reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test procesorů: Sandy Bridge přichází

17.1.2011, Jan Vítek, srovnávací test
Test procesorů: Sandy Bridge přichází
Úvod letošního roku zaznamenal příchod nových procesorů Intel Sandy Bridge, které znamenají již druhou generaci procesorů s architekturou Core. My si je v tomto testu srovnáme se staršími modely procesorů Intel i novými AMD z konce minulého roku.
Jeden z mnoha důležitých faktorů, které jsme doposud téměř opomíjeli, je cena procesorů, která se přímo váže k jejich výkonu. AMD si je vědomo, že na procesory Intel musí zaútočit právě cenou, což je jasně patrné z tabulky, kterou vidíte dole.

Problémem je, že cena nových procesorů AMD není známa, neboť ty do našich obchodů v době psaní článku nedorazily. AMD však poskytlo jejich ceny v amerických dolarech, a tak jsme je mohli odhadnout pomocí srovnání s jinými procesory. Modely Intel Sandy Bridge jsou na trhu také nové, ale již figurují v nabídkách mnoha obchodů.

Model
Přibližná cena s DPH
AMD Phenom II X4 840
2 300 Kč *
AMD Phenom II X4 975 Black Edition
4 500 Kč *
AMD Phenom II X6 1100T Black Edition
5 500 Kč *
Intel Core i3-550
2 700 Kč
Intel Core i5-760
4 500 Kč
Intel Core i7-870
6 400 Kč
Intel Core i3-2100
2 900 Kč
Intel Core i5-2400
4 200 Kč
Intel Core i5-2500K
4 800 Kč
Intel Core i7-2600K
7 100 Kč
ceny ze serveru Heureka
*/ odhad (cena v ČR zatím neznámá)

Před závěrečným hodnocením a srovnání poměru výkonu a ceny uvedu, že v tomto testu zatím nešlo o přetaktování. O to se budeme pokoušet příště, kdy přineseme doplněný test. Nyní se podívejme nejdříve na grafické znázornění přibližných cen:



A teď už k samostatným poměrům mezi výkonem a cenou, kde delší sloupec znamená lepší výsledek.









Ve výsledku si tedy s ohledem na cenu výborně vedl procesor AMD Phenom II X4 840, u nějž výrobce mohl vzhledem k absenci paměti L3 cache nastavit nízkou cenu, a ta se právě zasloužila největší měrou o tak příznivý výsledek. Z grafů je ale také patrná ještě jedna věc - nové Sandy Bridge mají znatelně lepší poměr výkonu a ceny než starší procesory, což je jedině dobře. K tomu se také přidává podstatně snížená spotřeba, čímž se AMD pochlubit nemůže a pokud se podíváme na poslední dva grafy na této stránce, lze jasně vidět, že zde už AMD nevede ani s ohledem na cenu.


Závěrečné hodnocení


Příchod nových procesorů Intel s kódovým označením Sandy Bridge je bezesporu pro fanoušky AMD nepříjemnou událostí. Tyto vyspělé procesory nabízí velmi pěkné vlastnosti, mezi něž patří vysoký výkon, moderní technologie, výkonná integrovaná grafická jádra, nízká spotřeba a konečně ani poměr výkonu a ceny není vůbec špatný.

AMD nám na začátek tohoto roku dokázalo připravit pouze mírně výkonnostně vylepšené procesory Phenom II, které nejnovějším Intelům nemohou konkurovat a nejzajímavějším z nich je Phenom II X4 840, který technicky vzato není ani Phenom, ale spíše Athlon. V této době tedy AMD nemá proti desktopové nabídce Intelu co postavit, ovšem nebude trvat dlouho a máme tady Bulldozer, jehož výkonná verze se předvede v podobě procesorů Zambezi se 4 až 8 jádry.


Co se týče ocenění, pak za poměr ceny a výkonu si jednu TREFU zaslouží právě Phenom II X4 840.




Ocenění TREFA získává procesor AMD Phenom II X4 840
za výborný poměr výkonu a ceny. Logo ocenění je ke stažení zde.


Ovšem daleko větší pozornost si zaslouží celá rodina Intel Sandy Bridge, z níž si můžete na základě testu vybrat dle vlastních možností a potřeb, přičemž snad nelze ani udělat chybu. Ocenění BEST OF TEST tedy právem náleží všem testovaným procesorům Intel Sandy Bridge.




Ocenění BEST OF TEST získávají procesory Intel Sandy Bridge
za vysoký výkon včetně integrovaných GPU, moderní technologie
a nízkou spotřebu. Logo ocenění je ke stažení zde.


Poděkování na závěr:

AMD za zapůjčení všech procesorů Phenom II
Intel za zapůjčení procesorů značky Intel a základní desky Intel Desktop Board DH67BL
Gigabyte za zapůjčení základních desek GIGABYTE GA-890GPA-UD3H a GA-H57M-USB3
Sapphire za zapůjčení grafické karty Sapphire Radeon HD 5870 Vapor X
reklama