reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thecus N2050 Deluxe Edition - eSATA v krabici

18.9.2007, Jan Vítek, recenze
Thecus N2050 Deluxe Edition - eSATA v krabici
V minulých týdnech jsme si představili zařízení typu NAS i SAN, tedy taková, která používají síťové připojení, i když rozdílné přenosové rychlosti. Nyní je čas na zařízení, které se může označit jako DAS – Direct Attached Storage, tedy zařízení připojené přímo k diskovým rozhraním počítače. Jaké jsou tedy výhody a nevýhody takového boxu, to se hned uvidí.
Kapitoly článku:
HDD box Thecus N2050 láká uživatele na fakt, že se jedná o první eSATA DAS zařízení na světě. Z toho vyplývá, že se jedná o zajímavý způsob, jak v domácnosti připojit externí úložné zařízení a přistupovat ke svým datům stejně, jako by disky byly fyzicky součástí počítače. A to také vidím jako jeho jedinou opravdovou výhodu, protože pak máte svá data snadno k dispozici i pro přenášení. Avšak pro tento účel by box mohl být odolnější, zvláště, když má ve svých útrobách dva těžké a zároveň choulostivé pevné disky.



Další otázkou je výkon. Dle naměřených hodnot nevidím důvod, proč si disk pořizovat kvůli poli RAID 0, protože to v našem případě celkový výkon spíše snížilo, i když ne v každém případě. S polem RAID 1 je již situace veselejší a to se dá ke zvýšení bezpečnosti dobře použít, avšak někdo by mohl poťouchle tvrdit, že to s takovými dosaženými teplotami disků bude potřebovat. Nicméně ty pocházely z interního čidla disků a subjektivně se mi při dotyku nezdálo, že by byly až tolik vysoké. To je také známá věc - záleží na tom, kde je čidlo umístěno a jak je zkalibrováno. A poslední nepříjemná záležitost je hluk ventilátoru. Bylo jasně slyšet rachtání a i bez něj by box nebyl tichý.

Tento produkt bych tedy doporučil tomu, kdo využije RAID 1 pro větší bezpečnost a chce svá data občas někam přenést. Dále je zde otázka řadiče. Tomu bych se pokud možno vyhnul a raději si dokoupil jednoduchou a levnou redukci do PCI záslepky SATA - eSATA.


podpora RAID
slabší zpracování
bezproblémový provoz
výkon RAID 0
snadná konfigurace
vyšší teploty i hluk
Orientační cena: 4040,- Kč s DPH

Za zapůjčení boxu Thecus 2050 Deluxe Edition děkujeme firmě UNIVERSAL ABIT Austria Computer

Za zapůjčení pevných disků Western Digital Caviar SE WD1600JS děkujeme firmě Czech Computer


---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

Thecus attracts potential buyers of N2050 by stating that it is the first eSATA DAS box in the world. It means that this box provides us with an interesting way of attaching external storage at home and work with it just like you work with HDDs that are physically inside your computer. I see this as the only real advantage, because then you can easily take it somewhere else without hassle. However, because of portability, the box could be a bit more resistant and solid, especially when we realize, that it carries two heavy and also delicate hard disks.

The next aspect is performance. According to the results I measured there is no reason to buy this box to use its RAID 0, because in our case the performance rather decreased, even though not always. RAID 1 is much more useful and can be well used to improve data security; however, someone might spitefully say that with such HDD temperatures it is very convenient. But the temperatures came from HDDs' internal sensors and everybody knows that it very depends on their position and calibration. Personally, I didn't think they were so high (47 and 45°C) when I touched them. And last, the fan's noise could be much more bearable without its rattling noise.

I would recommend this product to someone who would use its RAID 1 capability for higher data security and who would also make use of its portability. Next, there is the question of supplied PCI eSATA card. I'd rather choose non-Deluxe Edition and buy a simple and cheap SATA-to-eSATA reduction.
reklama