reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test NAS boxů: 2. část

5.9.2007, Jan Vítek, recenze
Test NAS boxů: 2. část
Včera jsme začali test NAS zařízení pro jeden 3,5" pevný disk a ukázali jsme si první 4 zařízení značek Ovislink, Fantec, i-Tec a LevelOne. Nyní zbývá test dokončit představením dalších čtyřech od firem RaidSonic a Thermaltake a také si uvést výsledky měření.

Thermaltake Muse LanDisk


Také společnost Thermaltake nabízí vedle různých periferií a jiných zařízení i prázdné NAS boxy pro 3,5“ pevné disky. Jeden takový se jmenuje Muse LanDisk a dodává se v bílé krabici se zvýrazněnými klíčovými vlastnostmi. Také uvnitř této krabice má vše své pevně dané místo.



Box
Thermaltake Muse LanDisk
Rozměry
245 x 183 x 55
Hmotnost
1,418 kg
Materiál
hliník
Rozhraní boxu
10/100 Mbit RJ-45, USB 2.0
Rozhraní disku
IDE
Filesystem
FAT32
Podpora OS
Windows SE/ME/2000/XP, MAC OS 8.6 a výš
Protokoly
FTP, SMB

Samotný Muse LanDisk má tvar podobný interní optické mechanice, pouze je téměř 2x větší. Potěšitelné bylo zjištění, že se celý skládá vyloženě z 2,5mm až 7mm hliníku, který by se dal dobře využít pro chlazení vnitřního disku. Vrchní strana, či zde spíše víko, je také vybavena analogovým ukazatelem, jenž indikuje práci pevného disku. To je zde však vyloženě jen na efekt, protože stejnou vypovídací hodnotu by měla poblikávající LED. Na ukazateli jsou totiž nic neříkající stupně od 0 do 9 a většinu času při aktivitě stejně ručička lítá jak pominutá. Nicméně je to originální prvek. Na spodní straně můžete nalézt pouze čtyři nevysoké silikonové nožky, to pokud se rozhodnete box provozovat v poloze naplocho.





Přední strana boxu je velmi jednoduchá. Obsahuje černou tlustou čáru, v níž se ukazuje logo firmy Thermaltake a vespod máme tři světelné diody. První zleva ukazuje, že box je připojen k síti LAN. Druhý rozlišuje mezi 10 a 100 Mbps a třetí ukazuje, že box komunikuje přes rozhraní USB.



Zadní strana byla poznamenána dvěma větracími rošty, avšak za nimi se žádné ventilátory neskrývají a ani pro ně nejsou připraveny pozice. A dále tu máme již jen vzhledem ke schopnostem boxu nezbytné prvky – hlavní vypínač, USB 2.0 konektor pro komunikaci s počítačem, RJ-45 konektor pro Ethernet a nakonec kulatý napájecí konektor pro 12 i 5 V.


- klikněte pro zvětšení -

Box se otevírá velmi jednoduše pomocí z boku umístěného tlačítka. Po jeho stisku se horní víko uvolní a my je můžeme odklopit, čímž dostaneme velmi dobrý přístup k útrobám. Dovnitř výrobce umístil sáček se silikagelem, ale také druhý sáček s tlustým černým pěnovým boxem, čtyřmi černými podložkami a šroubovatelnými trny.



PCB s elektronikou zde zabírá poměrně malou část boxu a také pevný disk se zde umisťuje zhruba do středu. Pokud se ale podíváme na celkové rozměry, zjistíme, že celý box by mohl být klidně i o několik centimetrů užší. Na hlavní plošný spoj je přes dva vodiče napojený zmíněný analogový ukazatel a také přes plochý kabel přední stavové LED. Velkou výhradu bych měl ke kusu použitého datového IDE kabelu, jenž se již po prvním pokusu o jeho vytažení z disku nepříliš efektně rozpadl a to jsem jej pochopitelně nijak násilně nerval. Jenže stejně zde není jiná možnost, než tahat za vodiče, protože dodatečné úchyty nejsou. Nakonec ale není problém si z normálního kabelu ustřihnout vlastní.



Instalace disku je zde velice jednoduchou záležitostí. Prostě do boxu do přípravených závitů našroubujete trny ze sáčku, na ně umístíte pevný disk a seshora na něj nalepíte onen tlustý černý blok, který se opře o horní stěnu. Možná ale budete muset na trny nasunout ještě dodávané podložky, pokud nebude disk dost vysoko.




Příslušenství


K Muse LanDisk dostanete v příslušenství pěkný hliníkový stojan, díky němuž zařízení nebude zabírat tolik místa. Stojan se jednoduše na disk nasune a drží díky gumovým styčným plochám.



Pak je to již klasika. Máme tu manuál a CD s ovladači ...



... a napájecí kabel s adaptérem a USB datový kabel.

reklama