reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test trojice NAS boxů pro 1 HDD

9.10.2008, Jan Vítek, recenze
Test trojice NAS boxů pro 1 HDD
Dnes se zaměříme na zařízení typu NAS, která podporují jeden pevný disk s rozhraním Serial ATA a pořizovací cenu mají pod 7 000 Kč. Sešly se 3 zařízení, které ukáží, jakých přenosových rychlostí umí dosáhnout a jaké nabízí funkce a kvalitu zpracování.
Závěrečné hodnocení bude krátké. Představily se nám zde celkem tři boxy dvou firem, přičemž každý z nich má jistě co nabídnout. Pokud začneme firmou QNAP, pak ta nabízí více základních modelů pro 1 pevný disk, z nichž se představily dva - QNAP TS-109 a TS-109 Pro II, mezi nimiž jsem zaznamenal pouze dva rozdíly. Verze Pro II má o 128 MB paměti navíc a podporuje NFS protokol. Výsledky rychlosti přenosů dat jinak byly velmi srovnatelné a záleží tedy na vás, zda vám toto za vyšší cenu stojí.



Synology DS108j má cenu ještě nižší než základní verze QNAP, ale tomu také odpovídají jeho schopnosti. Především jistě bylo levnější použít plast místo hliníku, jenž je u QNAP využit jako efektivní pasivní chladič a naproti tomu Synology se musí spolehnout na ventilátorek. Ten ale poměrně tichý, i když také trochu zvyšuje spotřebu celého zařízení, která je vyšší než u QNAP. A nakonec je zde také výkon přenosu dat, kde je Synology trochu slabší. Na druhou stranu má tento box modernější uživatelské rozhraní, kde si můžeme vybrat mezi pohodlnými průvodci pro ne příliš zkušené uživatele a klasickým způsobem nastavení. Toto GUI si však vybralo svou daň - je totiž o něco pomalejší než méně barvité GUI u boxů QNAP.



Moderní NAS boxy již dnes dokáží v podstatě zastat funkci fileserverů a mnohdy nabízí i něco navíc, jako zde možnost připojení webových kamer, tvorbu fotoalb, streamování hudby, atp. A potom jsou zde také přídavné balíčky, jež si můžete snadno doinstalovat. Ty vám poskytnou ještě větší funkčnost a zde také důvod, proč se hodí větší paměť, i když cenový rozdíl je opravdu velký.


Ceny:
  • QNAP TS-109 Turbo NAS Server - 4 590 Kč s DPH
  • QNAP TS-109Pro II Turbo NAS Server - 5 990 Kč s DPH
  • Synology DS108j - 3 160 Kč s DPH


Za zapůjčení QNAP TS-109 a TS-109Pro II děkujeme společnosti UMAX Czech a.s.
Za zapůjčení Synology DS108j děkujeme společnosti Czech Computer
Za zapůjčení Linksys WRT610N-EU děkujeme distributorovi pro ČR, společnosti Tech Data
Za zapůjčení Samsung SpinPoint F1 - HD322HJ děkujeme společnosti T.S.BOHEMIA a.s.


---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

The final conclusion will be a short one. We have tested three NAS boxes from two companies and each of them certainly has something to offer. Let us start with QNAP. This company offers a number of basic models for 1 HDD, of which we tried two - QNAP TS-109 a TS-109 Pro II. The only two differences between them I could find were, that Pro II has 256 MB of RAM, which is 128 MB more and it also supports NFS protocol. Otherwise these two were equally fast, so it is up to you, whether the advantages of Pro II are worth it.

Synology DS108j costs less than QNAP TS-109 and its capabilities correspond to it. The manufacturer used cheaper plastics instead of firm aluminium. And aluminium is used by QNAP to cool down the HDD efficiently and quieltly, whereas Synology has to use a small fan that increases the overall power consumption a bit and also makes a slight noise. Last but not least, Synology is considerably slower than QNAPs, but on the other hand it offers modern GUI with Wizards for not-so-experienced users as well as classic settings. However, this GUI made the work with Synology slower.

Modern NAS box are well capable of replacing fileservers and many times they offer something more. Here it is for example a surveillance centre for your IP cameras, photoalbums, music streaming, etc. And finally, there are various packages that push the envelope even further and this is why one would need a larger RAM capacity, even if the price is considerably higher.
reklama