reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake Tower112 - chladící věž v praxi

9.12.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Thermaltake Tower112 - chladící věž v praxi
Původně jsem chtěl chladič Thermaltake Tower112 zařadit do včerejšího testu s ostatními velkými chladiči, ale vzhledem k unikátnosti tohoto řešení nakonec přichází na řadu sólová recenze. V testu se podíváme na tento masivní chladič podrobně a najdete v ní mnoho grafů s různými kombinacemi větráků.
Srovnání hluku

Podívejme se ještě na hluk, který je jako vždy hodnocen subjektivně na stupnici 1-10. Nejtišší je stupeň 1, který považuji za mez, kdy není chladič ve standardním case téměř slyšet. Desítka naopak patří těm největším "hučákům", které nepřeslechnou ani sousedi přes ulici. Zde je srovnání hluku se 4 vybranými konfiguracemi Tower112:


Graf 11 - Srovnání hluku

Toto srovnání je samozřejmě jen orientační, protože velmi závisí na použitém typu chladiče, ale pro účely srovnání stačí. Jak vidíte, tak nejtišší Zalman CNPS7700-Cu na 1000 ot./min je nejtišším chladičem ve srovnání, ovšem na paty mu šlapou pomaloběžné Thermaltaky (hlavně 120mm model). Tyto hodnoty 2/10 a 3/10 jdou aplikovat i na dvojici zmíněných větráků, protože u nízkých otáček je jedno, zda-li běží jeden či dva.

Pokud přidáte na otáčkách 90mm větráku, samozřejmě se pak ozývá více, natož když jsou zapojeny dva. Ale vezmete-li si, že je pak chladící účinek suverénně nejlepší (a to o mnoho stupňů pana Celsia), tak se to dá překousnout. Zajímavé je také vidět v grafu ASUS Star Ice, který, jak jsem již předeslal o stránku výše, je jen "pokažený" Tower112 upravený do stylu vzducholodi (viz včerejší recenze).


Obr. 18 - Poslední fotka chladiče Tower112
Klikněte pro zvětšení

Závěr

Není pochyb, že před sebou máte jeden z nejvýkonnějších chladičů současnosti. Thermaltake Tower112 je určený pro všechny patice a dokáže s dobrým větrákem uchladit prakticky libovolný procesor. Jeho konstrukce se třemi heatpipes dokáže velmi rychle odvádět teplo od procesoru do masivního heatsinku, kde se ho následně zbavuje. Nevýhodou tohoto měděného bloku je ale hmotnost, která bez větráků činí 1200 gramů.

Ovšem právě větráky jsou tím nejdůležitějším bodem pro správné chlazení. S pomaloběžnými 80 nebo 90mm modely máte sice úplné ticho, ale pokud chcete taktovat a přitopit trochu pod kotlem, rozhodně toto řešení nestačí. Ideální je buď regulovaný větrák, kde si můžete podle zatížení navolit možnosti chlazení, nebo hned dvojice větráků, které se ovšem trochu prodraží. Ideální jsou v tomto případě tiché a efektivní větráky Panaflo od společnosti Panasonic.

Pokud bychom měli srovnat Thermaltake Tower112 s konkurencí, tak na českém trhu se jedná zřejmě o nejlepší vzduchový chladič (k čemuž ho předurčuje již jeho konstrukce). Ovšem za podobnou cenu se dají v Německu sehnat chladiče od Thermalright (např. gigantický XP-120), které patří k dnešnímu hi-endu. Také by se již dalo uvažovat o vodním chlazení, ale zde si musíte připravit nějaké drobné navíc.

Nejvýkonnější vzduchový chladič u nás
Velká hmostnost a rozměry
Možnost volby větráku
Vyšší cena (s větráky)
Může být i velmi tichý
Možné obtíže s intalací
Určen pro všechny platformy
Ikona Odkaz na databázi
Tab. 5 - Klady a zápory

Thermaltake Tower112 seženete s kvalitním větrákem cca za 2000Kč, pokud chcete mít větráky dva, pak si ještě asi pětistovku připlatíte. Touto cenou se vyrovnává např. Zalmanu CNPS7700-Cu, který je v Česku asi největším konkurentem tohoto řešení. Ovšem doporučení mám dvě - pokud chcete účinný, tichý a levný chladič, pořiďte si Arctic Cooling Freezer, pokud máte více peněz, přetaktovaný procesor a chcete mít více volnosti, kupte Tower112 s příslušným větrákem.

Cena: 1390 Kč vč. DPH
Záruka: 2 roky

Za zapůjčení chladiče a větráků Thermaltake děkujeme společnosti TNtrade
reklama