reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test NAS boxů: 1. část

4.9.2007, Jan Vítek, recenze
Test NAS boxů: 1. část
Dnes se zaměříme na síťová úložiště s označením NAS – Network Attached Storage. Jde o zařízení, která připojíte k síti a pak využíváte výhod, že máte svá data stále k dispozici, aniž byste museli nechat počítač zapnutý. Navíc některé boxy nabízí další funkce.

LevelOne FNS-1000


Společnost LevelOne se v nedávném testu IP kamer dobře ukázala se svým zástupcem, a tak jsem byl zvědavý, jak tomu bude v případě NAS boxů. Masivní krabice dávala tušit, že rozměry jejího zařízení budou nemalé a to se také potvrdilo. Samotný box byl ze všech šesti stran chráněn deformačními zónami, pouze tu a tam vyplněnými nutným příslušenstvím. O bezpečnou přepravu bych se tedy nebál.



Na obrázcích vypadá FNS-1000 se svým šedým metalízovým povrchem velmi bytelně, ale po obtěžkání a promačkání už to tak slavné není. Hlavně spodní stana se povážlivě ohýbá, jenže pokud do něj nebudete bušit kladivem, tak si snad odnese jen maximálně uražený roh. U celoplastové konstrukce mě však bude o to více zajímat chlazení disku. Jediný kov zvenčí najdete pouze vepředu a na stranách, ale to je pouze perforovaná mřížka.

Box
LevelOne FNS-1000
Rozměry
216 x 186 x 60
Hmotnost
N/A
Materiál
plast
Rozhraní boxu
10/100 Mbit RJ-45
Rozhraní disku
IDE, USB 2.0
Filesystem
ext2 / ext3
Podpora OS
Windows98SE/ME/2000/XP/2003, Mac 7.5+, Linux, Unix, Novell
Protokoly
FTP, SMB

Na přední straně máme, jak jinak, stavové a informační LED zapuštěné za lesklým průhledným plastem. Zleva je to Power, Status, Disk, Capacity, USB a LAN.



Na straně zadní to už máme bohatší nadílku. Jednak je to zde 30mm (či o něco málo větší) ventilátor pro chlazení celého boxu. Vedle něj napájecí konektor pro 12 V, poté tlačítko pro obnovení továrního nastavení, odpojení USB zařízení (USB Eject), samotný USB port a také LAN port. Nevšedním prvkem je otvor pro zámek Kensington a vedle také spínač pro zapnutí disku. Říkám schválně spínač a ne přepínač, protože tento v poloze zapnuto nezůstane a přehodí se ihned nazpět. Pro vypnutí disku jej proto musíte na několik vteřin podržet v poloze zapnuto.



Box se otevírá tak, že podobně jako vysouvací bočnici chytnete dlaní horní panel s větráním a sunete jej směrem dozadu. Sám vyskočí ze svého uložení a nabídne nám pohled dovnitř, kde toho ale moc neuvidíme. Navíc je celý box vzadu zapečetěn modrou samolepkou, takže se ani nepodíváme dovnitř. Co bylo uživateli umožněno, je pouze pohled na šedý plastový rámeček pro pevný disk a horní ilustrovaný návod pro zasunutí a vyjmutí pevného disku.



Tato procedura byla krátce řečeno utrpením. Nejdříve je nutné si vyklopit šedý rámeček tak, aby do něj bylo z pravé strany možné zasunout disk. Na jeho konci jsou pak připraveny konektory – napájecí Peripheral Power a datový IDE, do nichž by měl disk po slícování s jeho konektory vklouznout podobně, jako je tomu u HDD rámečků, jež se instalují do 5,25“ pozic počítačových skříni. V návodu je popsán ideální případ, kdy se všechny čtyři konektory opravdu setkají, ale v praxi tomu bylo jinak. S napájecím konektorem nebyl problém, ale datový byl v podstatě pouze volně protažen na konec rámečku, takže když se ten nadzvihne pro umístění disku, pak se datový konektor opře o jeho dno a je nutno konektor nějak nadzvednout, jinak není šance na dokončení instalace.



Zkrátka se mi i po zdánlivě korektní instalaci disku nepovedlo box zprovoznit, protože disk nebyl nalezen. Vyžádali jsme si tedy nový kus a ten již měl datový konektor uložen tak, že jej bylo možné i přizvednout a disk se mohl pohodlně nainstalovat během několika sekund. Navíc také fungoval, takže již nic nebránilo pokračování v testu.

Další věc je chlazení. Disk je zde zapuštěn hluboko do masy plastu a vše tedy záleží na výkonu jednoho malého ventilátorku, jehož zvuk připomíná velmi otravného komára. Bude tedy záležet na způsobu průtoku vzduchu, jenže zde to vypadá, že je box proděravěn hned ze tří stran.


Příslušenství


Příslušenství se skládá ze žlutého Ethernet kabelu, napájecího Eurokabelu, napájecího adaptéru dodávajícího 12 V...



... a dále zde máme vícejazyčný manuál (čeština chybí) a samozřejmě CD s doprovodným software.

reklama