reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test procesorů: Sandy Bridge přichází

17.1.2011, Jan Vítek, srovnávací test
Test procesorů: Sandy Bridge přichází
Úvod letošního roku zaznamenal příchod nových procesorů Intel Sandy Bridge, které znamenají již druhou generaci procesorů s architekturou Core. My si je v tomto testu srovnáme se staršími modely procesorů Intel i novými AMD z konce minulého roku.

Spotřeba platforem


Od minulého testu procesorů měříme spotřebu při více příležitostech a stejně jako v předchozím případě nám ji zjistil Voltcraft Energy Check 3000 ukazující energetické nároky celých sestav i se ztrátami zdroje a grafickou kartou AMD Radeon HD 5870, ovšem pochopitelně bez monitoru. Nejdříve si ukážeme důležité výsledky spotřeby sestav v klidovém režimu, kdy počítač nedělal absolutně nic a my jsme dávali pozor, aby ani disk v době měření nepracoval.



Testy na předchozí stránce daly tušit, že Intel Sandy Bridge se blýsknou nejen vysokým výkonem, ale také velmi umírněnými nároky na spotřebu. Ono je 60 W u počítače s velmi výkonnou grafickou kartou velmi slušné, takže my můžeme být jen a jen spokojeni.





Dále následují testy v Prime95, kde bylo zatíženo nejdřív jedno a pak všechna jádra i s využitím HyperThreadingu, kde to bylo možné. Procesory utvořily tři skupiny - AMD, staré Intel Core a nové Intel Core, kde sestava s Core i3-2100 ani v největší zátěži nepřekročila hodnotu 100 W.





Jako přes kopírák, ovšem s mírně sníženými hodnotami, vypadají testy spotřeby při renderingu v Cinebench R10. V podstatě stejně to pak dopadlo i v dalších dvou testech, které byly provedeny především proto, abychom je mohli využít dále pro určení poměru výkon/spotřeba.





Poslední test se poněkud vymyká, protože při něm jsme trápili i grafickou kartu Radeon HD 5870, která přispěla k dosažení až téměř 300 W v případě těch nejžravějších procesorů - čili AMD.


reklama