reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake SwingRS 100: odolná věž

31.7.2007, Jan Vítek, recenze
Thermaltake SwingRS 100: odolná věž
Dnešní recenze bude o skříni Thermaltake SwingRS 100 – VF8000BNS. Jde o mohutný tower určený pro rozsáhlé sestavy, v kterém nechybí moderní prvky. Dobře by se měl uplatnit rovněž silný 1mm SECC plech, jenž obecně doprovází ty lepší skříně.
Kapitoly článku:
Interiér skříně není nikterak překvapující, ale zcela fádní a jednoduchý také ne. První, co nás hned při pohledu zaujme, je nebývale strukturovaný tray základní desky. Je to tím, že tray můžeme pro pohodlnější instalaci distančních sloupků a základní desky vyjmout. Přidružují je dva velké šroubky (stejně jako levou bočnici) na pravé straně. Ty je třeba odšroubovat a pak můžeme tray už jen lehce vysunout směrem doprava a vyjmout z útrob. K tomu je i uzpůsoben tím, že má na svých koncích dvě podlouhlá madla.


- klikněte pro zvětšení -


Vysunutý tray pro základní desku

Nabízím také pohled na skříň z pravé strany. Kromě pravé bočnice v ní chybí onen tray, takže si můžete prohlédnout, jak Swing vypadá pouze se třemi horizontálními příčkami. Ani poté se však téměř nebortí a je velmi pevný.


- klikněte pro zvětšení -

Na zadní stěně hraje prim bezrámečkový ventilátor Thermaltake TT-1238 (120 x 38 mm, napájený přes 2žilový kabel s Peripheral Power konektorem), jenž při svých 1200 RPM má dosahovat hlučnosti 17 dBA. Ze zkušeností vím, že ventilátory bez rámečku nedokáží dobře překonávat odpor vzduchu a prudce klesá jejich výkon oproti ventilátorům s rámečkem a jeho malým odstupem od lopatek. Zde ale vzhledem k tomu, jak je levá bočnice otevřena, není vysoký výkon ventilátoru v tomto ohledu potřeba. Nemůžeme totiž čekat, že ventilátor se bude podílet na vhánění studeného vzduchu dovnitř do skříně přes přední panel. Na chlazení pevných disků budeme muset vyhradit další a umístit jej před ně. Tento ventilátor je jinak velice slušně zpracovaný. Používá masivní plasty a projev jeho ložisek není vůbec rušivý. Na kvalitu ventilátorů Thermaltake v tomto ohledu jsme si ostatně již mohli zvyknout.





Zadní část Swingu ještě ukáže dvěma příčkami podpořenou pozici pro napájecí zdroj. Ta je od traye základní desky patřičně vzdálená, takže zde by neměl vzniknout problém s rozměrnými chladiči CPU, které by kolidovaly se zdrojem. Sedmero záslepek pak přidržuje jedna kovová rychloupínací spona. Ta rovněž není novinkou a ke cti jí slouží, že svou práci odvádí vskutku dobře. Ale kdyby přeci jen někoho otravovala, je vždy možnost použít klasické šroubky. Nakonec je tu ještě vpravo jedna rohová výztuž.



Přední část skříně se nahoře ukazuje šachtou pro až pět 5,25“ zařízení. Ta se do skříně instalují zepředu přes záslepky a evidentně se jistí ližinami. Nejdříve jsem je však marně hledal v příslušenství a už se pomalu smiřoval s tím, že výrobce při balení na něco zapoměl. Manuál mi však sdělil, že příslušné díly jsou přidělány zevnitř každé záslepky šachty. To je velmi dobrý nápad – budete je mít vždy při ruce tam, kde jsou zapotřebí.

Pod horní šachtou se prostor zužuje a vlevo tak vytváří ideální koutek na zastrčení přebytečných kabelů. Důležitejší je však střední šachta pro dvě externí 3,5“ zařízení. Ta se také instalují pomocí jednoho společného výsuvného modulu zepředu a jistí se přes dvě kovové packy. Je to zkrátka stejný princip jako u velkých mechanik.



A rovněž stejný princip Thermaltake použil u šachty pro pevné disky. V ní máme uloženu šestici modulů, do nichž se disky montují přes spodní závity. Ty jsou také navíc opatřeny gumovými vložkami s kovovými vložkami (asi pro uzemnění) pro snížení přenosu vibrací na kostru skříně, ale ty dle mého názoru neskrývají velký potenciál, protože jsou příliš malé a tvrdé.Zde můžete také jasně vidět, že vzduch od předního ventilátoru se bude akorát tak hodit na chlazení pevných disků. Nic jiného se ostatně od něj ani nečeká.



Nakonec se podíváme, jak vypadá Swing se sejmutou přední maskou. Tu můžete sundat snadno, když ji uvolníte odchlípnutím šesti plastových pacek. Prohlédnout si můžeme ony zmíněné ližiny na předních záslepkách a také vejčitou pozici předního ventilátoru. Pro jeho instalaci nám Thermaltake připravil speciální dlouhé šrouby, protože z druhé strany bychom se bez demolice skříně k otvorům nedostali. Thermaltake SwingRS 100 je tedy na pohled i po vyzkoušení velmi slušně vypadající skříň, která není přehnaně složitá, nabízí dostatek prostoru a více než dostatečnou pevnost. Podívejme se ještě na příslušenství.


Příslušenství


Ke skříni dostanete černobílý anglický manuál, který však dostatečně dobře mluví mezinárodní řečí obrázků a obsahuje rovněž samolepku a informace o konceptu Thermaltake Key 3 Spirit, to kdybyste si před někým chtěli tahat triko.



Dále jste si na několika málo fotografiích mohli všimnout, malé papírové krabičky za HDD šachtou. Tam se skrývá veškeré důležité příslušenství jako šroubky, distanční sloupky, výložky otvorů pro hadičky vodního chlazení, atp. Pouze jedna věc se tam nevešla – síťovaný prachový filtr pro přední ventilátor. Ten však vzhledem k volně průchozí bočnici situaci už nezachrání. Divím se tedy, že Thermaltake nemyslel také na odfiltrování prachu z bočnice, když už myslel na přední ventilátor. Asi by pak Swing už nevypadal tak dobře. Konektory předních I/O portů jsou standardizované – audio jsou dva (AC’97 a HD Audio) a USB 2.0 jeden standardní. Datový konektor od eSATA samozřejmě také zapojíte do každé základní desky či k řadiči SATA.


reklama