reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake Tower112 - chladící věž v praxi

9.12.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Thermaltake Tower112 - chladící věž v praxi
Původně jsem chtěl chladič Thermaltake Tower112 zařadit do včerejšího testu s ostatními velkými chladiči, ale vzhledem k unikátnosti tohoto řešení nakonec přichází na řadu sólová recenze. V testu se podíváme na tento masivní chladič podrobně a najdete v ní mnoho grafů s různými kombinacemi větráků.
Srovnání teplot (+ ostatní hi-end chladiče)

Nyní se podívejme na celkové srovnání teplot jednotlivých konfigurací větráků na chladiči Thermaltake Tower112. Ještě jednou připomínám, že byla provedena korekce +15 °C, aby teploty lépe odpovídaly skutečnosti (přesné hodnoty Vám bohužel neřeknu). U nastavení s jedním pomaloběžným větrákem je navíc možné, že by teplota v zátěži ještě o něco narostla. Zde je graf:


Graf 9 - Výkon chladiče Thermaltake Tower112

Logicky je nejméně výkonným osazením jeden 90mm větrák na minimální otáčky (1500rpm), který dosahuje teploty 60 °C. Pokud se rozhodnete utratit o něco více a koupíte si 120mm větrák s redukcí 80-120mm, získáte nejen o 3 °C lepší teploty, ale dočkáte se také většího ticha. Větrák A2018 na 1300rpm jsem totiž ohodnotil dvojkou, tedy druhým nejlepším stupněm.

Nejvýkonnější kombinací, která se ještě vejde do skříně, je dvojice 90mm větráků, které ochladí 140W procesor při nejnižších otáčkách na 51 °C, při zrychlení na 3000 ot./min (což stále není maximum), je sice hluk silnější, ale teploty suverénně nejlepší. Při zrychlení na 4500 ot./min jsem myslím dosáhl ještě o 2 °C lepších hodnot, ale nejsem si 100% jistý.

Podívejme se ještě, jak si Thermaltake Tower112 vede ve srovnání s ostatními chladiči (nejen) pro LGA775. Hodnoty jsou převzaty ze včerejší recenze a testy samozřejmě probíhaly za stejných podmínek a při stejné okolní teplotě.


Graf 10 - Srovnání s ostatními chladiči

Již první pohled na graf Vás musí přesvědčit o výkonu tohoto chladícího monstra od Thermaltake. Pro srovnání jsem vybral 4 různá nastavení, z čehož se hned tři z nich umístily na prvních příčkách. Co je ale ještě více šokující, jsou rozdíly a hlavně odstup od ostatních modelů. Zatímco nejlepší konfigurace Tower112 dosahuje teplot 30/40 °C, tak ASUS Star Ice na 4800 ot./min zvládá chladit o kategorii hůře.

Když už jsem zmínil ASUS Star Ice, musím také říct, že se jedná o přebrandovaný Thermaltake, který je ale zaobalen v plastové krustě. Bohužel právě tato krusta a napevno přidělaný 70mm větrák jsou hlavními strůjci neúspěchu tohoto modelu. Na nejnižších otáčkách je Star Ice nejen hlučný (5/10), ale také velmi neefektivní. Přitom je pasivní část i heatpipes prakticky identické.
reklama