reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test šesti zdrojů vyšší třídy

2.8.2006, Martin Šejnoha, recenze
Test šesti zdrojů vyšší třídy
Předmětem dalšího testu se stala šestice zdrojů vyšší třídy v cenovém rozmezí 3200Kč až 3600Kč. Předem mohu říci, že kvalita v této cenové relaci je dost vyrovnaná, ale vyskytly se i dvě černé vrány. Více podrobností se dozvíte dále v článku. Testu se zúčastnily zdroje následujících výrobců: Akasa, Chill Innovation, Seasonic, SilverStone, Tagan, Thermaltake.
Balení a příslušenství

Zdroj je balen klasicky v kartónové krabici. V příslušenství nalezneme síťový kabel, návod, sadu kabelů, šroubky pro upevnění a panel do 5,25 pozice. Příslušenství je tedy zcela standardní a k instalaci nám nebude nic chybět. Vhod by jistě přišly stahovací pásky na kabely.




Parametry

Zdroj disponuje výkonem 500W. Kombinovaný odběr z 3,3 a 5V větve může činit maximálně 150W. Součet odběrů z 12V větví může být maximálně 432W. Výkonové parametry jednotlivých větví naleznete v tabulce:

Větev
+3.3V
+5V
+12V1
+12V2
-5V
-12V
+5VSB
Proud
35A
40A
18A
20A
0.5A
0.5A
2.0A

Zdroj je vybaven aktivním PFC. Ventilátor zdroje má vyveden signál pro snímání otáček pomocí základní desky, otáčky jsou však řízeny teplotně přímo ve zdroji anebo potenciometrem na 5,25 panelu. Tento zdroj je oproti ostatním vybaven panelem do 5,25 pozice, který je vybaven displejem zobrazujícím aktuální odběr ze zdroje a je na něm umístěn potenciometr řízení otáček ventilátoru zdroje.




Provedení, vzhled

Skříňka zdroje je vyrobena z plechu tloušťky 0.8mm a je nastříkaná černou, matnou barvou se strukturovaným povrchem. Perforace zadní stěny zdroje je provedena ukázkově, skoro celá plocha je využita pro průchod vzduchu. Ventilátor je značky Thermaltake, typ TT1225A. Ventilátor zdroje je vyroben z čirého plastu, lopatky jsou velice kvalitně zaoblené a bez ostrých hran. Ventilátor je vybaven navíc modrým podsvícením. Otvor ventilátoru ve víku zdroje je též proveden velice kvalitně, vůbec nezasahuje do zaoblení rámečku. Hrubý povrch zdroje je odolný proti upatlání stejně jako u Seasonicu S12.











Kabeláž

Zdroj je vybaven odpojitelnou kabeláží, napevno jsou pouze přívody k 5,25 panelu a snímání otáček ventilátoru. Ostatní kabeláž je potažena flexem černé barvy. Odpojitelný je i svazek Main Power konektoru, což považuji za zbytečnost přidávající další potenciálně nespolehlivý kontakt do přívodu k základní desce. Main power konektor je zde dělený na 20+4 pin, aby se zdroj dal použít i v kombinaci se starší základní deskou. Délka svazku Main power konektoru činí 50cm. K dispozici máme 4 pinový +12V power konektor, délka jeho kabelového svazku činí 50cm. Dále máme k dispozici dva PCIe konektory na samostatných svazcích o délce 50cm. Zdroj je vybaven celkem čtyřmi SATA napájecími konektory rozdělenými mezi dva svazky o délce 70cm. Dále je zdroj vybaven celkem devíti Peripheral Power napájecími konektory, jsou rozděleny mezi tři svazky o délce 90cm. Kabeláž tohoto zdroje zcela odpovídá jeho výkonu, nikomu jistě konektory chybět nebudou. Pouze se mi nelíbí teninké přívody k 5,25 panelu, tak tenké kablíky mohou přijít velmi snadno k úrazu.


Vnitřní provedení

Ihned po otevření tohoto zdroje jsem se zhrozil, ve zdroji je průtok vzduchu upraven různě tvarovanými a přilepenými fóliemi, což v konečném důsledku průtok omezuje na nepoužitelné hodnoty. Oba chladiče jsou sice černě eloxované, ale mají dost malou plochu. Po elektrické stránce je na tom zdroj již lépe, svědčí o tom kvalitně provedený EMI filtr. Kondenzátor ve stejnosměrném meziobvodu je použit značkový od firmy Hitachi. Zdroj je již moderní koncepce s řídícím obvodem na primární straně transformátoru, zde se jedná o typ UCC3818N.

Bohužel se mi nepodařilo zjistit jaké výrobce použil spínací tranzistory, znamenalo by to rozebrání v podstatě celého zdroje. Hlavní transformátor svojí velikostí odpovídá výkonu zdroje. U diod platí totéž co u spínacích tranzistorů, ostatní součástky jsou na ně tak natěsnané, že nelze zjistit jejich typ a výrobce. Výstupní filtry jsou provedeny poměrně slušně, tlumivky jsou vinuty drátem odpovídajícího průřezu, zklamáním jsou pouze filtrační kondenzátory. Výrobce mohl použít kvalitní například od firmy Nippon Chemi-con. Tento zdroj disponuje skutečnými dvěmi 12V větvemi. Pájení desky zdroje je provedeno velmi slušně, samotná deska mohla být vyrobena (po vzoru většiny ostatních zdrojů tohoto testu) na sklolaminátovém základu.








Zátěžové testy

Ani tento zdroj neměl žádný problém s dodávkou plného výkonu po dvě hodiny, ale byl na tom velmi bídně s hlučností, i na minimální otáčky vrčel dosti pronikavě motorek ventilátoru. Při otáčkách maximálních se toto vrčení zesílilo, přidal se k němu aerodynamický hluk a drnčení fólii majících za úkol směrování průtoku vzduchu. Vzduch se po průchodu zdrojem ohřál při minimálních otáčkách ventilátoru z 32°C na odstrašujících 66°C. Při maximálních otáčkách teplota vyfukovaného vzduchu klesla na 50°C. Z toho je jasně vidět, že "škodlivost" fólií a špatné uspořádání součástek se naplno projevilo.

Nyní již následují naměřené hodnoty. Naprázdno zdroj odebíral se sítě 7W, při zatížení +5VSB větve proudem 2A odběr stoupl na 26W. Odběr naprázdno je i zde poměrně nízký. Zdroj dosahoval účinnosti velmi slušných 79% při zátěži. Samostatná kapitola je panel zobrazující aktuální odběr ze zdroje, při plné zátěži klidně ukazoval o 100W víc, je to tedy zcela zbytečná hračka, dle které se nedá absolutně řídit.

Napětí jednotlivých větví při různém zatížení naleznete v tabulce:

Větev
0%(*)
25%
50%
75%
100%
+3,3V
3,35V
3,33V
3,30V
3,23V
3,22V
+5V
5,18V
5,06V
5,04V
4,88V
4,75V
+12V
12,21V
12,12V
11,93V
11,92V
11,91V
+5VSB
5,14V
-
-
-
4,97V

(*) 0% zátěží se rozumí minimální zátěž požadovaná specifikacemi.
Napětí jednotlivých větví zdroje je zcela v toleranci udávané specifikací. Nyní následují oscilogramy jednotlivých větví: (nastavení osciloskopu: 1ms/div, 20mV/div)


+12V větev



+5V větev



+3,3V větev



+5VSB větev
reklama