reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test trojice NAS boxů pro 1 HDD

9.10.2008, Jan Vítek, recenze
Test trojice NAS boxů pro 1 HDD
Dnes se zaměříme na zařízení typu NAS, která podporují jeden pevný disk s rozhraním Serial ATA a pořizovací cenu mají pod 7 000 Kč. Sešly se 3 zařízení, které ukáží, jakých přenosových rychlostí umí dosáhnout a jaké nabízí funkce a kvalitu zpracování.

Synology DS108j


Model společnosti Synology DS108j si představíme nyní. Přichází v bílé krabici, z níž se dozvíme to podstatné, co můžeme od těchto zařízení očekávat. Uvnitř je box zabalen ještě v jedné pevné lepenkové krabici a dále chráněn měkkým vakem a pěnovými výstelkami. To je zapotřebí, protože jeho tělo se skládá především z plastu. Ten je stejně jako krabice bílý a jeho povrch je hladký. Přesto nijak nezvýrazňuje otisky prstů, a tak s údržbou nebudou problémy, když box sem tam oprášíte.



Design boxu je celkem neobvyklý. Zatímco se dnes výrobci snaží využívat především hliník, který ale leckde ani nemá své opodstatnění, protože se nevyužívá k chlazení, Synology si s tím nelámal hlavu a rozhodl se hlavně pro plast. Díky tomu jsou tyto boxy podstatně lehčí a ani nevytvářejí dojem levného produktu.

Model
Synology DS108j
Rozměry
218 x 160 x 63 mm
Hmotnost
0,81 kg
Materiál
plast, kov
Int. rozhraní
SATA 300
Ext. rozhraní
3x USB 2.0, Gbps LAN
uPnP Multimedia, iTunes Server, Audio Station, Photo Station 3, Print Server, fce pro zálohování, Download (BT, FTP, HTTP)
CPU, paměť
200MHz CPU, 32 MB RAM
Ventilátor
X1 50mm

Může za to jednoduchý a přesto zajímavý design kombinující čistě bílou a šedou barvu. Do čela pak byly citlivě zasazeny zeleně podsvícené kontrolky a modře podsvícené tlačítko Power. Hlavní bílé tělo má zakulacené rohy a dole černé gumové nohy. Ty jsou přimontovány napevno a díky nim box na hladkém povrchu dobře sedí a neklouže se.



Zaměřme se nyní na přední část boxů. V horní části jsou vyvedeny kontrolky popsané jako STATUS, LAN, DISK a v případě verze DS107+ také eSATA. Verze DS108j vedle příslušné kontrolky popisek nemá, což je pochopitelné, když jí chybí také rozhraní eSATA a místo něj je v předním panelu pouze gumová záslepka. Vepředu pak máme ještě jeden USB konektor, jenž se dá využít k připojení dalšího úložného zařízení, nebo také tiskárny.



Pak už zbývají pouze dvě tlačítka. Zcela dole je hlavní Power, jež je hned zprava osvíceno modrou LED a pak menší tlačítko popsané pouze velkým písmenem C. To je osvíceno stejně jako kontrolky zeleným světlem a sloužit bude pro zálohovací funkce.



Na zadním panelu se již shledáme s kovem a také 50mm ventilátorem. Ten vypadá celkem schopně a jeho úkolem je vysávat vzduch z boxu, do nějž se dostane skrz průduchy ve spodní části. Pod ventilátorem jsou pak další dva konektory USB, RJ-45 konektor, tlačítko Reset, napájecí konektor a zdířka pro zámek.

- klikněte pro zvětšení -

Dovnitř se dostaneme tak, že jednotlivé plastové části ze sebe vysuneme a poté se objeví očekávané - kovová pozice pro pevný disk s připravenými SATA konektory. Ani zde tak nejsou zapotřebí žádné kabely. Disk pouze nasuneme na připravené konektory a zajistíme šroubky.


Příslušenství


Dodávané příslušenství se nevymyká z očekávaného. Máme zde napájecí zdroj (12 V / 4,17 A), kabel do napájecí sítě, Ethernetový kabel, sáčky se šroubky a samozřejmě CD s manuálem.

reklama