reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ThermalTake vs. Zalman: pomsta pasivů

21.6.2005, Petr Štefek, recenze
ThermalTake vs. Zalman: pomsta pasivů
Dnes se střetnou dva úhlavní nepřátelé na poli nadstandardního chlazení pro grafické karty - Thermaltake a Zalman. Společnost Zalman sází spíše na kvalitní aktivní chladiče, Thermaltake se pouští do pasivních řešení, kde mu pomáhá technologie heat-pipe.
Kapitoly článku:
Na tento chladič jsem byl vyloženě zvědavý, protože má skutečně nevšední konstrukci, což dokazuje především nutnost uvolnění záslepky na pozici hned po kartou, neboť zde se musí vyvést ven ven měděný pasiv, který chladí dvě heat-pipes připevněné na svrchním velkém pasivu. Konstrukčně je chladič velmi podobný tomu předchozímu, ale právě další dvě heat-pipes pro chlazení vrchního pasivu jsou onou alfou a omegou.




- pro zvětšení klikněte -

V balení najdete opět dva pasivy, kde vrchní pasiv je opět mnohem větší, ale nedosahuje gigantických rozměrů kolegy z předchozí kapitoly. Menší pasiv má opět stejnou funkci, kterou jest ochlazovat heat-pipes a odvádět nespotřebovanou tepelnou energii. Jako v předchozím případě tak i zde je přítomna krabička se zbývající konstrukcí v podobě šroubků a dvou hliníkových pasivů, kde ten první má na starostí odvod tepla z GPU a druhý plní pouze funkci uchycení druhého pasivu a heat-pipes ze zadní strany karty.


- pro zvětšení klikněte -


- pro zvětšení klikněte -


Papírově se tedy jedná o favorita mezi pasivními chladiči na tomto principu, kde je třeba vyzdvihnout především promyšlenou konstrukci s minimem kompromisů. Pro toho, kdo často počítač přenáší nemusí toto řešení být ideální, neboť část chladiče zasahuje mimo case a je tedy pravděpodobné, že by neopatrnou manipulaci se skříní mohlo dojít k poškození, a to jak chladiče tak i samotné grafické karty.



S dobře větraným casem (2x12cm fan) se teplota nepřehoupla přes 66 stupňů. což vynikající výsledek pro tento chladič. Naproti tomu při vypnutí oněch dvou 12cm větráků nastalo pro kartu peklo, neboť během chvíle hraní dema Battle Fieldu 2 se zahřála natolik, že následoval tvrdý reset, ale to se v tomto případě dalo očekávat. Pokud je tedy case dobře větrán, tak tento chladič nemá žádný problém uchladit kartu typu Radeon X800XT PE. Přece jen dvojice tichých 12cm větráků je mnohem lepší než přítomnost firemního hlučného aktivního hladiče. Teplotu jsem odečítal z utility ASUSu, neboť můj oblíbený RivaTuner nevykazoval na této kartě správné teploty,a tak jsem musel poněkud improvizovat.
reklama