reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test trojice NAS boxů pro 1 HDD

9.10.2008, Jan Vítek, recenze
Test trojice NAS boxů pro 1 HDD
Dnes se zaměříme na zařízení typu NAS, která podporují jeden pevný disk s rozhraním Serial ATA a pořizovací cenu mají pod 7 000 Kč. Sešly se 3 zařízení, které ukáží, jakých přenosových rychlostí umí dosáhnout a jaké nabízí funkce a kvalitu zpracování.

Inicializace zařízení


Společnost Synology na přiloženém letáku doporučuje se rovnou podívat na její stránky a odtamtud si stáhnout nejnovější software pro inicializaci zařízení (tedy Synology Assistant) a popřípadě také firmware. Nuže, poslechneme je a už taháme asistenta verze 2.0-0722. K prvotní inicializaci zařízení však potřebujeme soubor .pat, jenž najdeme na instalačním CD.



Pokud máme box připojený do sítě a zapnutý, měl by jej program ihned nalézt a nabídnout průvodce nastavením. Kromě toho si můžeme všimnout možností pro namapování disku a přidání tiskárny, což dokazuje funkci Print Serveru.



K tomuto souboru pak potřebujeme zadat cestu v Setup Wizardu a poté si vybereme, zda chceme instalaci provést jedním kliknutím, nebo postupně. Jsme již pokročilí uživatelé, a tak nám jistě nebude činit problém kliknout vícekrát.



Postupně si vybereme heslo administrátora, název boxu, prvotně nastavíme TCP/IP protokol a nakonec časovou zónu a čas. Nakonec se všechno potvrdí tlačítkem Finish a poté se box sám nastaví, zformátuje disk a zapíše na něj výchozí konfiguraci. Snadnější to snad již nemůže být, ale pak se objeví hláška, že systém rebootuje a začne se odpočítávat 600 sekund, což je poněkud přehnané, ale ve skutečnosti uběhne asi polovina a vše je hotovo včetně namapování disku (jednotka Z:).





Hlavní funkce


Po zadání příslušné IP adresy do webového prohlížeče (tu nám zjistí třeba Synology Assistant) se zjeví úvodní obrazovka systému. Zde již vidíme hlavní rozdělení na Management, File Station, Audio Station, Surveillance Station, Web Station a Photo Station. Nemůžeme tu ale dělat naprosto nic, dokud se nenalogujeme jako admin nebo pomocí jiného účtu.



Poté se ale tvář obrazovky dramaticky změní a otevře se velké okno v moderním stylu, kde máme vpravo rozbalovací nabídku a vlevo hlavní okno s několika průvodci. Prostředí reaguje na pohyb myši zvětšováním ikon, nabídky se postupně rozbalují a zkrátka jde o jistý pokrok, alespoň co se týče grafiky GUI.


hlavní obrazovka - klikněte pro zvětšení -

Pokud klikněme například na Create User, tedy vytvořit uživatelský účet, okolní obrazovka pobledne a uprostřed vystoupí první okno průvodce, jenž nás patřičně uvítá a v druhém již můžeme zadat údaje o novém uživateli.



Následně si systém ověří, zda je takový účet možné založit, o čemž nás informuje formou plovoucích komentářů. A poté si vybereme, do jaké skupiny uživatelů bude nováček zařazen, jaká bude mít práva v příslušných adresářích, poté nám systém zobrazí zvolené informace ještě jednou a vyzve k jejich potvrzení. Změny se provedou a nový uživatel je přidán mezi ostatní.

Těžko říci, zda je tento systém lepší, než kdybychom vše zadávali v jedné obrazovce v jednom menu. Asi jak pro koho a osobně se přikláním ke klasické koncepci, kdy si prostě na jedné obrazovce zadáme a zaškrtáme vše potřebné a pak vše jen potvrdíme. Je to dle mého názoru rychlejší, přehlednější a vůbec mi při tom nechybí "vychytávky" jako průhledná okna a uvítací obrazovky. Výhodou pro nezkušené uživatele zase je, že systém Synology jim mnohdy nabídne další související funkce. Například po aktivaci FTP serveru se objeví okno s nabídkou zpřístupnění FTP uživatelům mimo lokální síť.

