reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test procesorů: Sandy Bridge přichází

17.1.2011, Jan Vítek, srovnávací test
Test procesorů: Sandy Bridge přichází
Úvod letošního roku zaznamenal příchod nových procesorů Intel Sandy Bridge, které znamenají již druhou generaci procesorů s architekturou Core. My si je v tomto testu srovnáme se staršími modely procesorů Intel i novými AMD z konce minulého roku.

Konfigurace testovacích platforem


V testu se nám sešly celkem tři, takže se dočkáme třech základních desek s odlišnými čipovými sadami i sockety: AMD AM3, Intel LGA 1156 a nejnovější LGA 1155.

Co se týče platformy AMD AM3, pak ta s procesory Phenom II X4 a X6 využívá paměti DDR3 na standardní frekvenci 1333 MHz při časování 9-9-9-24-1T. Přístup k nim je dvoukanálový. Platforma se socketem LGA 1156 využívala nastavení pamětí, které bylo naprosto stejné jako u AMD AM3, tedy dvoukanálový přístup a časování 9-9-9-24-1T a v případě LGA 1155 to bylo naprosto stejné.

Všechny procesory jsou podrobeny standardním zátěžovým testům a mají výchozí frekvenci sběrnice DMI, popřípadě HyperTransport.

Veškeré výsledky a výkonnostní testy jsou průměrem minimálně 3 měření, přičemž u některých benchmarků byl proveden také ještě jeden úvodní test, jehož výsledky se do průměru nezapočítávaly.


Benchmarky - syntetické


Jako první tedy přichází na řadu výsledky propustnosti pamětí následované testy CPU v 3DMark Vantage, dílčími testy PCMark Vantage a nakonec testy AES kódování a Molecular Dynamics v Sciencemarku.



Paměťová propustnost nahrávala procesorům Intel, což v dnešním hromadném testu rozhodně nebude výjimka. V našem případě se navíc velmi dobře ukázaly nové Sandy Bridge, které hravě dokázaly překonat i starý Core i7 Lynnfield. Hned úvodní test tedy dává příslib, že na Sandy Bridge skutečně něco bude.



Test procesoru z 3DMark Vantage obvykle silně závisí také na grafické kartě, ovšem zde ji měly všechny modely stejnou, a tak můžeme výsledky porovnat. Zde se velmi prohloubily rozdíly mezi dvou, čtyř a šestijádrovými procesory a svou úlohu hrál také Hyper-threading. Ovšem jak se ukázalo, u Phenomu II X6 1100T ani výhoda dvou fyzických jader nezajistila vítězství a stačila pouze na čtvrté místo. Porazil jej totiž i čistě čtyřjádrový Core i5-2500K bez Hyper-threadingu.







Tři vybrané testy z PCMark Vantage ukazují celkový výkonnostní průřez, výkon pamětí a herní výkon. V prvním případě PCMark Vantage řadil procesory AMD zhruba na stejnou úroveň ke starým Intelům a je rovněž znát, že vícejádrové procesory zde neměly příliš navrch nad lépe taktovanými, jak už je vidět ze srovnání čtyřjádrového Phenom II 975 BE a šestijádrového Phenom II X6 1100T. Test pamětí potvrdil nadvládu Sandy Bridge, i když rozdíly nebyly tak propastné a herní test jednoznačně favorizoval čtyř a vícejádrové procesory. Na druhou stranu i Core i3 se dokázaly vyrovnat tomu nejlepšímu od AMD.



V Molecular Dynamics se zdánlivě úlohy obrátily, avšak zde jde o čas, takže nejkratší sloupec vyhrává. Z toho vyplývá, že procesory AMD se nemohou příliš radovat, neboť nové Sandy Bridge jsou ještě podstatně výkonnější než staré Core.



Naopak v posledním testu AES si AMD trošku napravuje reputaci a přesvědčivě vyhrává, i když jeden vyhraný test není moc.
reklama