reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake Water 2.0 Extreme: instantní vodník

30.8.2012, Jan Vítek, recenze
Thermaltake Water 2.0 Extreme: instantní vodník
Dnes přichází řada na vodní chladič Thermaltake Water 2.0 Extreme, který představuje to nejlepší z aktuální řady této firmy. Dočkáme se bezúdržbového chladiče složeného ze dvou hlavních modulů, který si budou moci snadno nainstalovat i nezkušení uživatelé.
Thermaltake Water 2.0 Extreme je další z řady vodních chlazení, které přicházejí v uživatelsky maximálně přívětivé podobě. Je to tzv. all-in-one chlazení, které nepotřebuje údržbu ohledně doplňování chladicího média. Ono vlastně ani není vůbec žádoucí, aby uživatel do okruhu nějak zasahoval. Díky tomu instalaci snadno zvládne i ten, který se s vodním chlazením dosud nesetkal, ale na druhou stranu nebude možné okruh doplnit o další vodní blok, třeba pro chlazení grafické karty, i když rezerva v chladicím výkonu by tu byla.




- klikněte pro zvětšení -


Koncepce celého produktu je dobře známá. Máme tu vodní blok s integrovanou pumpou a hadičkami připojený 240mm radiátor pro dva 120mm ventilátory. Ten můžeme přimontovat třeba do skříně, nebo vyvést ven, pokud to tedy bude možné, protože rozpojit okruh nepůjde.

Instalační sada byla oproti předchozím verzím podobných produktů vylepšena (Corsair H70 vyrábí stejně jako Water 2.0 Extreme firma Asetek). Díky tomu je instalace bloku na procesor snadnější. Dalším vylepšením je integrované rozhraní USB 2.0, díky němuž můžeme monitorovat otáčky ventilátorů, teplotu chladicího média a trošku taky ovládat způsob chlazení. Tato možnost je ale bohužel velmi omezené, takže není ani možné si nastavit pevné otáčky ventilátorů dle libosti. Chlazení se i tak řídí poloautomaticky a především není se svými vlastními prostředky jít pod otáčky 1200 RPM, a to i přesto, že ventilátory jsou řízeny pomocí PWM. Uživatel to může celkem snadno obejít, ale musí investovat další prostředky.

Co se týče chladicího výkonu, pak ten je v porovnání se vzduchovými chladiči velmi dobrý a rozhodně si oproti nim pomůžete. Water 2.0 Extreme tak zvládne i silněji přetaktované procesory a rozhodně přitom nemusí běžet na nejvyšší otáčky. Pak je totiž velmi hlučný a je lepší ho provozovat na otáčky pod 1000 RPM, ale k nim, jak už bylo řečeno, si musíme pomoci sami. I tak ale po ztišení ventilátorů vynikne vrčení vodní pumpy, která by rozhodně mohla být méně hlučná.

Thermaltake Water 2.0 Extreme je tedy dobře fungující vodní chlazení, které má ale své mouchy, jež by stály zato vychytat, aby se tento produkt za svou cenu skutečně vyplatil.


Plusy


+ Jednoduché na instalaci a bezúdržbové
+ Slušný chladicí výkon
+ Možnost sledovat otáčky a teploty
 
 

Minusy


- Nelze nastavit nižší otáčky než 1200 RPM
- Hlučnější vodní pumpa
- Dodávaný SW nedovoluje moc zasahovat do nastavení
 
 
Cena v době testování: cca 3.800 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení Thermaltake Water 2.0 Extreme děkujeme TNTrade s.r.o.

Jak hodnotíte vodní chladič Thermaltake Water 2.0 Extreme?
V anketě šlo hlasovat od 30.8.2012 do 2.9.2013. Počet hlasujících: 11
Výborný0 %
Průměrný45 %
Špatný55 %
reklama