Poté jsou tady i další možnosti jako zálohování nastavení NAS serveru či jeho dat, spuštění WWW serveru, vytvoření Photo Station, což je v podstatě jen adresář na fotoalba, jenž má na webu interaktivní podobu vhodnou k prohlížení.


Complete Mode - klikněte pro zvětšení -

Pokud ale nechcete využívat služeb průvodců, je možné se snadno přepnout do tzv. Complete Mode pomocí odkazu nahoře vpravo v hlavním okně. Zobrazí se již všechny funkce, kterými Synology NAS oplývá.



V kompletním módu se již dočkáme přehledných a podrobných výpisů nastavení a ta můžeme provádět již klasicky jednotně, aby nás nezdržovali průvodci. Podíváme se třeba na nastavení sítě.


MTU hodnota je ve výchozím nastavení 1500

Zvolit si můžeme obvyklé věci, jako například zasílání upozornění na mail při poruše serveru, uspání pevného disku i úložných zařízení připojených přes USB po určité době nečinnosti a také balíčky (Packages) s dalšími funkcemi, jež budou k dispozici ze stránek výrobce, ale nyní se v seznamu neukazuje ještě nic.



V nastavení pevného disku si pak můžeme prohlédnout informace o připojeném modelu včetně S.M.A.R.T., projet si disk a zjistit případné chyby. Možné je také zapnout cache pro psaní, což má zvýšit výkon při přenosech dat.



Důležitou skupinou jsou Network Services. Zde se setkáme například s nastavením FTP serveru a všemožných omezení, které se jej týkají. Především jsou tu ale Web Services, kde se setkáme s volbou pro zabezpečené připojení přes HTTP a také s aktivací dodatečných funkcí tohoto boxu, kam patří zobrazování fotoalb na webu, pokud je web ostatně také aktivovaný, pak MySQL databáze, stanice pro správu dat přes prohlížeč a také audio stanice pro streamování muziky, nebo dokonce poslouchání přes připojené USB reproduktory.



Další stránka patří multimédiím a nastavení bufferu pro streamování či podporu UPnP, dále se i zde setkáme s iTunes serverem, podporou DDNS, terminálem (Telnet a SSH), Surveillance Station pokud máte doma IP kamery a NFS protokol.



Pokud si zapneme File Station a Audio Station, objeví se příslušné odkazy v hlavním okně nahoře vpravo. Zde jsem bohužel narazil na problém s prohlížečem Opera, jenž nezobrazoval stránku pro správu souborů správně. Na řadu tedy přišel Internet Explorer. Ve webovém rozhraní si tedy můžeme hrát se soubory, uploadovat je, mazat, přesouvat, atp. Možné je si najednou vybrat až 10 různých souborů pro upload, ale bohužel ne adresářů, takže je jasné, že takto bychom si svou hudební sbírku na disk našeho NAS nahrávali opravdu hodně dlouho, takže pro takovéto operace raději využijeme Sambu nebo FTP.


upload hudebních souborů

Pak se již můžeme přesunout k audio stanici a tam si vytvořit z uploadovaných souborů playlisty a ty si pomocí zabudovaného streamového přehrávače přehrávat. V domácím prostředí bude ale možná lepší si prostě pomocí Samby zpřístupnit žádaná audio data a ta si přehrát rovnou na počítači bez streamování.



A nakonec Synology vedle zmíněných funkcí pro zálohování nabízí správu připojených USB zařízení, mezi něž může patřit USB disk, tiskárna a také UPS stanice. V jednom okně si také zvolíme, kam se mají z USB disku zazálohovat data po stisknutí OTB (One Touch Button) na NAS boxu.
reklama