klikáním na místa v obraze zvolíme, kam se má objektiv natočit. Nebo využijeme osm směrových šipek hned dole. A co se týče pohybu, stejně jako podobné kamery D-Link se může i tento Linksys nastavit tak, aby "patroloval" stále dokola a sledoval vybraná místa. A nakonec tu máme zapnutí a vypnutí detekce pohybu.



Nyní se vydáme prozkoumat záložku Setup skrývající celkem devět obrazovek. Na většinu z nich se můžeme nyní zaměřit v sérii screenshotů.



V základních nastaveních je možné změnit jméno kamery, přidat její popis (třeba místo, kde se nachází), vypnout LED a LCD kamery a změnit čas a NTP server.



Image settings zase dovolují změnit vše kolem videa včetně rozlišení, kvality, počtu snímků za sekundu nebo i vyvážení barev.



Následuje údržba skýtající obnovení továrního nastavení, restart kamery, uložení či obnovu konfigurace a také aktualizaci firmware. Na stránkách firmy však žádný ke stažení není, tedy alespoň zatím.



Users Settings - zde je možné změnit heslo administrátora a přidat účty pro až dvacet uživatelů.



Linksys nabízí zdarma 1 rok služby SoloLink DDNS a zde si ji také můžeme aktivovat.



Následuje vyplnění položek nutných pro korektní upload zachycených dat na FTP server - na výběr je primární i sekundární, tedy záložní.



Options se týkají především zasílání upozorňujících e-mailů na zvolený účet nebo účty a pak je zde také aktivace UPnP. Dále v menu Pan/Tilt je možné si zařídit automatické cyklování kamery nastavenými směry a nakonec se podíváme na status kamery, kde se ihned dozvíme, jak vypadají všechny důležité volby.



Monitor


Následuje aplikace, již si můžeme nainstalovat z dodávaného CD. Jedná se o trochu jednodušší prográmek s modernějším GUI dovolující sledovat obraz až z devíti kamer najednou, pořizovat z nich záznamy, atp.



V dolním levém rohu pak máme tlačítko Setup, přes něž se dostaneme k celkem třem oknům s nastaveními. Ty si nyní představíme.



Jednak jde o samotné kamery, které si musíme předem přiřadit k jednotlivým slotům. Nutné je znát ID kamery a pak ke každé mít také účet.



Plánování záznamu se nevyhneme ani zde. Linksys to nijak nepřehání a nabízí několik jednoduchých voleb.



A pak jsou zde ostatní volby například s výběrem cesty pro zálohování, limit pro jednotlivé záznamy (časový i kvóta na disku) a také nastavení záznamu před a po detekci pohybu. Zde bude muset úřadovat nějaký buffer



Zachycená videa můžeme spravovat v samostatném okně, kde se řadí podle kategorie a času záznamu. Po omezení výběru si můžeme vyhovující videa nechat vypsat a případně si je ihned přehrát v aplikaci zasociované s formátem .asf.



Zcela nakonec se mrkneme na obrazovku ukazující status jednotlivých kamer, kde je možné probíhající akci pozastavit a poté opět spustit.
reklama