reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test Radeonu X1900GT: nová generace ATi levněji

16.5.2006, Zdeněk Kabát, recenze
Test Radeonu X1900GT: nová generace ATi levněji
Do ruky se nám dostala úplná novinka na trhu grafických karet, Sapphire Radeon X1900GT s 256MB paměti. Základem této karty, jejíž cena se bude pohybovat pod 8000 Kč, je high-endové jádro R580 osekané na 36 pixel shaderů. Dokáže se s tímto teoretickým výkonem prosadit proti GeForce 7900GT či Radeonu X1800XT?




Novější než obě předchozí hry je Serious Sam 2, který lze spustit jak v Direct3D, tak v OpenGL (my jsme testovali v D3D). První dva grafy ukazují výkon bez zapnutého HDR a je zde velmi zajímavý druhý graf, kde Radeony propadají ve výkonu při zapnutém FSAA. Radeon X1900GT je zde dokonce pomalejší než GeForce 7600GT, ale i první místo GeForce 7900GT oproti papírově rychlejším Radeonům X1900XT a X1800XT je překvapivé. Příčinou může být špatná optimalizace ovladačů nebo naopak výborná optimalizace pro nVidii.



Výkon v HDR je ovšem naopak velkou příležitostí pro Radeony, aby si svou reputaci napravily. Jejich výkon totiž GeForce jasně převyšuje, což znamená, že u této hry máte ideální nastavení jak pro nVidie (FSAA), tak pro ATi (právě HDR). Ještě bych rád upozornil, že jen na ATi jde SS2 spustit v kombinaci HDR+FSAA, nVidia algoritmy této hry nepodporuje.





Hra F.E.A.R. je další graficky velmi náročnou záležitostí a integrovaný benchmark o něco více svědčí nVidii. Radeon X1900GT ale dotahuje v náročných nastaveních, což znamená, že je na vysoká rozlišení a FSAA lépe technologicky vybaven. V obou grafech výše jsou vypnuty Soft Shadows, čili vyhlazování stínů.



Po zapnutí Soft Shadows, které jsou implementovány jakýmsi jednoduchým blendingem, jasně vede Radeon X1900XT, zatímco GT verze X1900 a 7900 jsou na tom prakticky stejně. Protože jsou výsledky zaokrouhlovány na celá čísla, jsou grafy jen orientační.
reklama