reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake + Asus = HTPC

7.1.2010, Jan Vítek, recenze
Thermaltake + Asus = HTPC
Za poněkud atypickým titulkem stojí známé společnosti Thermaltake a Asus, jež nám dovolí to, abyste si ze dvou jejich produktů sestavili vlastní domácí multimediální stanici (HTPC). Vyzkoušíme si tak skříň Element Q a základní desku AT3N7A-I formátu Mini ITX.
Závěrečné hodnocení si rozdělíme na dvě části, protože jsme testovali dva produkty různých značek. Jako první tedy na řadu přichází skříň s označením...


Thermaltake Element Q


Společnost Thermaltake je dnes jistě velmi důležitým výrobcem počítačových skříní i chladičů, ovšem bohužel se stále ukazuje, že tato firma toho kromě nabubřelých a do nebes vychvalujících PR oznámení až tak moc neumí, respektive jsou tu jiné a daleko lepší. Její řešení bývají často velmi zajímavá, ale mnohdy polovičatá, což se ukazuje i dnes.



Element Q je ITX skříň, která se skládá z 0,6mm oceli typu SGCC, jež je považována za pevnější než obvykle používaný typ SECC. S černým zpracováním a dobře vypadajícím předním plastovým panelem vypadá Element Q skutečně dobře, avšak má i své chyby. Mezi ně patří především provedení vnitřní konstrukce, které je mnohdy nepřesné a neodpovídající instalovaným komponentám.

Za všechno lze zmínit šachtu pro externí 3,5palcové zařízení, která má sice otvory s vyraženým označením HDD, ale pevný disk se do ní nevejde (zasahuje do prostoru základní desky) a otvory s jeho závity nelícují. Pak jeho pravé uložení vypadá, jako by bylo vymyšleno až dodatečně po zjištění problémů s nedostatkem místa a navíc bylo zpracováno tak, že disk není dole pevně uchycen, čímž vznikají silné a nepříjemné drnčivé zvuky.

Naopak dobře vypadá napájecí zdroj s výkonem 220 W, jenž dokáže být velmi tichý a se svým spodním 80mm ventilátorem má na to, aby sám o sobě dokázal uchladit celý systém. To i takový, který jinak přídavný ventilátor vyžaduje. K tomu stačí kousek umu, abychom si vytvořili velmi tiché HTPC. Jenomže to nám právě sabotuje špatné uložení pevného disku, takže není od věci investovat také do HDD boxu, pokud tedy plánujeme nevyužít optickou mechaniku, nebo alespoň zakoupit nízkootáčkový disk (třeba i mobilní) a ten se snažit lépe uchytit.

Za přibližně 1500 Kč s DPH jde ale dle mého názoru o dobrou koupi, pokud se tedy sami postaráme o dodatečné úpravy.


Příznivá cena
Uchycení komponent (HDD)
Výkonný a tichý zdroj
Nedokonale zpracování šasi
Potenciál k dalším úpravám
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 1 500 Kč s DPH


Za zapůjčení skříně Thermaltake Element Q děkujeme společnosti Thermaltake



Asus AT37NA-I


Základní deska Asus AT3N7A-I je tedy také formátu Mini-ITX a chlubí se dostatečně výkonnou kombinací procesoru Intel Atom 330 se dvěma 1,6GHz samostatnými jádry a čipovou sadou NVIDIA ION s GPU GeForce 9400. To nám dohromady poskytuje výkon, jenž stačí i pro náročné multimediální úkoly a v možnostech je i hraní nenáročných 3D her. Ocenitelná je také možnost instalace až 4 GB operační paměti, množství rozhraní včetně HDMI a eSATA, kde by však mohl někdo postrádat IDE (popisky v některých českých obchodech neříkají pravdu) nebo FireWire. Je tu také dobře zpracovaný BIOS vhodný i pro základní přetaktování.



