reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test NAS boxů: 2. část

5.9.2007, Jan Vítek, recenze
Test NAS boxů: 2. část
Včera jsme začali test NAS zařízení pro jeden 3,5" pevný disk a ukázali jsme si první 4 zařízení značek Ovislink, Fantec, i-Tec a LevelOne. Nyní zbývá test dokončit představením dalších čtyřech od firem RaidSonic a Thermaltake a také si uvést výsledky měření.
Oba boxy, tedy IB-NAS1000 a IB-NAS2000 se, co jsem zjistil, od sebe liší pouze vnějším vzhledem a jinak nabízí tytéž funkce a také totéž rozhraní. Proto jsem mohl nakonfigurovaný disk použít zcela beze změn v obou, kde pracoval korektně.

Doprovodné CD přichází s jednoduchou aplikací, již můžete použít k vyhledání boxu na síti, abyste si mohli jednoduše nastavit jeho adresu a poté se již pohodlně připojit zadáním jeho adresy do prohlížeče. Ale pokud máte zprovozněný DHCP server a můžete odhadnout další udělenou IP, nebo se přes router podíváte na připojené klienty, můžete si rovnou zadat přidělenou adresu a připojit se k zařízení rovnou.



Prohlížeč vám nabídne prostý dialog, kam zadáte výchozí jméno a heslo (admin/admin) a poté se před vámi objeví úvodní obrazovka wizardu pro snadné nastavení. Tu si ale necháme ujít a raději se podíváme na záložku Control Panel, pod níž již najdeme veškeré volby, které tyto boxy umožňují. Celkově jsou rozděleny do šesti oblastí - Users and Groups, File, System, Network Service, Maintenance a Log File.


Users and Groups




První skupina se skládá ze dvou záložek, s jejichž pomocí si můžete vytvářet uživatelské účty a následně tyto účty rozdělovat do skupin. To jsou nezbytné volby pro každý box s pokročilými možnostmi managementu.




File




Další skupina se skládá také ze dvou záložek. První je File Server Setting, tedy naprosto základní nastavení boxu, kde si volíte název zařízení, dále volíte WINS server a zprovozňujete služby FTP, NFS a přístup uživatelů bez účtu.



A dále je zde nastavení Shares - síťových adresářů a volba přístupů k nim.


System




System je již obsáhlejší skupina záložek jednak tu je základní nastavení IP a DNS a nastavení názvu boxu.



Další je volba data a času a společně s tím také NTP serveru, s nímž se bude box synchronizovat a upravovat si čas.



Potom jsou zde volby RAID (u nás neaktivované; pouze pro ext2/3), Turn Off Server (restart a vypnutí serveru) a také informace, které můžete vidět hned na prvním screenshotu na této stránce. My budeme pokračovat obrázkem záložky Disk Usage. Ta nám ukáže využití prostoru na disku a to buď celkově, jak je vidět nahoře, nebo pro každý účet zvlášť (podle vyhrazeného prostoru).



A poslední záložka nastavuje monitoring práce zařízení (po hodině nebo po dni) a uživatel si může nastavit zasílání e-mailových zpráv nebo pop-up oken.


Network Service




Pokračujeme třemi záložkami síťových služeb. Zde si můžeme zapnout DHCP server, ale zajímavější jsou další dvě volby.


Nastavení iTunes serveru



Zapnutí Twonky Serveru. Pro zprovoznění této funkce je zapotřebí, abyste do share public/applications nakopírovali z dodávaného CD adresář TwonkyMedia, zatrhli volbu Enable a restartovali server. Poté se kliknutím na Link to Twonky Server otevře další okno s jeho nastavením. Jedná se o mediální server jenž pomocí UPnP sdílí vaše média a je určen především do domácností. Můžete si pomocí něj zprovoznit například internetové rádio, komunikovat s iTunes, WinAmp, Adobe Photoshop Album, samozřejmě spravovat své mediální soubory a server také spolupracuje s desítkami zařízení, jejichž seznam najdete zde (Playstation Portable, PS3, Kodak Easyshare a další). Můžete si tak v boxu a jeho disku vytvořit datovou základnu pro multimédia, jež budete přes vaši domácí síť sdílet a to je velmi lákavá možnost.


Úvodní obrazovka zprovozněného TwonkyMedia serveru - klikněte pro zvětšení -


Maintenance




Dále je tu v podobě pěti jednoduchých záložek správa disku. V Disk Utility se dozvíme veškeré důležité informace o zapojeném disku. Disk lze naformátovat (FAT32/EXT2/EXT3), zkontrolovat, odpojit a zkontrolovat jeho kondici. Data lze také zašifrovat, ale k tomu je zapotřebí, aby souborový formát byl EXT2. Ten si ale můžete s klidem nastavit, protože oproti Windows kompatibilnímu FAT32 má tento (i s EXT3) nezanedbatelnou výhodu - podporuje i soubory s velikostí větší než 4 GiB. Uživatele Windows se pak k disku pouze nepřipojí přes rozhraní USB.



Další záložka dovoluje upgrade firmware. Výrobce jej však doporučuje pouze tehdy, když máte s boxem problémy. Další záložky této skupiny dovolují uložení a obnovu nastavení a nakonec reset do továrních nastavení.


Log File


A poslední skupina nám nabídne několik typů logů. Patří sem log Samby, FTP a DHCP, dále celkový systémový log a nakonec administrační log. Informací o proběhlých událostech tedy dostanete až až.





reklama