reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test NAS boxů: 1. část

4.9.2007, Jan Vítek, recenze
Test NAS boxů: 1. část
Dnes se zaměříme na síťová úložiště s označením NAS – Network Attached Storage. Jde o zařízení, která připojíte k síti a pak využíváte výhod, že máte svá data stále k dispozici, aniž byste museli nechat počítač zapnutý. Navíc některé boxy nabízí další funkce.


Pro nalezení NAS boxu LevelOne je nutné spustit příslušnou utilitu z dodávaného CD. Nejdříve jsem myslel, že disk si po zapojení jednoduše sám od DHCP serveru vyžádá nastavení, ale tak to není, takže utilita je zde nezbytností.



Disk je automaticky nalezen, samozřejmě se špatným nastavením adresy a na uživateli teprv je, aby adresu nastavil ručně, nebo zaškrtl volbu automatického nastavení dle DHCP.



Pak již zbývá si pouze zvolit několik vlastností jako název zařízení, pracovní skupinu, časovou zónu a datum s časem a základní konfigurace je hotová natolik, abyste mohli pokračovat přes webové rozhraní.



V prohlížeči se objeví tato základní obrazovka, z níž nás bude nejdříve zajímat položka Administration. Při prvním přihlášení se do nastavení dostanete přes výchozí účet admin (heslo nevyplněno) a ihned poté se již otevře okno s klasickým nastavením.


Nastavení boxu




Nejdříve jsou to uživatelské účty, kde již od začátku figuruje admin a quest. Účet přidáte jednoduše vepsáním nových údajů a již zde můžete zvolit, zda bude mít daný účet limitovaný prostor na disku a soukromý adresář.



Následuje status NAS serveru, kde můžete buď ihned nebo plánovaně spáchat restart či box rovnou vypnout, máte přehled o připojené tiskárně (box tedy funguje i jako Print Server), disku a nastavíte si až dvě e-mailové adresy, kam se budou v případě problémů zasílat zprávy.



Záložku LAN asi netřeba nijak zvlášť popisovat - jednoduše se zde nastavuje síť.



Také zde z počátku nenarazíme na nic zajímavého, snad funkce automatického nastavení času dle NTP serverů stojí za zmínku a také zde můžete zadat adresu WINS serveru. Dále tu máme několik kolonek pro aktivaci, které mluví samy za sebe.


Rozšířené možnosti


Po kliknutí na Advanced Settings se dostaneme do společnosti dalších záložek, kde nahoře se jako první ukazuje Groups - tedy uživatelské skupiny. V nich můžeme rozdělovat uživatele do skupin a těm následně nastavovat práva. A to je možnost, která u jiných boxů zpravidla chybí.






Dále to je nastavení adresářů na síťovém disku pro přístup jednotlivých uživatelů.



Nemůže také chybět důležitá položka pro zálohování nastavení pomocí exportu do zvláštního souboru a také záloha samotných dat z nebo na síťový disk.



V předposlední záložce si zformátujete disk (žádná volba soub. systému zde není, jednoduše se zmáčkne Prepare Disk), zkontrolujete údaje S.M.A.R.T, projedete disk Scandiskem a nastavíte čas, po němž se má HDD v případě nečinnosti vypnout.



To je pro dnešek vše. Budeme pokračovat příště dalšími čtyřmi boxy a také si ukážeme nějaké výsledky z testu jejich výkonu.
reklama