Tomu však něco brání, a sice špatně provedený systém chlazení. Už malý 6000otáčkový ventilátor, jehož stabilní rychlost způsobuje nepříjemný hluk, není vítaným prvkem a pokud k tomu přidáme "tunu" tuhé teplovodivé pasty mezi procesorem/čipsetem a chladičem, vyjde nám velké minus. Tím to však nekončí, protože zrovna u našeho kusu nebyl procesor ani na základní frekvenci schopen dokončit test 3DMarku, což po úpravě chlazení (výměna pasty) zvládl i přetaktovaný.

V ostatních ohledech se však tato základní deska chovala korektně, ovšem je velkou škodou, že nám za cenu 3000 korun Asus nenabídl vyladěný produkt, jehož potenciál pro domácí HTPC je zbytečnými a hloupými chybami srážen dolů.


Dobrý výkon
Vyšší cena
Funkce pro přetaktování
Vysoká hlučnost
HDMI + dostatek jiných portů
Špatně provedené chlazení
Cena v době testování: cca 3 000 Kč s DPH


Za zapůjčení desky Asus AT37NA-I děkujeme společnosti Czech Computer



 
---------------------------------- English translation of the conclusion ---------------------------------

Thermaltake Element Q


Thermaltake company is today definitely a very important manufacturer of computer cases and coolers. Still, it is clear that aside from puffed up and built up product PR announcements they are not the best at all. There are other companies who can do a lot better and who do not provide yet interesting, but half-hearted and imperfect solutions.

Element Q is an ITX case built from 0,6mm SGCC steel which is considered more firm than usually used SECC steel. The case surely looks good with its black coating and front plastic panel, but it also has its flaws. Among them belongs the inner chassis, where there are some imperfect and inaccurate parts that do not correspond to the usually used components. I can mention the external 3,5inch position which has a few holes marked for use with an HDD, but our hard drive could not fit in there, because the holes did not joint and the drive also collides with motherboard. Then it looks like the true hard drive's position was created subsequently, which is OK, but the drive is not attached firmly. That is why users may experience strong and unpleasant rattling noises coming from the case.

On the other hand, supplied 220W power source is strong enough for even more demanding components and its 80mm bottom fan is silent and it also may be used to cool down the whole system. It requiers some of the user's time and ability, but there is a good potential to creat powerful and silent HTPC system. Still, there is much to resolve with the poorly attached hard drive, so it would be appropriate to use one of HDD silencers in case you do not plan to install an optical drive, or at least buy a low-RPM hard drive (even mobile one) and try to install it in a better way.

For about 1500 CZK incl. tax is Element Q in my opinion a good bargain provided that the users by themselves make a few modifications.


Asus AT37NA-I


An ITX-form Asus AT3N7A-I motherboard takes pride in providing an effective combination of Intel ATom 330 processor with two 1.6GHz independent cores and NVIDIA ION chipset with GeForce 9400 GPU. These components give us performance that is enough even for demanding multimedia tasks and also basic 3D games are not out of question. Users can install up to 4 GB of RAM, use many interfaces such as HDMI and eSATA, but some may lack IDE or FireWire interface. Asus also offers a well equipped BIOS and allows us to overclock CPU, RAM and GPU.

Overclocking is a very nice thing provided that we secure an effective cooling system, which is in this case a bit difficult. Already a small 6000RPM fan whose steady speed makes a lot of unpleasant noise is not a good start and lots of stiff thermal compound between processor/chipset and cooler make the cooling task uneasy at best. Moreover, the tested motherboard was unable to finish processor tests in 3DMark even on its basis settings! This situation had to be remedied using a high-quality thermal compound and afterwards the system worked fine also with overclocked components.

In other aspects AT3N7A-I worked just fine, but still it is a shame that Asus for about 3000 CZK incl. tax did not offer us a well-ballanced product whose potential is unfortunately lowered by senseless and stupid mistakes.
reklama