reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test NAS boxů: 2. část

5.9.2007, Jan Vítek, recenze
Test NAS boxů: 2. část
Včera jsme začali test NAS zařízení pro jeden 3,5" pevný disk a ukázali jsme si první 4 zařízení značek Ovislink, Fantec, i-Tec a LevelOne. Nyní zbývá test dokončit představením dalších čtyřech od firem RaidSonic a Thermaltake a také si uvést výsledky měření.

RaidSonic ICY BOX IB-NAS2000


Nejvyšší z řady ICY BOX, IB-NAS2000 je dodáván ve zcela stejném obalu jako předchozí dva, pouze se samozřejmě mění označení a grafika. Stejný je také způsob vnitřního uspořádání, tedy samotný box nahoře uložený v papírové vaničce a příslušenství uložené vespod.



Box
RaidSonic ICY BOX IB-NAS2000
Rozměry
280 x 175 x 110
Hmotnost
0,47 kg
Materiál
hliník, plast
Rozhraní boxu
10/100 Mbit RJ-45, USB 2.0
Rozhraní disku
IDE
Filesystem
FAT32, EXT2, EXT3
Podpora OS
Windows 98/ME/NT/2000/XP, Mac OS X, Unix/Linux
Protokoly
FTP, SMB, NFS

IB-NAS2000 má podobný design jako IB-NAS900, takže se jedná o černý kovový box s kovovým obloukovým podstavcem, který má na koncích navlečeny ochranné pryže. Podstavec se dá samozřejmě odšroubovat a je to i nutnost, pokud chcete do boxu vložit disk, jako že asi chcete. Z pravé strany boxu také můžeme vidět kulatý průduch s průměrem 70 mm, ale za ním umístěný ventilátor má z jakéhosi mně neznámého důvodu pouze 40mm hranu. Jeho lopatky jsou otočeny tak, aby vzduch foukal dovnitř.



Na přední straně můžeme vidět uprostřed stříbrného lemování z plastu kromě nápisů také plastové čtyřhranné tlačítko – spínač – pro uvedení boxu do provozu. A nahoře jsou to pak elegantně skryté LED s výřezy, jež nejsou ve vypnutém stavu téměř vidět, ale pokud je diody prosvítí, můžete jasně vidět všeříkající Power, NAS, R/W a USB, což indikuje stav boxu, připojení přes Ethernet či USB a práci pevného disku.



Na zadní straně pak máme kulatý konektor napájení boxu, dále LAN přípojku i s informačními LED (klasicky žlutá a zelená), USB 2.0 pro přímé připojení k PC, tlačítko pro vyvolání výchozího nastavení a nakonec také přepínač ventilátoru, jenž dokáže nastavit otáčky na minimální, maximální a nebo jej rovnou vypnout.


- klikněte pro zvětšení -

Pro pohodlné otevření boxu je třeba, aby se nejdříve odstranil podstavec, jenž drží zespodu za dva šroubky. Poté již můžeme přes další dva šroubky umístěné vzadu odklopit menší kryt (ten bez roštu ventilátoru) a následně i disk kompletně svléknout odklopením většího krytu, ale ten jednak drží za čtyři šroubky a také jej není nutné sundávat.



Objeví se vnitřní plastový rámeček s se spodním PCB a také zmíněný ventilátor. Nyní je jasné, proč nemohl být větší a posunutý do středu rámečku – kolidoval by s plošným spojem. Ovšem na druhé straně je místa dost, aby se tam vešel i větší kousek, stačilo jen chtít.



Disk se zde instaluje zcela bez šroubků. Stačí na něj nasunout speciální měkké sloupky, s jejichž pomocí vklouzne do rámečku a vy jej můžete zajistit opětovným přiklopením menšího víka. Opět se mi zde líbilo, že RaidSonic nezapoměl nejen na pohodlnou instalaci, ale také vysunování datového konektoru, na němž máme připraven plastový úchop.


Příslušenství


A opět se setkáme s klasickým příslušenstvím, kam patří síťový kabel, napájecí konektor, Ethernet kabel a USB 2.0 kabel...



... nakonec samozřejmě manuál a instalační CD.

reklama