reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test základních desek pro AMD64: Shrnutí

17.2.2004, Martin Štěpánek, recenze
Test základních desek pro AMD64: Shrnutí
Po dobu dvou týdnů jsme vám přinášeli recenze základních desek pro procesory AMD Athlon 64. Setkali jsme se se základními deskami od výrobců Asus, AOpen, EPoX, FIC, Gigabyte a MSI. Závěrečný článek má za úkol srovnat jednotlivé desky z pohledu ceny, výkonu, vybavení a pomoct tak při výběru nového favorita do vašeho počítače.
Myslím, že můžu říct, že všechny desky jsou pro běžného "smrtelníka" vybaveny naprosto dokonale. Jistě, pokud někdo potřebuje dvě síťové karty nebo více než 2x SATA, je nutné se již důkladněji zorientovat. K tomuto by měly pomoct následující tabulky, bohužel jejich velikost je příliš velká, a proto jsem byl nucen zobrazit je jako obrázky, které se po kliknutí zvětší:


Tabulka 1 - Základní vlastnosti testovaných desek
klikněte pro zvětšení

Tabulka 2 - Vybavení testovaných desek
klikněte pro zvětšení

Poměr cena/výbava

Tento poměr je jeden ze základních ukazatelů (čti jeden, ne základní), které se při vybírání nové základní desky používají. Po důkladném součtu, který si z přiložených tabulek můžete učinit také, je pořadí základních desek následující:
      1. FIC H8-800T
      2. EPoX 8HDA3+
      3. Gigabyte K8N Pro
      4. ASUS K8V Deluxe + MSI K8V Neo-FIS2R
      5. Gigabyte K8V Triton (GA-K8V800)

Zde asi dlužím menší vysvětlení. Možná se vám to bude zdát stejně "šokující" jako mě, když jsem všechny desky porovnával, ale z pohledu cena/výbava je na prvním místě celkem zaslouženě FIC. Tato deska sice nemá žádné extra vybavení, na druhou stranu má vše, co je potřeba a se svou cenou 2900kč i s DPH je o 500kč levnější než méně vybavená deska Gigabyte K8V Triton.

Druhé místo patří základní desce EPoX, jelikož byla nejvybavenější deskou v testu, a to i přes cenu srovnatelnou s konkurencí jako MSI K8V Neo-FIS2R nebo Gigabyte K8N Pro.

Třetí místo si zasloužila deska Gigabyte K8N Pro. Tato deska má vše potřebné a i něco málo navíc v podobě CD s Norton Internet Security 2003. Hlavním důvodem pro umístění před dvojicí MSI a Asus je extra PATA raid a lepší zvukový kodek.

Čtvrtému místu společně kralují Asus a MSI. Levnější z dvojice je základní deska MSI. O 700kč dražší Asus má navíc Wi-Fi slot a lepší zvukový kodek.

Jako poslední je Gigabyte K8V Triton, který s cenou 3500kč s DPH není příliš dobře vybaven.


Ale jak jsem říkal, poměr cena/výbava je pouze jeden z faktorů, který ovlivňuje kvalitu základní desky. Proto se podíváme dál a uvidíme jak se naše pořadí zamíchá.

Třetí strana je věnována výsledkům a jejich porovnání.
reklama